Phan Åge Haugård (21) Phan Åge Haugård (21) Foto: Helge Heyerdahl
1. august 2013

Halvt thai – helt i sykkeltoppen

Skrevet av 

Phan Åge Haugård (21) knuste verdens kjappeste syklist i spurt, trener 850 timer i året og studerer til å bli sivilingeniør på fulltid. Kanskje ikke så rart at TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad hedrer den thainorske stålmannen for hans talent, kloke satsing og strukturerte livsførsel.

 

[ Youtube-video med Phan Åges sykkeltips her ]

– Legg deg på hjulet mitt, ropte Mark Cavendish, verdens kanskje beste spurter. Phan Åge tok oppfordringen da han og Cavendish hadde ristet av seg resten av feltet i Oslo Grand Prix sist høst. Innspurten gikk i slak motbakke på Karl Johan mot Slottet, og Phan Åge la seg ut på siden av Tour de France-giganten og tråkket til, samtidig som han så han klarte å komme seg forbi.

– Jeg så Slottet foran meg, og visste at familien og mange venner var der for å heie på meg. Det gjorde at jeg fikk ekstra krefter, og selv om jeg forventet at Cavendish skulle slå tilbake bet jeg tennene sammen og klarte å holde unna, forteller Phan Åge engasjert da vi ber ham skildre mestermøtet som førte til mye oppmerksomhet i mediene for 21-åringen med norsk far og thailandsk mor.

 

Med pappa på laget

Vi møtes på hans hjemmebane på Bjørnerud i Oslo. Klokken er 09.30 søndag morgen og om en halv time skal han ut på langkjøring med klubbkamerater i OneCo-Trek Cycling Team for å tilbakelegge noen av årets 850 treningstimer på sykkelsetet. Sykkelinteressen kom fra faren Iver Haugård (59), som også fungerer som trener og en god sparringspartner.

[ annonse ]

– Jeg har alltid vært aktiv idrettsutøver, og det startet med skøyter. Etter hvert ble det sykkelturer med pappa som har vært aktiv syklist, og han fungerer nå veldig fint som en diskusjonspartner som jeg kan legge opp treningene hver uke sammen med. Da jeg begynte å konkurrere og fikk god fremgang og gode resultater så ble skøytene lagt på hylla, forteller Phan Åge, som har juniorrekorden i 10 km temposykling i Norge med tiden 12.28.05, hvor han slo den 30 år gamle rekorden med 11 sekunder.

Han trekker frem viktigheten av å ha sin far som trener, som vet mye om totalbelastingen ved å satse på skole og trening samtidig, nå som han er inne i sin tredje sesong som senior etter å ha blitt norgesmester og rekordholder som junior. Etter å ha vært omtalt som «Norges nye spurtkanon» som junior, satses det nå hardt på å opparbeide mer kjørestyrke for å henge med helt inn mot mål når spurtene går.

– Jeg har hatt en bra fremgang, og målet nå er å bli enda bedre, ikke minst til å kjøre i bakker. Mitt store mål er å bli en rytter som også kan være en bruddrytter og hjelperytter, å bli kjøresterk, aggressiv og bruddvillig, som f. eks. Jens Voigt som kjørte i Tour de France nå for Radio-Shack.

 

Ny generasjon, nye holdninger

– Tour de France, ja. Er det den samme holdningen blant din generasjon som blant Lance Armstrong og gjengen som sier at man ikke kunne vinne uten å dope seg?

– Jeg fikk sjokk i fjor da jeg hørte hvor organisert det var blant topprytterne, at det var så greit å dope seg. Jeg er glad jeg er av en generasjon som jeg opplever har helt andre holdninger til doping. Jeg har aldri sett eller hørt noe om doping blant ryttere på min alder.

– Hvor vanlig er det at en rytter med thailandsk blod i årene hevder seg innen sykkelsporten?

– Det finnes gode banesyklister som er thaier, men jeg vet ikke om noen landeveissyklister som holder toppnivå. Nå er nok ikke Thailand stedet jeg ville ha syklet så mye langs landeveien heller, så det er forståelig at det ikke er så mange som satser. Jeg er litt skeptisk til å sykle i Thailand pga mer eller mindre trygge bikkjer og bilister. Men jeg skal nok prøve det i provinsene der familien min er fra, dvs. i Trat og Sisaket.

– Er det mor som har bedt deg være forsiktig, og som har bedt deg om å sikre deg ved å få deg en god utdannelse ved siden av sykkelkarrieren?

– Hehe, der må jeg nok legge æren til både mor og far. De er begge veldig fornuftige mennesker, og har oppfordret meg til å sikre meg på flere områder. Nå er planen å satse og se hvor langt jeg kommer i løpet av de neste tre-fire årene, avslutter Phan Åge, som studerer industriell økonomi ved UMB i Ås.

---

Vi tester Phans kunnskaper i en thaiquiz:

– Hva heter Thailands statsminister?

– Aner ikke. (Rett svar: Yingluck Shinawatra)

– Hva heter Thailands høyeste fjell, og hvor høyt er det?

– Hehe... aner ikke navnet. Tipper det er 2.200 meter høyt. (Rett svar: Doi Inthanon, 2.565 moh.)

– Hvor mange thailender har deltatt i Vinter-OL?

– Hmmm.. .aner ikke, men tipper fire. (Rett svar: En deltager, skiløper Prawat Nagvajara i 2002. I følge Bangkok Post har fiolinist Vanessa Mae meldt seg på som skiløper for Thailand til OL i Sotchi 2014)

– Hvilken thailandsk konge var  i Norge i 1907?

– Ingen aning. (Rett svar: Kong Chulalongkorn, Rama V)

– I 1880 druknet Thailands dronning og prinsesse på tross av at mange “vanlige” mennesker var tilstede. Hvorfor ble hun ikke reddet?

– Hmm... kanskje hun ikke var spesielt populær? (Rett svar: Vitnene til drukningen turde ikke ta på dronningen eller prinsessen, da det etter skikken ikke var lov med berøring av kongelige. Skikken ble endret etter denne hendelsen)

(Kilder: Wikipedia.org og Bangkok Post)

---

Sitt riktig! Phans sykkeltips:

* Det er viktig å sitte riktig for å få mest ut av tråkket og best fremdrift. Sitt avslappet med skuldrene for å ikke bli sliten i armer, nakke og rygg. Ha en liten knekk i albue og ikke spenn deg og strekk albuene.

* Ha en liten knekk i kneet når pedalen er helt nede for å få utnyttet kraften i tråkket når foten passerer nederste punkt.

* Det viktigste er komfort når det gjelder høyde på styret. Ikke ha styret for lavt. Sitt rolig når du tråkker, vingling med overkroppen hjelper ikke på fremdriften.

* Reis deg av og til for avveksling og for å få variasjon i tråkket, ellers blir man fort stiv. Det gjør også vondt i skrittet hvis man sitter for mye.

* Tråkkfrekvens er individuell, man tråkker med den frekvensen man er sterkest. Min idealfrekvens er 100 tråkk pr. minutt.

* Skal man sykle langt flere dager på rad er det viktig å forberede seg ved å ha noen rolige økter med et par langturer i uken for å bli vant til distanser og belastninger på kroppen og få bedre lungekapasitet.

* Skal man sykle hardt på langtur over flere dager er det best å ta det med ro og skaffe overskudd de siste fire-fem dagene før turen.

---

Roses av Kaggestad

TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad har stor sans for Haugårds måte å satse på:

– Phan er en offensiv og talentfull ung rytter som kan nå så langt han vil om han gjør den jobben som skal til og legger ned den dedikasjonen og de timene som trengs. Innen syklingen pleier vi å si at det tar 10.000 timer på setet totalt for å bli skikkelig god, og han er fortsatt ung og har valgt en modell jeg liker med en dyktig far som trener på et bra lag, selv om Phan nok må ha en trapp på utviklingen og etter hvert komme seg ut og få kjørt flere ritt utenlands.

– Om han gjør dette på egenhånd eller om laget hans OneCo-Trek Cycling Team tar dette steget sammen får tiden vise, men jeg tror han med større kjørestyrke kan komme som en kanon og vinne spurter i store ritt, for han har en fysikk som kan sammenlignes med eneren Cavendish. I NM sist synes jeg Phan brukte for mye krefter underveis. Han bør nok bli flinkere til å spare seg i rittene for å ha krefter til å ta spurtene. Ellers så har jeg stor sans for at han ivaretar helheten som menneske ved å studere ved siden av satsingen på sykkel, noe som understreker at han er en veldig strukturert kar.

(Thailands Tidende utgave 6/2013 – 1. august 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge