1. januar 2014

Flyplass-orkideene kan gi bot

Skrevet av 

En bestselger på thailandske flyplasser er innpakkede avskårne orkideer. Disse selges i pakninger på 20–50 orkideer – en perfekt gave til blomsterelskere. Men vær obs, du kan fort ende opp med en saftig bot.

 

Det er begrensninger på hva du kan ta med deg av blomster, planter og frø fra utlandet. Fra Thailand er det populært å kjøpe med seg avskårne orkideer. Men mange av pakkene som selges blant annet på Suvarnabhumi og Phuket Airport er ulovlige å ta med seg i henhold til norske regler.

Ifølge Tollvesenet kan du ikke ha med deg mer enn 25 avskårne orkideer. Har du mer enn dette må du ordne med et plantesunnhetssertifikat. Dette får du ikke på flyplassen.

Ifølge Mattilsynet vil det medføre politianmeldelse hvis noen blir stoppet i tollen med mer enn 25 avskårne orkideer. Vi er ikke kjent med konkrete tilfeller hvor dette har skjedd, men Mattilsynet er helt klar i sin tale om at det er brudd på tolloven.

 

Søtpoteter forbudt

De lilla thailandske søtpotetene er populære blant turister, men ønsker du å se om de vil gro i drivhuset hjemme, risikerer du flere tusen kroner i bot. Alle arter poteter skal følges av sunnhetssertifikat når de importeres. Det får du ikke på noe marked i Thailand.

[ annonse ]

Selv poteter fra Sverige og Danmark må ha sunnhetssertifikat, ellers blir det politianmeldelse med påfølgende bot. Det er et generelt forbud mot import av poteter til Norge.

 

Ingen unnskyldning

I følge tolloven er det den reisendes plikt å sette seg inn i reglene. Mangel på kunnskap er ikke formildende. Det nytter ikke å unnskylde seg med at man ikke visste at det var forbudt med over 25 orkideer.

Mye kan tyde på at Tollvesenet pr i dag ikke er spesielt på vakt overfor reisende som måtte ha noen orkideer for mye, selv om det er et mer alvorlig lovbrudd enn å ha med seg en flaske eller to for mye. Men slikt kan fort endres hvis Mattilsynet eller Landbruksdepartementet finner på å innskjerpe kontrollen.

(Thailands Tidende utgave 1/2014 – 1. januar 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge