Sterkt fremmøte på kommunehuset 19. februar. Sterkt fremmøte på kommunehuset 19. februar. Foto: Privat
1. mars 2014

Nordmenn i Cha-am har fått nok av løshunder

Skrevet av 

Stilte mannsterke opp på kommunen

Mange nordmenn truer med å slutte å feriere i Cha-am grunnet alle løshundene. Flere er bitt. Som et siste forsøk troppet 65 nordmenn opp i lokalene til helse- og miljøvernavdelingen i Cha-am.

 

19. februar stilte 65 nordmenn opp på kontoret til Helse og miljøavdelingen i Cha-am kommune. Der fikk de vite at kommunen har et program for å ta seg av løshunder, men at det på langt nær er tilstrekkelig for å få bukt med problemet. Budsjettet er for lite, og kommunen har ikke noe sted å gjøre av hundene, slik nabobyen Hua Hin har.

– Det var rolige forhold på møtet, forteller Tom Rettum, som bor vinterhalvåret i Cha-am. – Vi hadde med oss en tolk, og da vi formidlet til myndighetene at det var mange som vurderte å slutte å feriere i Cha-am ble det fart i diskusjonen dem imellom. Det var tydeligvis det beste poenget vi kunne bringe frem.

Rettum sier at det var lett å skaffe interesserte nordmenn, selv om det var midt i OL. Rettum  gikk på et par utesteder, hang opp plakater, og nevnte møtet på en lukket Facebook-gruppe for Cha-am. Dermed dukket det altså opp hele 65 stykker.

 

Tilbakemelding om en måned

[ annonse ]

Avdelingsleder Dr. Sirilak Moanguming lovet nordmennene en tilbakemelding i løpet av en måned. Cha-am skal nå be om statlige turistmidler til å få bukt med problemet. De skal også utrede hva de kan gjøre lokalt, men med et budsjett på 220.000 baht får de ikke kastrert mer enn ca. 300 hunder pr år. Derfor la ikke doktoren skjul på at de kunne trenge økonomisk støtte fra nordmennene – hvor de fleste er fastboende eller langtidsturister .

Møtet mellom nordmennene og myndighetene kom til som en følge av at Thailands Tidende begynte å jobbe med saken. Vi nevnte for avdelingslederen at visse nordmenn kunne tenke seg å snakke med myndighetene. Dr. Sirilak svarte da med å kalle inn til møte allerede uken etter.

 

Nytt program

Dr. Sirilak sier at Cha-am startet et nytt vaksinasjons- og kastrasjonsprogram for hunder for 2–3 år siden. Det vaksineres mot rabies og andre smittsomme sykdommer. Hundeeiere kan ta kontakt for vaksinasjon og kastrasjon. Dr. Sirilak opplyser at de også vaksinerer og kastrerer løshunder. Tidligere brukte de et bedøvelsesmiddel som hadde tilnærmet umiddelbar effekt. Det ble forbudt. Nå bruker de et middel som virker etter ca. 20 minutter. De har et problem med at hundene stikker av i mellomtiden.

Legen opplyser oss at de kastrerer ca. 300 hunder hvert år. Tallet inkluderer både hunder med og uten eiere. Hun sier at det er et problem at hundeeiere som blir lei av sine dyr bare lar de gå, eller slipper de løs foran et tempel. Hun sier at det ikke hjelper at turister forer løshunder, med mindre de også sørger for at de blir kastrert.

Doktoren nevner at Hua Hin har en stiftelse som er et samarbeid mellom offentlig og private krefter. De har fått tildelt land av kongefamilien, og der oppbevarer og forer man løshunder inntil de eventuelt kan adopteres bort.

 

Dyrt å fore

På spørsmål om kostnadene, sa doktoren: – Det er dyrt å fore hunder. Man regner ca. ti baht pr dag pr hund. Det blir drøyt ti millioner baht pr år hvis man skal fore 3000 hunder, som er det antallet vi estimerer finnes i Cha-am i dag.

Hun sier at det er en mulighet å gå i samarbeid med befolkningen. Men ofte er det slik at de som tar seg av løshunder ikke har mye penger å rutte med. – Hvis vi hadde hatt et stort budsjett er det mye vi kunne gjort, sier Dr. Sirilak.

På møtet ble det sagt at den mest aktuelle løsningen på sikt, var å få opprettet en hundefarm på linje med den Hua Hin har. 

----

Bitt tre ganger: – Nå er jeg lei!

Kunstmaler Yngve Liverød har hus og familie i Cha-am. Nå er han rede til å ta sin femte og siste rabiessprøyte etter å ha blitt bitt tre ganger på Beach Road.

 

Yngve Liverød fra Sandefjord har tilbrakt vintrene i Cha-am i ti år. Han har investert i et romslig hus og har sin thailandske familie boende der permanent.

– For meg er det komplisert å flytte, sier Liverød, – Men jeg er blitt grundig lei alle løshundene her. Hvis jeg enkelt kunne få solgt huset ville jeg nok flyttet til min kones landsby i Prachuap Khiri Khan. Der er det omtrent ingen løshunder sammenlignet med Cha-am.

– Jeg kjenner mange som ikke vil komme tilbake til Cha-am på grunn av alle bikkjene. Mange har dratt andre steder, sier han. – Jeg kunne gi deg en liste med over hundre personer som ønsker disse hundene vekk.

 

Fem rabiessprøyter

Liverød kjører moped i Cha-am. Han er blitt bitt tre ganger, alle gangene med fall fra sykkelen som ekstra komplikasjon.

– Her i Thailand gir man fem rabiessprøyter, ikke kun en som i Norge. Jeg skal ha min siste til sommeren, forteller Liverød, som ikke legger skjul på at han er lei hele problemet nå, etter tre sykehusbesøk og fire sprøyter.

– Hvor skjer disse angrepene?

– For meg har det vært på Beach Road alle tre gangene.

– Så det er på Beach Road problemet er størst?

– Jeg vil ikke si det, det finnes store flokker med løshunder over hele Cha-am. Når jeg kjører den øvre gaten her har jeg ikke sjelden 10–20 løshunder som kommer løpende etter meg?

– Hva gjør du for å beskytte deg?

– Jeg har begynt å kjøre personbil stadig oftere. Likeledes har jeg noen kinaputtliknende ting med meg på mopeden for å skremme dyrene.

 

Elektrisk sjokk

Liverød opplyser at han også har gått til innkjøp av en stav som gir elektriske støt. Dette får man kjøpt på markeder i Thailand, sier han, men han legger til at det ofte er for sent å ty til slike hjelpemidler når hundene angriper.

– Hvordan har problemet utviklet seg de årene du har vært i Cha-am?

– Det har variert, men alltid vært et problem. For 2–3 år siden så vi hundefangere med biler her. Da ble problemet litt mindre, men jeg kan ikke erindre å ha sett disse i det siste.

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke myndighetene gjør noe. De thailandske turistene kommer jo hit uansett, men Cha-am mister stadig turister blant vestlige folk som følge av løshundproblemet. Dette burde ordføreren være opptatt av, sier Liverød.

Liverød har selv to hunder. Disse er alltid i bånd når de beveger seg utenfor eiendommen, ifølge Liverød. Han sier at det er et must å ha hunder for å beskytte familien mot tyver når Liverød selv er i Norge på sommeren.

----

Turister forsvinner

Mange har betrodd seg til Tom Rettum at de ikke kommer igjen. Tom Rettum (62) fra Oslo har vært i Thailand de siste 14 vintrene, hvorav de siste 6 har vært tilbrakt i Sport Village i Cha-am. Det var Rettum som startet initiativet som førte til møtet med myndighetene. Han sier:

– De siste månedene har flere utlendinger blitt bitt. Jeg har også den siste tiden hørt thaier klage på problemet. Det er mange av oss faste turistene her som er fortvilet over problemet, sier Rettum.

– Flere turister jeg kjenner har sagt til meg at hit kommer de ikke tilbake før det er gjort noe med alle løshundene.

Rettum forteller at han tok en halvtimes tur rundt i Cha-am for å studere problemet:

– Fra hovedveien og ned til stranda talte jeg 84 hunder, sier han. – Mange ligger om dagen delvis skult i grøftekanter og bak busker. På dagen er de ikke så hissige, men etter mørkets frembrudd bør du ikke sykle eller jogge i øvre strandgate, sier han.

– Vi hadde en debatt på en Cha-amgruppe på Facebook for et par måneder siden. Da var det mange fortvilte sjeler som ytret at nok er nok, og lurte på hvordan man kunne få gjort noe med problemet.

Rettum sier at nordmenn har vært inne på tanken å samle inn midler for å få løst problemet.

– Det må i så fall være såpass at det gir synelige resultater, sier han.

----

Søplet har skylda

India er det land i verden med størst løshundproblem. Der har man forsøkt å kopiere vestens hundefangere, men til liten nytte. En indisk stiftelse kalt The Welfare of Stray Dogs mener å vite hvorfor. Årsaken er alt søplet som finnes i gatene i land som India – og også Thailand. De sier at måten å bekjempe løshunder på er kastrasjon og søppelhåndtering.

De hevder at å fjerne hundene ikke hjelper på problemet. Det kan tvert imot gjøre ting verre, for når en hund forsvinner, blir det plutselig kamp blant de andre hundene om territoriet til den som forsvant. Det resulterer i kamper og forbipasserende mennesker kan bli bitt ved uhell.

Bangkok avlivet hunder før

Det er en kjent sak at buddhister ikke skal drepe dyr. Men ifølge Wikipedia ble det i Bangkok på mesteparten av 90-tallet avlivet om lag 200 hunder daglig. I 1998 fikk imidlertid en internasjonal organisasjon kalt «Society for the Prevention of Cruelty to Animals» overbevist myndighetene om at det var i strid med buddhistiske prinsipper å drepe hunder.

Debatt i mange land

Debatten om løshunder går i mange land. I september i fjor ble det lov å drepe løshunder i Romania. Bakgrunnen var en nyhetssak som fikk mye omtale – en fire år gammel gutt som ble drept av en løshund i Bukarest. Denne byen skal etter sigende ha 65.000 løshunder. Den omdiskuterte loven sier at hundene kan avlives hvis de ikke blir adoptert bort i løpet av 14 dager.

I 2010 var det oppslag i media om at myndighetene hadde drept 58.000 løshunder i Bagdad. Ifølge Washington Post var det den økte økonomiske aktiviteten i byen, med markeder og påfølgende matrester, som var skylden til en sterk økning i antall løshunder.

Japan på sin side viser liten sympati for løshunder. De har hundefangere men få steder som tar imot hunder. De som leverer inn sine dyr er temmelig sikre på at de blir avlivet. Det gjelder også løshunder.

Turister har problemer med løshunder også andre steder i Thailand. På webfora leser vi om skadde turister for eksempel på Koh Samui, Koh Chang og Jomtien Beach.

(Thailands Tidende utgave 3/2014 – 1. mars 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge