1. april 2013

Appellerer til FN om truet siamesisk rosetre

Skrevet av 

 

Den sjeldne tresorten finnes ifølge FN kun i de tre provinsene Surin, Sisakhet og Ubon i sørøstre Isan. På thai kalles treet Mai Yoong, og er blant de hardeste tresortene som finnes.

Thaiene tilber dette treet, og folkene som bor i disse tre provinsene bruker ikke treet til husbygging eller møbler – som det egner seg ypperlig til – ut av respekt for den posisjonen treverket har i thailandsk kultur.

[ annonse ]

Men det er for tiden utbredt rovhogst av disse trærne, og det meste av treverket finner vegen til Kina, hvor det betales store summer for varen.

Thailand ønsker nå å få tresorten inn på det som i FN-systemet kalles CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Da vil det blir striktere kontroll med eksport og hardere straffer for overtredelse.

Ifølge Manopat Huamuangkaew, sjefen for Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, var det i 2005 ca. 300.000 Mai Yoong-trær igjen i Thailand, nå estimeres antallet til 80-100.000. Han sier til Bangkok Post at det ikke er fare for utryddelse av tresorten hvis man får bukt med smuglingen.

Det er spesielt i Panom Dongrak Wildlife Sanctuary (Surin), Phujongnayoy National Park (Ubon) og området rundt det omstridte grensetempelet Preah Vihear (Sisakhet) hvor trærne er mest utbredt. (dae)

(Thailands Tidende utgave 4/2013 –  1. april 2013)

 

Lest 958 ganger Sist redigert 31. mars 2013 - 16:05

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter