Norske kroner på veg opp Foto: Aslak Raanes
1. oktober 2013

Norske kroner på veg opp

Skrevet av 

Til tross for at norske kroner har fått kraftig juling og jevnt over er blitt svekket mot de fleste valutaer i senere tid, har utviklingen mot baht vært positiv. Det er mye som tyder på at norske kroner styrkes ytterligere mot baht grunnet thailandsk politikk.

Ved årsskiftet var norske kroner mer verdt mot baht enn både danske og svenske kroner. Men spesielt etter sommeren har norske kroner svekket seg kraftig mot danske kroner. Etter at norske kroner i en periode var mer verdt enn danske kroner, med en topp 5. januar på 1,022, falt kronen raskt i sommer, og 23. august falt den helt ned til 0,917 mot danske kroner. Det er et fall på over 10 prosent. Derved har danske kroner igjen blitt den av de skandinaviske kronene som er sterkest mot baht.

 

Forventer styrkning

Mye tyder likevel på at vi kan få en kraftig styrking av kronen mot både baht og de andre skandinaviske valutaene utover høsten. Fra valgdagen 9. september og i løpet av tre døgn styrket norske kroner seg fra 5,28 til 5,40 mot baht. Dette kan være en forsmak på noe som kommer.

Årsaken til styrkingen er at mange valutaeksperter mener Norges Bank snart vil bli nødt til å øke rentenivået som følge av økende inflasjon. Straks sentralbanksjefen signaliserer at så vil skje, vil norske kroner raskt styrke seg. Ikke usannsynlig vil den umiddelbart nå et nivå mellom 5,50 og 5,60 mot baht, kanskje enda høyere.

 

Baht vil holdes nede

[ annonse ]

Det er også grunn til å tro at thailandske myndigheter vil gjøre hva de kan for å tøyle bahten. Øker baht i verdi vil det gi enda dårligere betalt for ris og gummi. Mens dette skrives gjennomfører eiere av gummiplantasjer og plantasjearbeidere demonstrasjoner i protest mot de lave gummiprisene. De ser også ut til å få følge av de som produserer palmeolje. Prisen på palmeolje er ned over 30 prosent på to år, mens prisen på gummi er nesten halvert på to år.

Thailandske myndigheter har nå store rislagre som må selges med tap, og sinte bønder som forlanger at de fortsetter å kjøpe opp ris til en pris som ligger over markedspris. En styrket baht vil forsterke problemene. En svekket baht vil medføre økte priser på drivstoff, men så langt ser det ut som om trinnvise økninger i drivstoffprisene ikke vekker samme sinne som fall i prisene på gummi og ris.

(Thailands Tidende utgave 8/2013 – 1. oktober 2013)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge