Thaksin Shinawatra på Sørum ungdomsskole Thaksin Shinawatra på Sørum ungdomsskole Foto: Helge Heyerdahl
1. desember 2013

Thaksin fikk varm mottakelse i Norge

Skrevet av 

Ønske om forsoning og trygg retur til Thailand var et viktig tema da Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra besøkte Norge 1–3. november. Han snakket også om pengene staten beslagla – 60 milliarder baht.

 

Thaksin, som er nåværende statsminister Yinglucks storebror, ble behandlet som en helt fra han landet i sin privatjet på Gardermoen til han reiste to dager senere. Det har vært gnisninger mellom regjeringspartiet Pheu Thai og rødskjortene i Bangkok i det siste, men det skulle  man ikke tro ut fra stemningen i Norge. Det var rødt så langt øyet kunne se på en tilstelning med 150 deltakere på Sørum ungdomsskole. Thaksin deltok også i en seremoni i tempelet Wat Thai på Frogner.

 

Hvem styrer Thailand?

Thailands Tidende fikk møte en blid og opplagt forretningsmann og politiker. Han gikk ikke med på påstandene om at han er den som egentlig styrer Thailand via skype-samtaler med Yingluck:

– Dette at det er jeg som styrer Thailand er overdrevet, sier han. – Vi konsulterer hverandre om hva som er best for landet, og jeg gir råd og tips om de temaene jeg føler jeg har mer kunnskap om enn henne. På andre områder er det hun som vet mest. Derfor vil jeg heller si at jeg er en slags caddie for henne. Jeg bærer mye for henne, og kommer med innspill, men det er hun som tar de avgjørende valgene og utfører politikken.

 

[ annonse ]

Sliten statsminister

I thailandsk politikk har det dukket opp krav om Yinglucks avgang fra enkelte hold.  Thaksin sier om dagens situasjon:

– Min søster er veldig sliten nå, mer sliten enn jeg var da jeg hadde samme posisjon. Årsaken er at det er en annen grunnlov nå. Dagens regjering har heller ikke optimalt mannskap, fordi mange av de dyktigste hodene i Thailand ikke vil involveres i politikk.

 

– Misunnelige demokrater

Pheu Thai planlegger å låne penger til infrastrukturprosjekter. Thaksin mener at Det demokratiske partiet er imot dette grunnet redsel for at Pheu Thai skal få for mange tilhengere rundt omkring i Thailand.

– Demokratene lyver, sier han. – De er misunnelige på Pheu Thai-regjeringen, som nylig betalte syv millioner baht til hver familie som hadde ofre etter de politiske demonstrasjonene i Bangkok i 2010.

Thaksin forteller også at det føles urettferdig å bli fratatt milliardbeløp etter aksjesalg: – Jeg tjente 60 milliarder baht på salg at telecom-aksjer. Disse pengene konfiskerte myndighetene, men det var penger tjent på legitim måte, penger som tilhører familien min.

Hans politiske motstandere hevder at Thaksin unndro skatt ved disse aksjesalgene.

 

Engelskkunnskaper

– Det er en trend nå at mennesker fra andre ASEAN-land kommer til Thailand og tar jobber som krever gode engelskkunnskaper fordi mange thaier ikke er gode nok i engelsk. Bekymrer dette deg?

– Det er ikke så enkelt som du fremstiller det. Mange høyere posisjoner er ikke tillatt for utlendinger å inneha. I de enklere jobbene er dette nok tilfelle, men thaiene blir stadig bedre i engelsk. Jeg opplever at spesielt thaier i de større byene har tatt et tak for å bedre engelskkunnskapene sine.

– Så du er ikke bekymret?

– Det er helt klart mye rom for forbedring. Men vi har stadig flere utenlandske engelsklærere som underviser i skolene våre. Mange skoler, spesielt offentlige skoler, er veldig oppmerksomme på dette problemet og gjør noe med det.

 

Rørt over velkomsten

Ved mottagelsen på Sørum var det ikke plass til alle thaier som ønsket å komme. Thaksin ga derfor en hilsen til tilhengere som bor i Norge men som ikke var tilstede:

– Jeg håper at folk fortsatt vil støtte meg, selv om jeg ikke har sittet i en maktposisjon på over syv år, sier han, og fortsetter: – Jeg må si at jeg er veldig rørt over den varme velkomsten jeg har fått av mine landsmenn som er bosatt i Norge. Mange ønsker at jeg skal fortsette å bo i utlandet, fordi de er engstelige for at jeg ikke er trygg hvis jeg reiser tilbake til Thailand, sier han.

Dernest stiller han seg ved begynnelsen av den lange køen av thaier og norske livsledsagere som vil ta bilde sammen med hedersgjesten.

---

– Ja, vi liker Thaksin

Vi spurte fem av de fremmøtte på Sørum ungdomsskole om hva de mente om forhenværende statsminister Thaksin. Responsen var udelt positiv.

 

Yaowret (28), bosatt i Rælingen:

Jeg liker Thaksin fra tiden da jeg var yngre og gikk på skole i Thailand. Mange jeg kjente brukte narkotika, men han gjennomførte tiltak for å få folk til å slutte med narkotika. Etterpå var det ingen jeg vet som brukte det. Mange som solgte narkotika ble puttet i fengsel, og folk ble redde for å kjøpe og bruke det. Dette gjorde meg veldig glad, og jeg ble veldig glad i Thaksin.

 

Jintana (38), bosatt i Sørumsand:

Jeg liker ham veldig godt. Jeg kjenner ikke så godt til politikken, men jeg liker personen. Han er veldig snill og ønsker tydeligvis å hjelpe de fattige.

 

Sura (54), bosatt i Sørumsand:

Han er snill og hjelper fattige mennesker. Mine foreldre fikk pensjon på grunn av ham. Jeg liker ham godt og føler han er som en bror for meg. Ved siste valg reiste jeg til Thailand utelukkende for å stemme på Yingluck. Noen venner trodde nok jeg var blitt gal… hehe. Jeg var så glad at jeg begynte å gråte da jeg så at Thaksin skulle komme for å besøke oss i Norge.

 

Piang (47), bosatt i Danmark:

Jeg er tilhenger av Thaksin fordi han er en bra mann. Han bryr seg om de fattige og innførte for eksempel et system hvor thaier kun betaler 30 baht for legebesøk. Han innførte også støtte til eldre folk, ved at alle fikk en liten alderspensjon. Thailand er ikke rettferdig mot ham. Han er en meget god mann.

 

Danny (43), bosatt i Oslo:

Jeg er fra Iran men elsker Thailand og har feriert der fast i 20 år. Thaksin har gjort mye bra for de som er under middelklassen. Jeg er imot kapitalisme og synes han bør få komme tilbake og fortsette det arbeidet han startet.

(Thailands Tidende utgave 10/2013 – 1. desember 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge