1. august 2013

Norske kroner i berg- og dalbane

Skrevet av 

Sjelden har kursen mellom thailandske baht og norske kroner svingt så mye som i år.

 

Da japanske yen i vår stupte i verdi søkte mange asiatiske investorer trygghet i baht som bare så ut til å gå en vei – oppover. Det medførte at en sterk krone måtte gi tapt for en atskillig sterkere baht. Mot slutten av april spøkte det nok for mange minstepensjonister. Med en bahtkurs på rundt 4,91, begynte det å bli vanskelig å tilfredsstille det thailandske visumkravet til inntekt. Men så ble thailandske myndigheter tvunget til å ta affære. En sterk baht var kjærkommen med hensyn til thailandsk import av olje, men katastrofal for regjeringen som har bundet opp flere milliarder baht i store rislagre.

 

Derfor signaliserte thailandske myndigheter at de ikke ønsket en sterkere baht, og at ulike tiltak ville bli vurdert for å svekke bahtkursen. Dette hjalp, signalet ble tatt på alvor og interessen for å plassere kapital i thailandske verdipapirer ble redusert. I juni, i uke 25, var norske kroner igjen verdt solide 5,34 mot baht.

 

Men de som lengtet etter en kurs opp mot seks kroner, fikk ikke sin drøm oppfylt. For den 10. juni klokken 10.00 kom sentralbanksjef Øystein Olsen på banen. Han sa:

– Aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å være lavere enn tidligere antatt. På den andre siden har inflasjonen vært litt høyere enn ventet og kronen har svekket seg noe. Derfor holdes styringsrenten uendret på dette møtet.

[ annonse ]

Kronen stupte umiddelbart mot alle andre valutaer, ikke så mye fordi Olsen sa at renten ble holdt uendret på 1,5 prosent, men fordi han bekreftet at aktiviteten i norsk økonomi var lavere enn antatt. I dagene som kom fulgte norske medier opp med kommentarer fra finansanalytikere og andre, som kunne bekrefte at arbeidsledigheten var stigende og at norsk økonomi i økende grad ble påvirket av de økonomiske tilstandene i Europa. I tillegg falt prisen på norsk råolje til under hundre dollar pr fat.

 

Når norsk økonomi går dårlig er lavere rente et virkemiddel for å øke aktiviteten. Lav rente gir økt økonomisk aktivitet siden bedrifter får mindre andel av overskuddet bundet til å betjene gjeld.

 

Men uttalelsen til sentralbanksjefen var slett ingen gave til verken de som skulle på sommerferie til utlandet eller nordmenn bosatt i Thailand. I praksis resulterte uttalelsen i at nordmenn bosatt i Thailand mistet rundt 5 – 6 prosent av sin kjøpekraft i løpet av få uker. Når dette skrives er kursen 5,13, og mye tyder på at den vil bevege seg videre oppover, i hvert fall på kort sikt. Thailand ønsker ikke en ytterligere styrking av bahten. Statsminister Yingluck har allerede mistet kontroll over utgiftene til det statlige programmet for oppkjøp av ris, og prisene på drivstoff har steget kraftig på tross av hva som ble lovet i valgkampen.

(Thailands Tidende utgave 6/2013 – 1. august 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge