[ annonse ]
1. mars 2013

Orakelet svarer: Skal jeg betale skatt?

Skrevet av 
[ annonse ]

Hei Orakel! Takk for et veldig bra og etterrettelig tilbud. Denne henvendelsen gjelder beskatning av norske fastboende.

En norsk statsborger bosatt i Thailand mer enn 183 dager i året er skattepliktig til Thailand. Imidlertid finner jeg det vanskelig å forstå om man da kun er innberetningspliktig eller også må betale skatt. Selv ble jeg klar over min eventuelle skatteplikt i forrige uke, og ønsker mer enn gjerne å betale skatt til Thailand. Imidlertid frykter jeg at skattekontoret vil kreve meg for både straffeskatt og skatt for de foregående år når jeg melder min betalingsvilje inn til det lokale kontor. Finnes det noen lovlig og smart måte å unngå dette på?

Jeg er pensjonist og har vært bosatt her i seks år. Månedlig pensjon er ca. 100.000 baht. Jeg er ikke skattemessig utflyttet, og heller ikke registrert som innflyttet (om noe slikt finnes) i Thailand. Jeg betaler 26% skatt til Norge.

Hilsen RL


Svar fra Orakelet:

Fastboende nordmenn i Thailand kan deles i tre typer skattemessig sett: De som er registrert i Norge og betaler ordinær skatt (som du), de som er skattemessig utflyttet og trekkes 15 prosent kildeskatt i Norge, og de som betaler skatt til Thailand og får fritak for norsk skatt.

Teorien er at ifølge skatteavtalen mellom Norge og Thailand skal alle sammen betale skatt til Thailand. I praksis skjer ikke det. Vi har hørt om nordmenn som har kontaktet lokale skattekontorer i provinsene de bor. Det er ikke alltid like enkelt å få betalt skatt her, og praksisen er ikke den samme i alle landets 76 provinser. Vi har hørt om noen som bli ilagt kun ett års skatt mens andre får tre års skatt. Uansett hvor mye skatt du får, så mottar du en kvittering som du gir til norske skattemyndigheter og vil da få refundert skatt trukket i Norge. Dette høres i teorien enkelt ut, men norske skattekontorer er heller ikke alltid eksperter på bilaterale skatteavtaler, så ta høyde for mye korrespondanse og lang ventetid før du får pengene dine igjen.

[ annonser ]

Hvis man leser på den norske skatteetatens websider, så står det der at hovedregelen er at du skal trekkes 15 prosent i kildeskatt mens unntaket er at du betaler skatt i Thailand og får fritak. Men leser du skatteavtalen, så er hovedregelen tvert imot at du skal betale skatt i Thailand. Vi må da spørre: Hvordan kan myndighetene forlange at pensjonister retter seg etter dette når myndighetene ikke selv vet hva som er hovedregelen?

Hvis du vil lese mer om reglene, så gå inn på skatteetaten.no og søk etter ”kildeskatt” og ”Thailand”.

Hvis du vil betale skatt til Thailand, så kan du få fritak for forskuddstrekket av kildeskatt. Skatteetaten skriver følgende:

– Mener du at din pensjon er helt eller delvis skattefri etter skatteavtalen med Thailand, må du henvende deg til skattekontoret og søke om skattefritak eller lavere skattetrekk. Søker du om skattefritak for 2013 må du: 1. Opplyse hvem som utbetaler pensjonen, 2. Legge ved en bostedsbekreftelse (Certificate of Residence) fra skattemyndighetene i Thailand, 3. Legge ved en egenerklæring hvor det fremgår at du vil oppholde deg i Thailand i minst 180 dager i 2013 samt hvilket beløp som vil bli oppgitt til beskatning i Thailand.

Bostedsbekreftelsen (Certificate of Residence) må være utstedt av thailandske skattemyndigheter og bekrefte at du er skattemessig bosatt i Thailand etter skatteavtalen med Norge. Bekreftelsen må være i original og ikke eldre enn tre måneder.

Når du så leverer selvangivelsen for 2013, og skal ha fritak for skatt, må du i tillegg legge ved bevis for at du faktisk har betalt skatt i Thailand. Dette beviset kalles ”Income Tax Payment Certificate”.

(Thailands Tidende utgave 3/2013 –  1. mars 2013)

 

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)