1. desember 2013

Lederartikkel: Lær å overleve i Thailand

Skrevet av 

Dette året har det vært flere dødsulykker med speedbåt og ferger i Pattaya. Totalt tolv personer har omkommet. Det er langt over normalen for Pattaya, som har rolige farvann sammenlignet med Syd-Thailand.

14. november druknet en 55 år gammel nordmann på Karon Beach i Phuket. Dette er dessverre en altfor vanlig hendelse. Myndighetene har sluttet å offentliggjøre statistikk for dødsulykker i Phuket. De siste tallene vi har er fra 2009. Da druknet 53 turister på øya. I år har det også vært mange ulykker. Magasinet Phuket Wan anslår minst 30 dødsfall så langt i år. Årsaken er i mange tilfeller understrømninger, et fenomen som normalt opptrer i regntiden.

Vi skandinaver har vokst opp i gjennomregulerte samfunn hvor staten har sørget for relativt trygge forhold for forbrukere. Det har kanskje ført til at vi er ekstra godtroende? Vi går gladelig om bord i en båt i trygg forvisning om at myndighetenes reguleringer har sørget for at det ikke er noen overvekt og at det er redningsvester til alle. Men når du kommer til Thailand må du altså bruke hodet. Og en stor dose skepsis.

Det samme gjelder for trafikk på vegene her. Mange turister dør i trafikkulykker hvert år. Det er ikke unormalt, tatt i betraktning at det nå kommer omlag 25 millioner turister hit pr år. Men også her er det lov å bruke hodet. Alle har lagt merke til hvor billig det er med utflukter. For et par tusen baht får du en heldags tur med guide. Det du også får med på kjøpet i visse tilfeller, er en minibuss med en halvgal sjåfør som tror nedre fartsgrense er 150.

Her er en forholdsregel: Hvis du føler deg utrygg så si stopp! Bruk sunn fornuft. Hvis noen vil pakke tjue mennesker om bord i en liten longtailbåt for å putre ut til en øy, og du er i godt vennelag, er det ikke lett å være den kjedelige personen som nekter å være med. Men gjør det likevel. Om du føler at minibussen kjører for fort, bør du forlange at sjåføren stopper. Deretter går du ut av bussen og gjøre det klart at du ikke kommer om bord igjen før du har et løfte om at pila holder seg under 100.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

[ annonse ]

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2013 – 1. desember 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge