2. januar 2014

Med gitar fra Falun til Pattaya

Skrevet av 

Patrick Hedqvist (48) og gitaren er å finne på hele seks utesteder i Pattaya. Trubaduren lever av å underholde turister i feriebyen.

 

Han er en av de få utlendinger som har arbeidstillatelse for å underholde turister i Thailand. Patrick Hedqvist (48) fra Falun i Sverge står på bargulvet og synger og spiller gitar mens han skåler med gjestene. Han er kjent for å få opp stemningen og få gjestene til å synge med. En av favorittene er Deep Purples «Smoke on the Water», som han tolker mens vi står og hører på.

– Har du nok å gjøre?

– Ja, jeg spiller på Blue Lagoon Bar, Akvavit Grill & Bar og La Luna Bar. I tillegg har jeg tre andre steder jeg opptrer, så det er nok å gjøre. Men jeg klarer litt til, sier Hedqvist med et stort smil.

– Jeg er en av de få utlendinger som har arbeidstillatelse i Thailand for å spille rockemusikk, påpeker Hedqvist. – Thaier spiller også slik musikk, men de er ikke alltid så flinke til å synge engelsk og det kan av og til låte litt surt.

 

Trommeslager

[ annonse ]

Hedqvist spiller og synger nesten hver dag, enten det dreier seg om spilleoppdrag på barer eller kameratfester, brylluper og andre private tilstelninger.

– Jeg er som poteten som kan brukes til alt, sier han.

– Er det trommeslager du er?

– Det er helt riktig, det startet med slagverk, sier han og fortsetter: – Allerede som toåring var det liv i huset. Jeg fikk blekktromme til jul. Den ble heftig brukt der jeg banket og slo på alt som ikke beveget seg. Mor og far forsto tidlig at de måtte kjøpe trommesett til meg. Det fikk jeg allerede som tiåring.

Hedqvist spilte musikk sammen med tre skolekamerater, som alle hadde gitar: – Stakkars mor og far som måtte høre på falske toner fra gitar, ujevn sang og klumpete trommeslag fra mitt gutterom flere timer pr dag.

 

Startet orkester

Etter at guttene hadde spilt sammen for moro skyld i fem år startet de et orkester som het «Speed Limit». Det hele skjedde fortsatt på gutterommet til naboenes fortvilelse.

– Dere øvde tydeligvis i mange år. Fikk dere mange spillejobber?

– Vi var verken gode eller populære, men vi hadde det moro, sier Hedqvist med et smil. – Vi hadde kun fem spillejobber på alle disse årene, men jeg kom heldig ut av det. Jeg lærte meg å spille gitar. Det har jeg stor glede av nå.

– Hvordan utviklet karrieren seg for deg, da?

– Hele livet forandret seg da jeg var ferdig med militærtjenesten og flyttet til Stockholm for å jobbe. Jeg utdannet meg som teknikker og jobbet med elektronikk, fra TV-apparater til spilleautomater, forteller Hedqvist. – Men musikken var naturligvis ikke glemt. Det var øving på kveldstid og spillejobber i helgene. I Stockholm ble jeg en mye bedre musiker fordi jeg spilte med rutinerte folk med mye erfaring.

 

Ingen planer om å stoppe

– Men hvordan ble du trubadur, da?

– På kveldene jobbet jeg på en restaurant som heter «Hverdagsrummet». Dit kom det mange trubadurer eller solorockere som jeg syntes spilte og sang nokså dårlig. Jeg tok mot til meg og spurte eieren om ikke jeg kunne få prøve meg og spille noen gamle rockelåter. Det var starten.

Hedqvist spilte lenge i Stockholm men fant ut at Thailand var et mer attraktivt alternativ. Han lever nå av musikken sin på heltid.

– Har du funnet kjærligheten mens du farter omkring som spillemann?

– Nei, kjærlighet til musikken er nok større for meg, sier han med et smil mens han tar en slurk Cubalibre.

– Men hva med fremtiden, kommer du til å fortsette med spillejobber?

– Ja, så lenge folk vil ha meg så stiller jeg opp.

– Du opererer med thaipriser på dine tjenester?

– Ja, det er nesten det. Jeg bor jo her i Pattaya og lever enkelt. Mat og drikke er rimelig, så jeg klarer meg godt, sier Hedqvist, som avslutter med å si: – Her vil jeg leve og her vil jeg bo.

(Thailands Tidende utgave 1/2014 – 1. januar 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge