1. oktober 2013

Leserinnlegg: Skatt enkelt i Cha-am

Skrevet av 

Her i Cha-am er det enkelt å få betalt skatt. Her er min historie: I februar dro jeg først til hovedskattekontoret i Phetchaburi. Der visste de ingenting. Så fikk jeg imidlertid tips fra en venn om at jeg skulle gå til det lokale skattekontoret i Cha-am. Dermed gikk jeg dit. Hun som var leder snakket godt engelsk og visste mye om skatt.

Jeg ble registrert og fikk eget skattekort. Da var det bare å få skrevet en thailandsk selvangivelse for å finne ut hvor mye jeg skulle betale. Jeg fikk hjelp av leder for Emigrant1, Jan Mehus, til selvangivelsen. Det er mange fradrag, for eksempel ektefellefradrag, forsørgelse av hennes foreldre, livsforsikringer etc. Husk å legge ved kopier av alles id-kort når du leverer selvangivelsen. Er du over 65 år får du også ekstra fradrag. Frist for betaling er 31. mars.

Skatten betaler du på samme kontoret, og det går da ca. 14 dager før du får tilsendt de dokumentene som Skatteetaten i Norge krever: Certificate of Residence (R.O. 22) og

Tax Payment Certificate (R.O. 21), begge kommer i engelsk språk.

For å bruke disse lettvint er det en fordel at en har registrert seg som E-bruker hos Skatteetaten i Norge. Kan du ikke bruke data så har du vel en venn som kan hjelpe deg.

Du skanner bare inn disse dokumentene og leverer de elektronisk med selvangivelsen, og trekker fra det beløpet som er overført fra post 2.2.2 i norsk selvangivelse. Sitter du da igjen med en inntekt under 103.00 kroner så slipper du skatt i Norge. Sørg for å skanne inn og levere kvitteringene du får fra banken i Norge slik at Skatteetaten ikke regner om kronekursen.

Jeg forhørte meg med en advokat. Han sa det var to dagers arbeid og forlangte en stor sum for jobben. Jeg gjorde jobben selv og brukte ca. to timer på det hele. I tillegg har jeg hjulpet en venn her med det samme.

Aage Fossmo, Cha-am

(Thailands Tidende utgave 8/2013 – 1. oktober 2013)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge