1. oktober 2013

Statlig kommisjon saksøker 4G-kritikere

Skrevet av 

Journalister og akademikere er i harnisk over den byråkratisk eliten i Thailand.

En akademiker og den kvinnelige journalisten som intervjuet henne er blitt saksøkt for ærekrenkelse av Thailands mektige telekommisjon, National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC). Det er NBTC som bestemmer over telelisenser og frekvenser som auksjoneres til private bedrifter. Kommisjonen har vært mye utsatt for kritikk, og nå var tydeligvis begeret fullt.

Thailandske forbrukere har i mange år ventet på å ta i bruk 3G og smarttelefoner, men det er kun i år denne muligheten for alvor har dukket opp, etter at myndighetene i årevis har utsatt utdeling av frekvensene. 3G-auksjonen gikk av stabelen i midten av oktober i fjor.

Nå er det 4G som står for døren, men det ser også ut til å la vente på seg. To private firmaer – True Move and Digital Phone – skulle etter avtalen slutte å bruke sine frekvenser for 2G-kunder 15. september i år. Disse skulle så frigjøres til 4G-bruk. NBTC har imidlertid gitt de to firmaene et ekstra år til å operere frekvensene, med påfølgende utsettelse av 4G.

Dette førte til at en forsker ved navn Duenden Nikomborirak fra Thailand Development Research Institute (TDRI) i et program på Thai PBS siterte en forskningsrapport fra TDRI som hevdet at den thailandske staten ville gå glipp av 160 milliarder baht i tapte inntekter som følge av utsettelsen.

Stor harme

Foreningen for kringkastingsjournalister og mange medieorganisasjoner har gått sterkt ut mot anmeldelsen. Lederen i NBTC, Takorn Tantasit, sier til Bangkok Post at de muligens vil trekke anmeldelsen. Han sier at årsaken til at de ga de to firmaene et ekstra år er de 17 millioner kundene som fortsatt bruker disse frekvensene i sine 2G-telefoner.

Forskeren sier at hun kun siterte en forskningsrapport og var meget overrasket over at hun ble anmeldt til politiet. Lederen for TDRI sier at det er første gang i forskningsinstituttets 30-årige historie at de er blitt politianmeldt. Han mener det er spesielt ille siden dette er et område som direkte angår alle thailandske borgere og at det derfor burde være lov å diskutere det.

[ annonse ]

Thailandsk lovverk for ærekrenkelse er ofte gjenstand for kritikk fra ulike land og menneskerettighetsorganisasjoner. Så lenge loven om ærekrenkelse eksisterer, er ikke thailandsk ytringsfrihet den samme som i vesten.

(Thailands Tidende utgave 8/2013 – 1. oktober 2013)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge