1. desember 2013

Uroligheter gir billig julereise

Skrevet av 

Julen nærmer seg – noe som normalt betyr dyrere flybilletter til Thailand. Likevel klarte vi å finne «julebilletter» til Bangkok til under 5000 kroner. Det er vanskelig å finne annen forklaring enn demonstrasjonene i Bangkok.

 

Det var for en måneds tid siden nesten umulig å finne billetter til under 10.000 kroner i andre halvpart av desember. Dette ser ut til å ha endret seg. Muligheten for politiske uroligheter har nok redusert reiselysten hos en del, og flyselskapene ser en fare for at de ikke får det normale antallet bestillinger tett opp mot flyavgang. De begynner derfor allerede flere uker før å selge et visst antall seter for ikke å ha for mye ledig kapasitet som må selges rimelig tett opp mot avgang. Det er nemlig folk som bestiller i siste liten som gir best profitt.

Blir alle demonstrasjoner i Bangkok avlyst i god tid før jul, så er det stor mulighet for at det umiddelbart vil komme en økning i billettprisene. Det skal bare få prosent endring til i etterspørselen før prisene automatisk endres. En del flyselskaper har programvare som automatisk justerer prisene i forhold til etterspørsel. Prisene kan derfor endre seg med en gang et visst antall seter har blitt solgt på en avgang.

Har du planer om å reise, så utsett ikke kjøp av billett ytterligere, med mindre det ser ut til å bli mer uro i Bangkok. Roer den politiske situasjonen seg så kan det raskt koste mange tusen kroner å utsette kjøpet noen timer.

 

Under 5000

Qatar hadde billetter til 5240 kroner med utreise 10. desember og retur 29. desember. Dette var prisen da vi sjekket den 19. november. Reisens lengde var behagelige 15 timer og 10 minutter på utreise og 17 timer og 30 minutter på returen. Ikke noe dårlig tilbud.

[ annonse ]

Samme dato kunne man komme helt ned i 4834 kroner, hvis man var villig til å utvide reisetiden til 22 timer og 50 minutter på utreise og 24 timer og 45 minutter på retur. Tilbudet tilhørte British Airways/Cathay Pacific via London og Hong Kong.

 

En natt i Paris?

Hvis man må utsette reisen noen dager så stiger prisene noe, men langt fra like mye som har vært normalt. Med samme retur, men utreise 15. desember, tilbyr Air France en pris på 6224 kroner. Det er imidlertid et lite problem med denne billetten – det tar 36 timer å komme seg fra Gardermoen til Bangkok. Men det å tilbringe tilnærmet et døgn i Paris kan kanskje for noen være en bonus. Returreisen er enklere og tar bare 16 timer og 25 minutter.

Er du villig til å betale 7501 kroner kan du fly med KLM ut og få kuttet reisetiden på utreise til 18 timer og 15 minutter. Returreisen skjer med Air France og har samme lengde som i foregående eksempel. Så valget står mellom en natt i Paris eller en billett som koster rundt 1500 kroner mer. De fleste vil nok spare på å kjøpe den dyreste billetten. Det er ikke vanskelig å få overnatting til 500 kroner i Paris. Men mat, transport og selvfølgelig litt drikke på kvelden, koster nok til sammen gjerne mer enn 1500 kroner.

 

Hjemreise nyttårsaften

Det er penger å spare på å reise hjem nyttårsaften – eventuelt utsette retur til 2. januar.

Hvis du er blant de som har problemer med å få særlig mange ekstra feriedager så svir nok turen mer i lommeboka. Med utreise fra Oslo lørdag 21. desember og retur nyttårsaften er billigste tilbud Air Berlin med skifte til Etihad i Abu Dhabi. Men reisetid oppimot 40 timer frister nok få. Prisen er 10.144 kroner.

 

Verdt hver eneste krone

Da blir Norwegians direktefly til 13.513 kroner på samme datoer et bedre tilbud, forutsatt at de klarer å holde tiden. Enda bedre er KLM/Air France som tilbyr tur/retur for 11.033 kroner med en reisetid på 14 timer og 55 minutter ut og 16 timer og 25 minutter hjem. Det er 900 kroner dyrere enn Air Berlin/Etihad og så absolutt verdt hver ekstra krone.

Er sjefen litt fleksibel og du kan be om å få fri fra torsdag 19. desember, så er det straks noe å spare sammenlignet med avreise lørdag. Reiser du ut med SAS til Frankfurt, videre med Cathay Pacific via Hong Kong til Bangkok – en reise som tar 19 timer og 10 minutter – kommer billetten på bare 8365 kroner. Hjemreisen skjer med Cathay Pacific via Hong Kong til London – med ventetid 10 timer og 40 minutter på Heathrow. Den lange ventetiden i London gjør at hjemreisen tar hele 30 timer og 5 minutter.

---

Send bilen med fly

Det er mye interessant som sendes med fly. For noen år siden mellomlandet en Boeing 747 fra Singapore Airlines på Gardermoen. I lasterommet var det en neddopet giraff.

For en del år siden fant vi ut at Jordan eksporterte tannpirkere til Australia via flyfrakt. Norsk laksenærings suksess i store deler av verden skyldes at de fleste passasjerfly har kapasitet til å ta mange tonn last i tillegg til hva passasjerene måtte ha med seg.

Likevel var det spesielt å se en personbil bli lastet om bord i en KLM Boeing 747 i Amsterdam. KLM har i mange år brukt passasjerfly til slik frakt mellom Amsterdam og Bangkok. Så skulle det være ønske om å ta med en kjøredoning til Thailand – eller hjem til Norge – er det fullt mulig. Siden en bil er litt ukuriøs i størrelse i forhold til standard flykontainere, vil kiloprisen nok bli høyere enn for både laks og tannpirkere.

(Thailands Tidende utgave 10/2013 – 1. desember 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge