1. oktober 2013

Kampanje mot illegale gummiplantasjer

Skrevet av 

En fem hundre mann sterk gruppe fra skogoppsynet har begynt å sage ned ulovlige gummitrær i provinsen Phitsanulok. Det dreier seg om store områder og store investeringer fra velstående mennesker, så skogoppsynet stiller derfor mannsterke opp.

Siden 2008 har man funnet hele 11.653 rai med ulovlig beplantet gummitrær i denne provinsen. Hvis man regner med en landpris på 100.000 baht for beplantet land, er det snakk om en milliard baht kun i denne ene provinsen. Situasjonen er tilsvarende mange andre steder i Thailand, og det er en velstående elite som ofte står bak de enorme plantasjene på vernet land.

Ifølge Bangkok Post har det i Phitsanulok vært 531 slike saker siden 2008.

De folkene som opprinnelig bodde i området, som har tatt imot betaling for at storinvestorer skal overta og plante gummi, vil ikke bli saksøkt, ifølge sjefen for Royal Forest Department, Boonchob Sutthamanuswong. Disse menneskene har rett til å oppholde seg i området så lenge de har hevd der, og det dreier seg om småbønder som stort sett dyrker til eget bruk eller i liten skala.

Skogtilsynet i Thailand har myndighet til å rive ned strukturer og plantasjer som befinner seg på statens vernede landområder uten å gå via rettsvesenet. Kun hvis investorer hevder eierskap til landet må det avgjøres av retten. Da kan det ta flere år før man eventuelt kan hogge ned ulovlig plantede trær.

Phitsanulok har 13 vernede skogområder. Kampanjen startet med 65 rai ulovlig gummiskog i Nern Perm Forest Reserve i distriktet Nakhon Thai. Skogvesenet har påpekt at de ikke er ute etter å ta lokalbefolkningen som har solgt land de kun har hevd på men ikke eier. De er ute etter storinvestorer. (dae)

(Thailands Tidende utgave 8/2013 – 1. oktober 2013)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge