Sukkerroer fraktes gjennom en rismark Sukkerroer fraktes gjennom en rismark Foto: Terje Engø
1. april 2013

Isan blir stadig mer ettertraktet

Skrevet av 

Tomteprisene øker sterkt i Isan for tiden. Det gjelder land både til jordbruksformål og industrielt bruk.

 

Prisene på gummi har gjort at det har blomstret opp skoger av gummitrær mange steder i Isan – nærmere bestemt landområder som ligger litt høyere enn omgivelsene generelt og derfor ikke flommer over i regntiden. Gummiprisen har gått ned igjen noe i det siste, men det har ikke forhindret stadig nye plantinger. Gummitrær gir rågummi syv år etter at de er plantet og må normalt hugges ned etter ca.30 år. Man kan regne med cirka tjue år med god avkastning.

Cassava er en annen plante som nå blir mye dyrket. Prisene på denne har blitt mangedoblet det siste tiåret. Cassava har tradisjonelt blitt brukt til dyrefor og til diverse tilsetninger i menneskemat, men det brukes nå i økende grad i produksjon av etanol som tilsettes bensin som drivstoff. Fra en pris godt under en baht per kilo er nå prisen til tider oppe mot tre baht. Sukkerroer og mais er andre populære vekster.

 

Vekk fra ris

Samtidig har avkastningen for risbønder stått temmelig stille. Risdyrking er arbeidskrevende og væravhengig. Mange steder i Isan ser man nå folk som har konvertert sine rismarker til plantasjer for cassava, mais eller sukkerroer. Der man tidligere var opptatt av å lede vann inn i rismarkene, blir det nå viktig å holde vannet vekk. Det må altså ikke flommes over, men samtidig trenger man vanning. Vanningsanlegg blir ofte løsningen.

Thailand mistet sin posisjon som verdens største riseksportør i fjor. En grunn er at myndighetene sitter med store lagre etter en prisgaranti de har kjørt. En annen grunn er at bønder satser på andre produkter enn ris.

[ annonse ]

 

Industrien flytter

Etter flommen i Bangkok høsten 2011 har mange industriutviklere begynt å se seg om etter nye områder. Det sies at Bangkok synker ti centimeter hvert år. Det er vanskelig å få verifisert, men så lenge det er en ”opplest sannhet” så handler folk deretter. Langs østkysten – i provinsene Chonburi og Rayong – finnes det mange områder som er avsatt til industri. Men disse er temmelig fulle, og det er sterk konkurranse om arbeidskraft. Tomteprisene er også blitt høye. Derfor er det nå mange bedriftsledere som har kastet øynene nordøstover til Isan.

Korat er den nærmeste provinsen. Dette er allerede blitt et stort industrielt senter. Man ser utviklingen har kommet lenger hver gang man kjører enten motorvei 2 nordover eller tar riksveg 24 østover mot Ubon.

En kjent økonom har uttalt seg om fenomenet i Bangkok Post. Dr. Sutapa Amornvivat jobber i Siam Commercial Bank men var tidligere ansatt i Det internasjonale pengefondet. Hun sier at provinsene Khon Kaen, Udon Thani, Mukdahan og Maha Sarakham  er de som i tillegg til Korat vil få den største industrielle utviklingen.

 

Økt boligbygging

Boligbygging ser ut til å ha stagnert i Bangkok med omegn. Boligprisene har lenge steget raskere enn inflasjonen i Bangkok, grunnet de raskt stigende tomteprisene. Nå ser utbyggere seg om etter nye områder, og de beveger seg nordover fra hovedstaden. Ettersom mer industri flytter nordover vil det bli en bevegelse av boligmarkedet også. Området rundt nasjonalparken Khao Yai i Korat har sett en stor økning i antall boligområder.

Bangkok med omegn har fortsatt omtrent dobbelt så stor disponibel inntekt per husholdning som snittet for resten av landet – 42.000 baht per måned. Dette tallet ser imidlertid ut til å ha stagnert mens det stiger andre steder i Thailand.

Det har de siste årene vært solgt mellom 80.000 og 100.000 boenheter i Bangkok med omegn. Det har imidlertid vært økt utbygging, så antall usolgte hus og leiligheter ligger nå høyt. Siden tomteprisene har steget såpass mye, har leilighetene krympet i størrelse. Med en gjennomsnittlig månedsinntekt har man nå i Bangkok kun råd til å kjøpe et lite krypinn på 20-30 kvadratmeter.

Det er områder i Bangkok som fortsatt vil øke i popularitet, men de vil ofte følge  utbygging av skytrain og annen offentlig kommunikasjon.

(Thailands Tidende utgave 4/2013 –  1. april 2013)

 

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge