Tar nordmenn på kornet Foto: Privat
30. juni 2013

Tar nordmenn på kornet

Skrevet av 

Wachiya (25) liker at nordmenn er punktlige og ærlige, men har ikke sansen for at eldre mennesker sitter alene på gamlehjemmene i Norge.

Nå er Wachiya bosatt i Kristiansand med thailandsk kjæreste, og deres sønn.

– Hvordan havnet du i Norge?

– Det var på grunn av min mor, som giftet seg med en norsk mann. Først kom mamma og bodde her i ett år. Hun fikk så tilslag på en søknad om at min søster og jeg kunne komme hit da jeg var 14 år gammel. Sånn sett så var det ikke et eget valg for vi måtte jo bli med mamma, men nå er jeg glad for at hun tok det valget.

– Hva vil du trekke frem som positivt og negativt med å bo her?

– Det som er bra med å bo i Norge er at myndighetene passer så godt på befolkningen når det gjelder blant annet jobbtilbud og helse. I tillegg synes jeg miljøet og naturen er spesielt fin. Om jeg skal klage litt så synes jeg at skatt og bokostnader er for høye.

– Hvilken kontakt har du med det thailandske miljøet i Norge?

– Jeg har ganske god kontakt med mange thaier. Nå som de nettopp har fått thailandsk tempel her i Kristiansand, kommer jeg til å møte enda flere. Det å kjenne mange thaier som bor her er ofte til stor hjelp.

[ annonse ]

 

Moro med språkblemmer

– Hvordan er det å være thai i Kristiansand? Møter du fordommer?

– Jeg liker meg veldig godt her, og er veldig glad for at Kristiansand ligger helt i sør. Jeg kunne ikke tenkt meg å bo i Nord-Norge med 25 kuldegrader på vinteren. Når det gjelder fordommer så er de fleste veldig greie. Jeg kan ikke forvente at alle skal være det, men om folk er snille mot meg så er jeg snill tilbake.

– Kan du fortelle om noe morsomt som har skjedd deg på grunn av språk eller kulturforskjeller?

– Det kan jeg, for jeg har mange historier om språkproblemer. En gang vi kjørte i bil gikk det noen ungdommer midt i veien. Mamma rullet ned vinduet og skulle spørre om de kunne flytte seg litt. Det er ikke så lett for oss å si verken «y» eller «l», så det hørtes ut som hun sa «kan dere f... (kvinnelig kjønnsorgan) dere litt». Ellers har kjøttdeig ble til «deilig kjøtt», og pølser til «poser».

 

Nordmenn tenker på seg selv

– Nå har du bodd her nesten halve livet ditt. Hva synes du nordmenn og thaier kan lære av hverandre?

– Jeg liker at nordmenn er presise når det gjelder tid, det er noe thaier kunne lære av. Også det med ærlighet, for nordmenn mener nøyaktig det de sier. Mange thaier sier ofte det motsatte av det de mener, og det kan føre til baksnakking. Ellers kunne mange nordmenn godt lære seg å tenke litt mer på andre. Mange her tenker bare på seg selv. Noen eldre som kommer på gamlehjemmet får omtrent bare besøk til jul og på bursdagen sin. Her synes jeg en del nordmenn har mye å lære av thaier.

Wachiya legger til at hun synes mange nordmenn er lukkede og ikke tør å åpne seg for nye mennesker.

 

Ribbe og lapskaus

– Hva synes du om maten her? Består kjøleskapet mest av thaimat?

– Jeg synes at norsk mat er veldig kjedelig i smaken, så derfor spiser jeg som regel mest thaimat. Men jeg liker ribbe, kjøttboller og lapskaus veldig godt.

– Når tenker du at nordmenn er rare i forhold til thaier?

– Mange nordmenn snakker veldig ofte høyt med seg selv. I begynnelsen syntes jeg dette var veldig merkelig. Jeg kan ta min far som et eksempel, han snakker hele tiden høyt med seg selv, men det er jo litt morsomt da.

– Hva savner du fra Thailand?

– Jeg savner i hvert fall varmen! Jeg er en person som liker å spise så jeg savner også maten der, og det å kunne gå ut og se at det kryr av restauranter og gatekjøkken. Sist men ikke minst savner jeg resten av familien min.

(Thailands Tidende utgave 5/2013 –  1. juli 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge