1. april 2013

Lederartikkel: Klondike i Isan

Skrevet av 

Isan er en ikke ubetydelig del av jordens overflate. Landsdelen synes godt fra verdensrommet. Flatearealet er 160.000 kvadratkilometer, som tilsvarer 41% av Norges areal. De som har reist i Isan i det siste, har kanskje lagt merke til at det ikke lenger virker å finnes udyrket mark. Hver eneste kvadratmeter er utnyttet. Og det er da landprisene begynner å stige...

 

Nordmenn i Isan får jevnlig tilbud om å kjøpe land. Men det kan man ikke, fordi utlendinger ikke kan eie land. Men har du lyst til å bruke litt penger på en thai du liker spesielt godt, så kan du jo vurdere å gi vedkommende penger til å kjøpe land. Som vi skriver på side 5 i denne utgaven, så er det økende etterspørsel etter land til både industrielt bruk, boligformål og landbruk i Isan.

 

Det med eierskap til land er ikke bare et problem for utlendinger. Store deler av Isan består av land som ikke en gang thaier kan eie. Det er områder som eies av staten, som igjen har utstedt rettigheter til folk for å drive jordbruk. Det står klart og tydelig på skjøtene at landområdet ikke kan seksjoneres eller omsettes.

 

Men det som skjer mange steder i Isan, er selvsagt at slike landrettigheter selges over en lav sko. Ja, til og med land som myndighetene har designert som naturreservat blir av og til forsøkt solgt. Så man skal være litt påpasselig før man slår til. Plutselig står det en skogvokter der og lurer på hvem som har plantet mais på ansvarsområdet hans.

 

[ annonse ]

De uoversiktlige eierskapsforholdene finner også veien inn i politikken. Det dukker med jevne mellomrom opp statsfunksjonærer som uttaler at snart hele Thailand nå eies av utlendinger via stråmenn. Slike uttalelser fører selvsagt til at politikere går ut og sier at nå må det bli strengere kontroll. Det er en stund siden sist dette skjedde, så det dukker nok snart opp en uttalelse igjen. I realiteten er det bare brøkdeler av Thailand som kontrolleres av utlendinger, men nasjonalistiske politikere vet å utnytte usikkerheten.

 

Noen fremsynte utlendinger i Isan var tidlig ute med å investere i land til sine ektefeller. Det er de nok glade for nå. Enkelt steder har prisene femdoblet seg på under ti år. Visse litt høytliggende områder sørøst i Isan har en rødlig jord som egner seg ypperlig for jordbruk. Bare for et par år siden var landprisene rundt hundre tusen baht per rai. Nå ligger de over to hundre tusen. Folk fra hele Thailand kommer og investerer. Rismarker utgjør store deler av Isan. Men det er ikke nødvendigvis de som er mest populære å kjøpe – med mindre de har god vanntilførsel eller kan konverteres til plantasjer for andre vekster.

 

Det er som alltid spekulasjon som gjør at landprisene øker. Det dreier seg om ren landspekulasjon, men også spekulasjon i at priser på landbruksprodukter skal holde seg eller stige. Interessant nok er det bilindustrien som driver prisene. Priser på rågummi og cassava – som brukes til produksjon av etanol som drivstofftilsetning – har for det meste økt jevnt og trutt. Mange gode jordbruksområder i Isan brukes nå til å støtte opp under folks økte bilbruk, ikke til matvareproduksjon.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2013 – 1. april 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge