Backpackers i Khao San Road, Bangkok Backpackers i Khao San Road, Bangkok Foto: Terje Engø
1. september 2013

Nordiske turister er sparsommelige

Skrevet av 

Arabiske turister bruker mest penger pr dag i Thailand. Nordboere havner midt på treet, med unntak av svenskene, som er ekstra sparsommelige. Dette viser statistikk fra thailandske turistmyndigheter.

Svenske turister i Thailand bruker merkbart mindre penger pr dag enn sine nordiske medborgere. Likevel er svenskene mest verdt for Thailand. De er nemlig den klart største gruppen av nordiske turister og de oppholder seg også i snitt lenger enn de andre nordboerne. Hele 26,5 milliarder baht la svenske turister igjen i Thailand i fjor. Dansker, nordmenn og finner havnet omtrent identisk likt. De la igjen henholdsvis 10,65, 10,20 og 10,18 milliarder baht ifølge thailandske turistmyndigheters statistikk.

Samlet brukte de 22 millioner turister som besøkte Thailand i fjor hele 984 milliarder baht (185 milliarder kroner). Det tilsvarer ca. 14.000 baht per thailandsk borger. Til sammenligning har Norge årlige inntekter fra utenlandske turister på i underkant av 25 milliarder kroner.

 

Svenskene snur på skillingen

Svenskene bruker ifølge statistikken 3757 baht pr dag. Igjen er dansker, nordmenn og finner temmelig like, med henholdsvis 4328, 4255 og 4207 baht pr dag. Gjennomsnittsforbruket for alle utenlandske turister var i fjor 4329 baht. Det betyr at de nordiske landene, med unntak av Sverige, ligger temmelig midt i løypa når det gjelder forbruk.

 

Araberne bruker mest penger

[ annonse ]

De turistene som bruker mest penger pr dag er fra De forente arabiske emirater. De bruker 5691 baht i snitt per dag. På andreplass kommer turistene fra Saudi-Arabia med et forbruk på 5330 baht. Interessant er også at svært mange turister fra Sør-Asia har større forbruk enn skandinaver. Indere bruker 5281 baht, srilankere 4913 baht og turister fra Bangladesh 4513 baht.

I forbruket inngår utgifter til overnatting, mat, transport, kjøp av suvenirer osv.

 

Indere shopper mest

Nordmenn bruker i snitt 927 baht pr dag på shopping. Svenskene bruker til sammenligning bare 707 baht, mens danskene shopper for 883 baht. De som bruker mest penger på shopping er inderne. De handler for 2012 baht per dag. Det gjenspeiles også på en aldri så liten tur rundt om i tekstilmarkedene i Pratunam i Bangkok. Antakelig utgjør store innkjøp av klær og skotøy som tas med for videresalg i India en del av den store forskjellen mellom indere og andre nasjonaliteter.

 

Svensker og laotere på bunn

Å betale for sightseeingturer ser ikke ut til å være særlig populært blant turister fra de nordiske land. Nordmenn bruker ikke mer enn 139 baht pr døgn på dette. Svenskene synes enda mindre vitebegjærlige og bruker bare 99 baht på dette. Faktisk er det bare turister fra Laos som med et forbruk på 77 baht pr dag kniper mer igjen på lommeboka enn svenskene når det kommer til sightseeing. Danskene har et forbruk på 176 baht pr dag på sightseeing, mens kineserne bruker hele 273 baht.

 

Danskene bor best

En skulle tro at svenskene kanskje heller brukte mer på å bo standsmessig. Men den gang ei. Nordmenn svir i snitt av 1322 baht for å bo pr natt. Svenskene klarer seg med 1186 baht, mens dansker bruker 1384 baht og finnene 1379 baht. Turistene som i snitt bor mest standsmessig er australiere. De legger inn hele 1630 baht per natt i overnatting. Lavest forbruk på overnatting har laotere med 916 baht. Svenskene er også her blant de aller mest sparsommelige turistene. Kambodsjanere, burmesere og vietnamesere bruker noe få baht mindre, og det samme gjør turister fra Øst-Europa. Ellers bruker de aller fleste nasjonaliteter mer på overnatting enn hva svenskene gjør.

 

Nordmenn sliter på skosålene

Utgifter til transport, enten en reiser med bahtbuss, vanlig buss, tog, fly eller taxi, er en nødvendighet. Her tyder mye på at nordmenn sliter bitte litt mer skosåler enn svenskene. De bruker 411 baht på transport pr dag, mens nordmenn bruker 401 baht. Minst glad i å gå, eller kanskje mest glad i å reise, er danskene som legger igjen 471 baht pr dag i ulike former for transport.

 

Nordmenn sparer på mat

Danskene er kjent for å være glade i mat og drikke. De spiser og drikker litt mer enn nordmenn når de er i Thailand. Hver danske bruker i snitt 471 baht på mat og drikke, mens nordmenn nøyer seg med 401 baht. Svenskene bruker 411 baht og finnene 459 baht på mat og drikke.

Når thailandske turistmyndigheter skaffer seg disse tallene gjør de det gjennom intervjuer med mange tusen turister på flyplassene. Og det er nok ikke alt forbruk som registreres. Men det finnes likevel en rubrikk som heter «underholdning». Det er fritt for de som intervjues å legge hva en vil i dette.

 

Arabere morer seg mest

Også når det kommer til det å bruke penger på «moro» er svenskene de som er mest forsiktige med pengene. Det holder med 479 baht per dag. Danskene bruker 488 baht, finnene hele 506 baht, mens nordmennene er de mest lystelige og løsslupne med et forbruk på hele 530 baht. Interessant er at turister fra Emiratene er de som slår seg mest løs og bruker hele 872 baht per dag, mens australiere på andre plass bruker 741 baht.

Disse forskjellene påvirkes selvsagt av hvilke aldersgrupper det er som reiser til Thailand, og av hvor stor andel som er familie- og charterturister, og ikke minst backpackere med stramme reisebudsjetter. At svenske turister i snitt oppholder seg i 19,75 dager, mot 16,05 for nordmenn og 15,19 for dansker, tyder på at det er flere backpackere blant svenskene. Men forskjellene i forbruk gjenspeiler nok også at svenskene er mer forsiktige med sitt pengeforbruk.

(Thailands Tidende utgave 7/2013 –  1. september 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge