1. februar 2014

Bytta bort fela.. Vanessa Mae til OL

Skrevet av 

Norske alpinister levner ikke Vanessa Mae store sjanser i Sotsji-OL, men stjernefiolinisten har lagt ned mye arbeid i deltakelsen i slalåm og storslalåm.

 

Bort med neglelakk, fele og bue. Inn med hansker, ski og staver. Når startskuddet går for slalåm og storslalåm vil Mae være godt forberedt, etter å ha ligget i trening i sveitsiske Zermatt for å klare kvalifiseringskravene – noe hun gjorde med knappest mulig margin for et par helger siden.

– Jeg jobber best når jeg har en deadline foran meg, så derfor startet jeg den intensive treningen ett år før OL. Den drømmen som nå går i oppfyllelse har jeg hatt i mange, mange år, forteller Mae til BBC.

Vanessa Mae debuterte på ski allerede som fireåring, men det ble fela som ble levebrødet, etter at musikkarrieren virkelig tok av da hun ble profesjonell musiker som tiåring. Siden den gang har hun trukket millioner av fans til sin egenartede blanding av klassisk og pop med et glamorøst image.

 

– Feire at jeg er thai

– Jeg gleder meg virkelig til å delta i OL. Min far har som de fleste thaier aldri stått på ski før, og han var like entusiastisk som meg. Jeg ville så gjerne stille i OL med det thailandske flagget fordi det er en del av meg selv jeg aldri har feiret offentlig – at jeg er thai, forteller Vanessa Mae, som vokste opp i England etter at moren skilte seg og giftet seg på nytt med en brite.

[ annonse ]

– Jeg er britisk statsborger, men det er langt fra realistisk at jeg kunne stille for dem i OL. Men siden min far er thailandsk har komiteen gitt meg sjansen til å delta, forteller Mae som i oppkjøringen blant annet deltok i det britiske juniormesterskapet, hvor hun var 14 år eldre enn nest eldste deltager.

 

Løseth-søstrene positive

De norske alpine OL-håpene Mona og Nina Løseth sier til Thailands Tidende at de har sansen for at musikkstjernen med thailandsk far og kinesisk mor stiller, selv om satsingen kom i siste liten. At Mae nok trekker mange nysgjerrige seere fra fansen i musikkverdenen skader heller ikke:

– Jeg synes det er kult at det stiller en profesjonell fiolinist i alpint under OL. Det er så mange ulike nasjonaliteter som er med, og det er det som er fint med OL, at hele verden samler seg. At det trekker flere seere er bare positivt for oss og for sporten, mener Mona Løseth (22).

– Hva tror dere om sjansene for at det skal komme en kjempeoverraskelse, og at Mae kommer høyt på resultatlistene?

– For å ha en reel sjanse vil jeg tro at man må begynne å stå på ski som barn. Eksakt hvor mange timer med trening er jeg ikke sikker på, men mye trening som barn og ungdom er et must. Vi har aldri hørt om noen som har hevdet seg i toppen i alpint som har begynt med alpint i en senere alder enn 15–20, utdyper storesøster Nina Løseth (24). Hun har ambisjoner om pallplass, mens lillesøster har et mål om å ende blant de topp ti.

 

Burre: – Vinn eller forsvinn

For slalåmspesialist Hans Petter «Burre» Buraas (38), som vant OL-gull i Nagano i 1998, kom det som en stor overraskelse at Vanessa Mae stiller i årets OL.

– Hva var det første som slo deg da du hørte om fiolinistens sjangerskifte, som førte til kvalifisering til OL med minste mulige margin?

– Det første jeg tenkte var ganske nøyaktig følgende: Er dette kun for PR, eller vil hun virkelig ha noe med alpint å gjøre?

Burres kjennemerke i skiløypa var i stor grad «alt eller intet». Hans tips til Vanessa Mae for å gjøre det best mulig er utvetydig:

– Her er det bare en ting som gjelder, man må gi alt. Så mitt råd til henne er å satse alt på ett kort. Vinn eller forsvinn!

– Du står fortsatt mye på ski, og er mye rundt på skidestinasjoner med toppalpinistene. Har du sett noe til Mae eller hatt kontakt med henne i oppkjøringen?

– Hun har aldri vært på noen av de stedene jeg har vært med alpinsirkuset, forteller Burre, som legger til at han har stor tro på at det vil komme norske topplasseringer fra de norske alpinjentene i OL.

Burre har etter skikarrieren blant annet bedrevet tiden som alpintrener for NTG og Eurosport-ekspert. Han driver også med import og montasje av båtheiser, samt at han er sjef for skomerket MBT i Norge.

 

Thailands andre

Thailand har ingen utøvere rangert blant de 500 beste hos Det internasjonale skiforbundet, men de kan ifølge de olympiske reglene sende en kvinnelig og en mannlig deltager som kan delta i slalåm og storslalåm om de kvalifiserer seg. Dermed blir altså Vanessa Mae den andre thailender i historien som deltar i Vinter-OL, etter at ingeniøren Prawat Nagvajara deltok i langrenn i Salt Lake i 2002 og i Torino i 2006.

-----

Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson (35)

* Verdensstjernen på fiolin deltar for Thailand i alpine grener i Sotsji-OL.

* Kåret til den rikeste britiske artisten under 30 år i 2006.

* Bakgrunn: Thailandsk far, kinesisk mor. Mor gjengiftet med brite.

* Skidebut: Som fireåring.

* Ranking: Mae er ranket som nr. 3.166 i verden i storslalåm.

* OL-grener: Stiller til start i slalåm og storslalåm.

* Startnavn: Stiller med farens thailandske etternavn som Vanessa Mae Vanakorn.

(Thailands Tidende utgave 2/2014 – 1. februar 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge