Phenrapha Worachina (27) Phenrapha Worachina (27) Foto: Privat
1. november 2013

Thailandske yrker: – Sykepleie var drømmejobben

Skrevet av 

Phenrapha Worachina pleiet en syk onkel hjemme i Udon Thani. Elleve år senere er hun å finne som sykepleier ved kongens eget behandlingssted, Siriraj Hospital i Bangkok.

Phenrapha tok sitt yrkesvalg som 16-åring. Hun ville lære mer om sykdomstegn, behandling og omsorg.

­– Jeg merket tidlig i livet at jeg likte å være en omsorgsperson, at jeg hadde glede av å hjelpe medmennesker. Så etter at jeg hadde fullført grunnutdanningen ble jeg plukket ut til å få studere ved Mahidol-universitetet, noe som nå har ført meg til en jobb som sykepleier ved hjertesenteret.  Fire års utdannelse som sykepleier hadde gjort at jeg med stolthet kunne motta vitnemål og begynne i min drømmejobb.

– Vi ser på nyhetene at kongen befinner seg på dette sykehuset. Har du hatt gleden av å se ham?

– Det har jeg ikke. Det medisinske teamet som jobber med kongen er de beste doktorene som alle har sitt ekspertiseområde. Sykehuset har en egen avdeling som er for kongen og kongefamilien. Sykepleierne som jobber på den avdelingen er alle spesialister som har erfaring og opplæring i å pleie de kongelige.

 

Takknemlighetsgjeld

Foreldrene sponset utdannelsen til Phenrapha. Hun tjener nå rundt 25.000 baht pluss overtid og nattillegg og er stolt og glad over å kunne bidra til at tjenesten blir gjengjeldt. Hun sender 10.000 baht hjem til sin mor hver måned.

[ annonse ]

– Er en utdannelse som sykepleier en sikker vei med tanke på arbeidsmarkedet?

– Ja, det er alltid et behov for sykepleiere etter hva jeg har hørt. Men jeg tror det er viktig at man har en del personlige egenskaper som gjør at man kan bli en god sykepleier. Vi har lært at en god pleier skal føle ekte omsorg og sympati for andre, være lite egoistisk, lytte til pasientenes ønsker og ikke minst ha en sterk og god kunnskap om vitenskap. Min professor fortalte meg at vi skal leve etter ordene til Mahidol Adulyadej, som er regnet som den moderne medisins far i Thailand. Han sa at man ikke bare skal være god i sitt yrke, men også et godt menneske for å lykkes. Det har jeg tatt til meg som en god leveregel.

 

Avdøde hentes

– Hvordan er det å ha en jobb der pasienter du blir godt kjent med taper kampen om livet?

– Det har vært noen tilfeller hvor jeg har vært vitne til det og det er tøft. Pasienter som f. eks får hjerteoperasjon som skal gi dem et bedre liv, så oppstår det komplikasjoner og de dør. Om pasienter er døende oppmuntrer vi dem til å finne ro i å tenke på Buddha, eller Jesus om de er kristne. Mange vil gjerne ha noe som er spesielt for dem nær seg når de er døende, det kan være spesiell musikk, bilder av Buddha eller til og med en radio har det hendt noen ville ha. I tillegg har familien deres lov til å komme på besøk når som helst, så de kan få tatt en skikkelig avskjed med sin elskede døende.

Phenrapha fortsetter: – Når pasienten er død blir kroppen liggende på avdelingen i to timer for å forsikre om at de virkelig er døde. Når alt er klargjort, kommer familien til avdøde og henter dem slik at familien kan lage en seremoni etter sine egne ønsker. På mange måter er det tungt psykisk å være sykepleier, men vi er godt trenet fra universitetet til å skulle kunne takle dette på en profesjonell måte. Jeg er virkelig glad og stolt over å ha en jobb hvor jeg kan hjelpe andre.

 

Ny drøm

– Det høres ut som om du virkelig har funnet lykken yrkesmessig?

– Ja, men jeg har en ny drøm. Noe jeg setter veldig høyt i livet er muligheter og kunnskap, og ikke penger og eiendeler. Så min drøm er å reise utenlands for å se, lære og utdanne meg innen avansert teknologi innen medisin, for så å vende tilbake til Thailand for å bruke denne kunnskapen til fordel for landet mitt.

---

Phenrapha Worachina (27):

Hjemsted: Bangkok/Udon Thani

Yrke: Sykepleier. 8-16 timers arbeidsdager, tre skift i turnus.

Arbeidssted: Siriraj Piyamaharajkarun Hospital i Bangkok.

Hobbyer: Fotografering og gitarspilling

(Thailands Tidende utgave 9/2013 – 1. november 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge