Vietnamesiske prostituerte sover ut etter natten i et av Pailins mange bordeller. Vietnamesiske prostituerte sover ut etter natten i et av Pailins mange bordeller. Foto: Terje Engø
1. september 2013

Visumtur til Røde Khmer-byen

Skrevet av 

Det finnes over tjue thailandske grensestasjoner hvor du kan fornye visum. En av de mindre kjente er Ban Pakard. Derfra er det kun et par mil inn til edelsten- og Røde Khmer-byen Pailin.

I provinsen Chantaburi ligger grensepassering til Ban Pakard, eller Phsa Prum som stedet heter på kambodsjansk. Har du tenkt å kombinere neste visumtur med en tur til de fantastiske templene i Siem Reap? For de fleste er det da naturlig å reise til Aranyaprathet og passere grensen inn til den kambodsjanske byen Poipet. Spennende nok i seg selv, men er eventyrlysten tilstede kan alternativet via Ban Pakard være mer interessant, og i tillegg korte ned reisen.

 

Røde Khmers fristed

Pailin er på de fleste kart merket med en egen grense rundt byen. Fortsatt er byen gitt en stor grad av selvstyre – og den styres av ingen andre enn aldrende Røde Khmer-ledere og deres betrodde. Dette til tross for at Kong Norodom Sehamoni i desember 2008 omgjorde mye av avtalen som i 1996 gjorde den Røde Khmer-kontrollerte byen til et eget administrativt område midt i provinsen Battambang. Som gjenytelse for denne statusen overga en gruppering innen Røde Khmer under ledelse av Ieng Sary seg til landets regjering. Selv om Røde Khmer ble offisielt nedkjempet i 1979 fungerte Pailin som hovedstad for «Provisional Government of National Union and National Salvation of Cambodia». I denne perioden var mulighetene for å besøke byen som turist små.

 

FN-domstol

Ieng Sary ble i 2007 arrestert mens han oppholdt seg i sin luksuriøse villa i Phnom Penh. Han ble fremstilt for FN-domstolen tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Først i 2011 var tiltalen klar. Ieng Sary døde i mars i år før retten rakk å domfelle ham. Hadde han valgt å holde seg i sin villa i Pailin er det et stort spørsmål om kambodsjanske myndigheter ville våget å arrestere ham.

[ annonse ]

– Det ligger mye våpen gravd ned i jungelen rundt her. Derfor tør jeg ikke bruke penger på å bygge meg et skikkelig hus. Plutselig blir det krig, og da blir alt ødelagt, forklarte en mopedtaxisjåfør i Pailin oss da vi besøkte stedet for få år siden. Etter at Ieng Sary døde er nok frykten for krig mindre. Hans tilhengere har ingen leder de lengre må beskytte.

 

Røde Khmers skattekammer

Årsaken til at Pailin ble valgt som sete for Ieng Sary-fraksjonen var de lokale rikdommene i form av edelsteiner. Pailin betyr «edel» som refererer til forekomsten av i første rekke safirer. Byen på thailandsk betyr Safir. Røde Khmers behov for kapital til å føre krig medførte at store områder ble avskoget og det øverste jordsmonnet ble fjernet for å komme til gruslagene som inneholdt safirer, rubiner og andre edelsteiner. Pailin var Røde Khmers skattekammer.

Mye har grodd til. I det fuktige varme klimaet forsvinner sårene raskt. Men der det før var regnskog vokser det nå bambus og krattskog. Edelsteiner er fortsatt å finne, men ikke i store mengder som før. Det graves etter edelstein i en jungel full av slanger og landminer som skulle beskytte Røde Khmer fra å bli overrasket av regjeringssoldater. Steinene finnes ved å lete i elvesand eller ved å grave ut sand og jord i jungelen. Denne blir så vasket slik at en kan se steinene. Det påstås at er en ute og går etter et kraftig regnskyll er det fortsatt mulig å finne edelsteiner vasket fram av regnet.

 

Smugling av bensin og edelsteiner

Midt i byen ligger et stort edelsteinmarked. Her fasettslipes edelsteiner for hånd og settes for hånd i gullringer. Gull blir smuglet inn fra Thailand og ferdige produkter smuglet ut. En del selges til thailandske gamblere som besøker kasinoer i ingenmannslandet på grensen.

Smugling er en viktig del av inntektene til lokalbefolkningen. Prisene på både bensin og diesel er en del høyere i Kambodsja enn i både Vietnam og Thailand. Selv om senere tids økning i thailandske bensinpriser har gjort at offisiell pris for blyfri bensin i Kambodsja bare er 10 – 11 prosent høyere enn i Thailand, er det penger å tjene på smugling. Bensin fraktes inn i store kanner og noen ganger kommer hele tankbiler over grensen midt på natten når grensepasseringen skal være stengt.

 

Prostitusjon og karaokepalasser

Smugling skaper inntekter. Selv om Pailin ligger midt i jungelen, og edelsteiner ikke lenger skaper store inntekter som under Røde Khmer, er det ikke mangel på karaokebarer og bordeller hvor vietnamesiske prostituerte tilbyr sine tjenester. Selv om andelen HIV-positive prostituerte i kambodsjanske bordeller ettersigende har falt fra ca. 40 prosent til rett under 15 prosent i løpet av få år, er risikoen for smitte fortsatt stor. Det er også en realitet at andelen smittede er høyest blant vietnamesiske kvinner som arbeider i bordeller i ulike grensebyer.

 

Varierende hoteller

Pailin har flere hoteller og gjestehus av varierende kvalitet. For den som ikke stiller store krav kan et rom med vifte og myggnett fås får rundt 200 baht. Legg til en null og du bor på et moderne flott hotell med aircon. Det finnes nå til og med to minibanker i byen. Men utenlandske kontanter i form av dollar og baht er også gangbar valuta.

Mellom Pailin og grensen er det lett å få transport enten med moped eller drosje. Men det gjelder å kunne forhandle, for her finnes ingen taksameter. Normal pris er 50 til 100 baht for 19 kilometer fra grensen til Pailin. På thailandsk side er det minibusser som går fra grensen til Chantaburi. For den som vil oppleve et sted utenom det vanlige, er et besøk til Pailin absolutt å anbefale.

 

Store forbedringer på veinettet

Fra Poipet til Siem Reap går Highway 6, egentlig tenkt som en gjennomfartsvei mellom Thailand og Phnom Penh og videre til Vietnam og Kina. De siste tjue årene er det skjedd store forbedringer og veien blir stadig mindre spennende for de som er ute etter opplevelser.

I den kambodsjanske byen Sisophon går Highway 5 sydover mot Battambang, hvor man finner Highway 57 vestover til Ban Pakard.

Kommer du som de fleste med drosje så måtte man inntil nylig bytte bil i Battambang av uforklarlige årsaker. Antakelig har den lokale «taximafian» bestemt at denne biten skal være forbeholdt drosjer fra Battambang. Du kan om drosjen ikke ønsker å kjøre de siste åtte milene også ta minibuss mellom Battambang og Pailin. Det koster 150 – 200 baht.

 

15 eller 30 dagers visum?

Ved grensepassering over land får en bare 15 dagers turistvisum til Thailand nå, med mindre man har et ordinært visum (ikke turistvisum) allerede. Et alternativ kan derfor være å reise til Pailin over land, derfra til Siem Reap, og så fly tilbake til Bangkok. Da får man et nytt turistvisum som gjelder for 30 dager.

(Thailands Tidende utgave 7/2013 –  1. september 2013)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge