Demonstrantene er utholdne Demonstrantene er utholdne Foto: Thailands Tidende
22. januar 2014

Kommentar: Unntakstilstand og fastlåst situasjon

Skrevet av 

Det er innført unntakstilstand i Bangkok, men protestaksjonene fortsetter som før. Folk fra vesten lurer på hvor lenge thaiene skal holde på med den politiske runddansen. Mange skjønner ikke hvordan en statsminister med et stort flertall bak seg i parlamentet kan være så svak at hun tillater månedsvis med demonstrasjoner som gir vanskelige arbeidsforhold for stat og regjering. Selv med unntakstilstand har regjeringen pr i dag sagt at de ikke vil slå ned på protestanter eller innføre portforbud. Ei heller virker regjeringen å gjøre noe med arrestordren som er utstedt på protestleder Suthep.

 

Hvordan kan dette ha seg? Jo, forklaringen er enkel: En thailandsk statsminister har ikke den fulle makten i Thailand, selv med flertall i parlamentet. Det er militærvesenet som har siste ord. En statsminister som vet at han eller hun til enhver tid risikerer å bli avsatt i et militærkupp opptrer på en annen måte enn en statsminister som vet at ens makt er reell.

 

Det samme gjelder for opposisjonspolitikere. De kan være mer ubøyelige, siden de vet at maktbasen til regjeringen ikke er sikker. Og verken opposisjonsleder Abhisit eller protestleder Suthep har da heller signalisert noen vilje til å forhandle. Suthep har sagt meget klart at det eneste akseptable utfallet av dette er et Thailand uten Yingluck og broren Thaksin.

 

Ikke alle av regjeringens motstandere er like bestemte som Suthep. Mange innser at Thaksin og Yingluck har gjort positive ting for Thailand, spesielt for de fattige i nord og nordøst. Men mange fikk nok av populistisk politikk da man så resultatet av prisgaranti på ris og kassava. Andre fryktet for utenlandsgjelden da Yingluck ville låne 2200 milliarder baht til infrastrukturprosjekter som ikke var spesifisert i særlig detalj.

 

[ annonse ]

Yingluck har sagt at hun er villig til å forhandle. Kanskje hadde det gått an å få til en redusert og modifisert infrastrukturpakke. Kanskje hadde det vært mulig å finne en akseptabel avslutning på prisgarantien. Men med en opposisjon som ikke vil snakke er dette ikke mulig.

 

Hva kommer til å skje? Er et militærkupp uunngåelig? Demokratene stiller ikke i valget 2. februar. Det vil si at Pheu Thai etter alle solemerker vil få et nytt mandat til å styre videre. Så spørs det på utholdenheten til demonstrantene. Er de villige til å gå til voldelighet for å tvinge frem en reaksjon fra regjeringen? Dette er gambling på høyt nivå. Mange tror at terskelen for et militærkupp er atskillig høyere nå enn den var i 2006, spesielt siden den nye ASEAN-unionen kun er et år unna, men generalene er flinke til å holde kortene tett til brystet.

 

Hva skal du som thailandsfarer gjøre? Det er viktig å følge med på nyhetene og ikke minst på anbefalinger fra ambassaden her. Foreløpig er det ingen grunn til å avlyse thailandsturen, men det kan være lurt å holde seg unna de områdene hvor det demonstreres i Bangkok. Likeledes er det demonstrasjoner også i andre provinser, men det er spredte tilløp og det dreier seg pr i dag ikke om populære turistmål.

(Thailands Tidende Nett, 22. januar 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge