1. januar 2013

Flyprisene ser gunstige ut i 2013

Skrevet av 

 

Vi har undersøkt prisnivået på flybilletter tur/retur Bangkok i 2013. I skrivende stund virker det som om store deler av året kan oppleve priser ned mot 5-6000 kroner.

Stadig flere flyforbindelser mellom Europa og Bangkok – inkludert mellom Skandinavia og Bangkok – vil holde prisene på flybilletter på et behagelig nivå i 2013. Og faller råoljeprisene, noe mange markedsanalytikere forventer, kan prisene komme ned på et snitt rundt 5000 kroner tur/retur det meste av året.

Thailands Tidene har foretatt en sjekk av prisene for samtlige måneder i 2013, med unntak av januar og desember. Januar er utelatt på grunn av at det blir for nært opp til utgivelsen av denne utgaven. For desember var ikke prisene tilgjengelige da artikkelen ble skrevet.

Juli blir dyrere

For å få en korrekt sammenligning måned for måned, valgte vi å ta utreise første tirsdag i hver måned og hjemreise siste onsdag i samme måned. Det vil i mange tilfeller si hjemreise med samme flightnummer som en reiste ut med. Derved vil også selskaper som ikke flyr til Bangkok hver dag i større grad bli en del av prisbildet.

Prisene som ble tilbudt var interessante. Både i mai, september og oktober er det mulig å kjøpe billetter til under 5000 kroner tur/retur. Og selv i juli, en måned hvor det normalt har vært vanskelig å finne priser under 7500 kroner, er det i skrivende stund billetter til salgs til under 6000 kroner. Skal en være garantert en slik pris, bør man nok handle raskt. Det er ingen garanti for at det blir lett utover våren å oppdrive lave priser i toppmåneden juli.

Billigselskapet ikke billigst

[ annonse ]

Norwegian, som burde ha svært lave drivstoffkostnader på sine langdistansefly, synes ikke så langt å ha utnyttet dette til å tilby lave priser på sine ruter. Som prisoversikten viser, er de konkurransedyktige, men langt fra billigst. I september er det for eksempel nesten 500 kroner rimeligere å fly med Finnair enn Norwegian. Den billigste billetten med Norwegian er dessuten via Stockholm, og dermed er de heller ikke et raskere alternativ enn Finnair.

Billig kan bli dyrt

Et av selskapene som i perioder har svært konkurransedyktige priser er Turkish Airlines. Dette er et selskap som har vunnet flere internasjonale priser på grunn av sin gode inflight service. Men, det er et stort men. Flere av de rimelige avgangene har en samlet reisetid på over 34 timer. En ankommer Istanbul klokken 22.55, og flyr først videre neste kveld 20.05. Ved så sen ankomst er det bare snakk om å komme seg rett på hotell, noe som gir en ekstra kostnad på rundt 500 kroner om en velger hotell nært flyplassen, og rundt 250 – 400 kroner for et akseptabelt hotell inne i sentrum. Legg til kostnad for drosje og mat nest dag, og en kan raskt plusse på 1000 kroner eller mer på billettprisen.

 

Oljeprisen virker inn

Med mindre det blir en større konflikt i Midtøsten, eller det skulle bryte ut en væpnet konflikt mellom Japan og Kina, tyder alt på lavere råoljepriser. Et fall i drivstoffprisene på 20 prosent kan gi nærmere 500 kroner i prisfall på en billett tur/retur.

Oljeprisens innvirkning er imidlertid ulik for de ulike selskaper. De har nemlig ofte lange kontrakter på kjøp av drivstoff, så de kan risikere å betale både mer og mindre enn gjeldende pris.

For Norwegian, som flyr direkte, kan drivstoffkostnaden med nye fly raskt komme ned rundt 1500 kroner tur/retur. Da vil et prisfall på 20 prosent utgjøre 300 kroner i billettprisen. Skal en billett med Norwegian bli 750 kroner billigere som følge av fall i drivstoffkostnadene, må disse halveres. Det vil neppe skje med mindre verden kastes ut i en mye verre økonomisk krise enn det vi har opplevd til nå.

 

Husk at prisene endres daglig

Thailands Tidende gjennomfører ofte prisundersøkelser via søkemotorer på internett. Det er viktig å vite at du ikke nødvendigvis finner igjen akkurat disse prisene når dette leses. Selskapene har nemlig mulighet til å endre sine priser hele tiden.

Likevel gir slike undersøkelser gjerne et godt oversiktsbilde av markedet. Og noen selskaper, som for eksempel Qatar og Aeroflot, har priser som stort sett er veldig stabile. Unntaket er i perioder med kampanjer, som både Qatar og andre selskaper kommer med på nyåret.

Med andre ord, vær på vakt og sjekk prisene ofte.

(Thailands Tidende utgave 1/2013 - 1. januar 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge