Her ligger 49-åringen på 7. måneden. Her ligger 49-åringen på 7. måneden. Foto: Surin Sykehus
1. februar 2014

Ambassaden vil ikke betale for koma-offer

Skrevet av 

En 49-åring fra Østfold har ligget i koma på det offentlige sykehuset i Surin siden 25. juli. Regningen har nådd 650.000 baht, men norske myndigheter vil ikke betale for hjemsendelse.

 

Vi har snakket med økonomisjefen ved Surin Hospital, Khun Krittika. Hun forteller at mannens familie i Norge har overført 230.000 baht. Dette skjedde i fjor høst. Regningen pr i dag har nådd 650.000 baht.

– Har dere vært i kontakt med den norske ambassaden?

– Vi har vært i kontakt med den norske ambassaden men har ikke fått noen midler derfra.

– Er det rimelig at et thailandsk sykehus skal ha så store utgifter på en utenlandsk pasient?

– Uavhengig av om det er rettferdig eller ei, så er leger forpliktet til å behandle pasienter etter beste evne. Vi har ikke noe valg, vi må fortsette å behandle denne pasienten.

 

[ annonse ]

Penger på konto

Khun Krittika forteller at de er oppmerksomme på at nordmannen har penger på en bankkonto i Thailand. De vet imidlertid ikke beløpets størrelse og har ingen adgang til pengene uten de rette fullmaktene fra de pårørende.

Khun Krittika overleverte også en kommentar fra daglig leder ved sykehuset, Dr. Tongchai: – Utlendinger er velkomne hos oss, men vi har ikke noe budsjett for å behandle dem. Derfor er vi avhengig av at folk trekker lasset sammen.

 

– Ikke noe vi kan gjøre

Ambassaderåd Brita Ve Magnusson ved Den norske ambassaden i Bangkok bekrefter at de kjenner til saken. Hun opplyser:

– Ambassaden har ikke mulighet til å betale sykehusutgifter for nordmenn i utlandet. Dersom man ikke er medlem i NAV Internasjonalt eller har en annen forsikring eller har slektninger som kan legge ut, er det ikke noe ambassaden kan gjøre.

– Er det slik at ambassadøren ikke under noen omstendigheter har myndighet til å sørge for hjemsendelse av nordmenn på statens bekostning?

– Staten betaler verken sykehusregninger eller hjemtransport for syke nordmenn i utlandet, svarer Magnusson.

Ambassaden har kontakt med de pårørende i Norge. Magnusson opplyser at de pårørende ikke ønsker å kommentere saken.

Ambassaderåden bekrefter at ambassadør Katja Christina Nordgaard er kjent med saken. Vi har i skrivende stund ikke mottatt noen kommentar fra henne.

-----

– Gjør det flaut å være norsk

Alf Eirik Schnell i Surin har vært på sykehuset og sjekket forholdene rundt mannen i koma flere ganger. Han vet ikke hva han skal svare sykepleierne der.

Schnell er oppgitt over situasjonen:

– Det er totalt uakseptabelt at det thailandske helsevesenet, som knapt nok har kapasitet til sine egne, skal belastes med utgiftene i denne saken. Jeg er flau når jeg går på besøk på sykehuset og får spørsmål fra leger og sykesøstre om det norske helsevesenet.

49-åringen har vært i koma siden ulykken. Schnell forteller at sykesøstrene sier at han ikke har vist tegn til bevissthet.

– Noen av mine kamerater hadde noe omgang med ham. Jeg møtte ham kun en gang. Etter det jeg ble fortalt på sykehuset, hadde han en ulykke på moped. Han kjørte inn i en buss. Han hadde ettersigende ikke hjelm og var påvirket av alkohol.

– Overraskelsen var stor da jeg hørte noen nordmenn i Surin si at han fortsatt lå på sykehuset i januar.

Schnell forteller at nordmenn i Surin ved flere anledninger har kontaktet ambassaden om denne saken.

Schnell fikk snakke med nevrologen som er behandlende lege. Han fortalte at det var gjort flere operasjoner for å lette trykket i hjernen. Schnell sier at han fikk inntrykk av at det ikke var noe reelt håp om en bedring i mannens situasjon på basis av det nevrologen sa.

– Nevrologen fortalte meg at sykehuset hadde vært i kontakt med ambassaden flere ganger. En slik sak burde Norge ta seg råd til, om ikke annet så av moralske grunner.

(Thailands Tidende utgave 2/2014 – 1. februar 2014)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge