1. mars 2014

Stiftelse vil hjelpe thai-norske barn

Skrevet av 

Det sitter nå en thailandsk sosialarbeider på fulltid i Pattaya. Hans oppgave er å hjelpe norske fedre. Det gis blant annet stipender til barns skolegang og billige lån for å ta med barn til Norge.

 

«Thai-Norway Helping Hand Foundation» heter stiftelsen, og det er Oskar Jørgensen som står bak. Han driver et rehabiliteringssted for funksjonshemmede i Nakhon Phanom i Isan. Dette senteret var tidligere lokalisert i Pattaya, og det er på tidligere Baan Sabaijai – som nå heter Baan Norway – i Thappraya Soi 15 at nordmenn kan treffe sosialarbeideren Sam Somkiat.

Jørgensen opplyser at han nettopp har overført 500.000 baht fra Norge. Dette er minste startkapital for å få opprettet en stiftelse i Thailand.

– Jeg liker å være i stand til å endre virkeligheten for de som trenger det, sier Jørgensen.

– Ble stiftelsen opprettet som en reaksjon på rapporten «Thai-norske barn i fokus» til Sjømannskirken?

– Ja, den ble opprettet som en reaksjon på Sjømannskirkens rapport. Det er en alminnelig sosialpolitisk tradisjon at klientgrupper selv går inn og tar ansvaret for endringer av egen virkelighet. For eksempel var det funksjonshemmede som startet Norges Handikapforbund.

 

[ annonse ]

– Alle kan ta kontakt

– Hvem kan ta kontakt og hva slags hjelp kan man få hos stiftelsen?

– Alle kan ta kontakt. Sam snakker meget godt engelsk og flytende thai. Vi gir råd og veiledning. Det vil også bli etablert et utdanningsstipend for thai-norske barn som foreldrene kan søke om for å dekke utgifter til skolegang. I tillegg gir vi billige lån til fedre som vil ta med seg sine barn til Norge.

Jørgensen sier at folk de har vært i kontakt med hittil har hatt problemer med dårlig økonomi grunnet at barna ikke får samme tilskudd som i Norge og at foreldrene ikke får trekke fra utgiftene til skolegang på sin selvangivelse i Norge.

– Hva koster hjelpen for de som møter opp?

– Hjelpen koster ingenting, med mindre man trenger en norsk advokat. Det påløper da ca. 900 kroner, som er egenandelen for fri rettshjelp i Norge.

Jørgensen forteller at de allerede har skaffet norsk rettshjelp til to norske fedre i Thailand.

– Så dette er en permanent løsning, med en fulltids medarbeider i Pattaya?

– Sam har thailandsk lønn, så vi klarer oss flere år inn i fremtiden med startkapitalen til stiftelsen, sier Jørgensen.

 

Har besøkt familier

Sam Somkiat er mannen som skal jobbe på heltid med stiftelsen. Han er utdannet innen data, men har drevet sin egen stiftelse tidligere. Sam hadde poliomyelitt som barn og bruker nå krykker. Han har allerede besøkt både thai-norske hjem og skoler der det går thai-norske barn.

Stiftelsen har en annen oppgave, i tillegg til rådgivningen angående thai-norske barn. Den skal distribuere brukt teknisk utstyr fra norske til thailandske sykehus.

– Som ideell stiftelse skal vi i prinsippet få slippe toll i Thailand på gratis utstyr til funksjonshemmede, sier Jørgensen, som vil hente rullestoler og annet utstyr fra hjelpemiddellager i Norge og senere Sverige. Jørgensen finansierer forsendelsen selv via et firma han opererer i Norge. Det blir delt ut gratis til offentlige sykehus i Thailand.

----

Hjelpeorganisasjon i stillstand

Thailands Tidende har tidligere skrevet om organisasjonen Chi Dee, som har hatt som mål å sende rullestoler og annet utgått teknisk utstyr fra Norge til Thailand i containere. I skrivende stund er den organisasjonen nede for telling, og en melding på hjemmesiden tyder på at det er økonomiske uoverensstemmelser i organisasjonen. Vi har kontaktet initiativtaker Johnny Borrebæk. Han sier at han jobber med å få orden i sakene.

(Thailands Tidende utgave 3/2014 – 1. mars 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge