1. august 2013

Lederartikkel: Har du råd til god helse?

Skrevet av 

Det nærmer seg stortingsvalg og du må velge parti. Det gjør at du naturlig nok spør deg selv: Hva er viktigst for meg? Svaret bør være: Helsa. Blir du syk må du ha best mulig behandling – umiddelbart.

 

Det store paradokset for nordmenn i Norge er følgende. Det viktigste i livet ditt er kontrollert av offentlige byråkrater og du er prisgitt et system hvor du ikke kan betale for å få god og rask service.

 

Dette er noe man normalt først oppdager når man blir gammel, og da er det for sent å ta tilbake alle skattekronene man har betalt og alle stemmene man har avlagt i valg. Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder helseutgifter pr borger. Likevel er det en betydelig risiko for å bli stående i helsekø når det virkelig gjelder. Grunnen er enkel: Offentlige systemer skaper køer. Det ligger i sakens natur. Det er ikke nok insentiver til å gi rask service.

 

Nordmenn som bor utenlands er heldigere. Vi har nemlig muligheten til å ta kontrollen over vår egen helse. Thailand, for eksempel, er et gunstig land å bo i for nordmenn. Det store utvalget av helsetjenester er en av årsakene. Det finnes private sykehus i de fleste prisklasser. Offentlige sykehus kan også være et alternativ. Man betaler litt mer enn thaiene, men får også gjerne raskere service. Det er også mulig å betale ekstra for enerom etc. på mange sykehus.

 

[ annonse ]

Det viktigste er uansett valgmuligheten. Er man ikke fornøyd med et sykehus kan man gå til det neste. Og er man blant de som hater å stå i kø, så velger man et litt dyrere privat sykehus og får behandling umiddelbart. Private sykehus liker også å tilby programmer for årlig helsesjekk. Det er en god og rimelig helseforsikring som offentlig helsevesen ikke tilbyr.

 

Apropos helseforsikring. Her i Thailand ser man hva helsetjenester reelt koster. Og det er ikke så dyrt som man blir innbilt av politikere. Prisene er slik at man kan vurdere å sette til side penger til helse istedenfor å kjøpe privat forsikring – som ofte er dyrt men likevel gir begrenset dekning.

 

Helsetjenester behøver ikke å være dyrt. Det er byråkrati, legemiddelindustri og offentlige reguleringer som gjør det dyrt. USA har dyre helsetjenester. Politikere der har misforstått årsaken til dette og tror at de får bukt med problemet når de nå innfører et gedigent offentlig system. Et eneste blikk over til Europa kunne forhindret dette. USAs helsevesen er dyrt av flere grunner, blant annet fordi helsetjenester er betalt av arbeidsgiver, ikke av pasientene selv, samt at lovverket gir rom for store søksmål mot leger. Dette hadde vært mulig å fikse. Isteden har nå Obama satt i gang verdenshistoriens dyreste og mest kompliserte offentlige eksperiment.

 

Men hva med Norge? Noen partier har private helseløsninger på programmet. De ligger an til å komme til makten nå i høst. Men ikke forvent mirakler. Det er tross alt fortsatt Staten som betaler og bestemmer. Det er først når pasienter betaler med egne penger at du blir kvitt helsekøene og får rimelige og gode tjenester. Slik har vi det i Thailand. Men slik vil det aldri bli i Norge.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2013 – 1. august 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge