1. mars 2014

Handelen med Norden i endring

Skrevet av 

Thailand importerer stadig mer varer fra Norden. Eksporten derimot går den andre veien.  Verftsindustri og jagerfly er noe av forklaringen, men flom og oppdrettssykdom skaper problemer.

 

Eksporten til Norge falt kraftig fra 2012 til i fjor. Fallet fra 14,65 til 5,85 milliarder baht virker dramatisk, men mye av forklaringen finner man i at verftet Aibel Thailand i Laem Chabang, Chonburi eksporterte to moduler til Gudrunplattformen i Nordsjøen i 2012. Disse modulene hadde en verdi på rundt 8,5 milliarder baht. I 2013 eksporterte ikke verftet noen stålkonstruksjoner til Norge, men i år vil verftet levere en kompressormodul til Troll A. Det vil bety at Thailands eksport til Norge igjen vil gå opp med rundt 8 – 10 milliarder baht, kanskje mer.  Aibel Thailand Ltd er eid av norske Aibel ASA.

 

Yara økte med 1,5 milliarder

Importen fra Norge økte i fjor med nesten to milliarder baht. Halvannen milliard av økningen skyldes at Yara importerte gjødsel fra Norge til en verdi av 5,1 milliarder baht, mot 3,6 milliarder baht i 2012.

Det kanskje mest overraskende produktet i thailandsk import fra Norge er det som skjuler seg bak kategorien «Tremasse eller annen cellulose», som i fjor utgjorde 684 millioner baht. I tillegg til flytende oppløst tremasse, ble det i fjor importert papir og papp for resirkulering til en verd av 128 millioner baht.

 

[ annonse ]

Eksport av biler

Blant interessante produkter som i fjor ble eksportert fra Thailand til

Norge var biler til en verdi av 1,1 milliard baht. Biler er det klart største eksportproduktet fra Thailand til Norge.

I fjor lanserte Mitsubishi modellen Space Star i Norge. Dette er en oppfølger til Colt, og den produseres i Thailand. Bilen er Norges rimeligste og ble tilbudt med en startpris på 99.900 kroner.

En annen bil som eksporteres til Norge er Toyotas pickupserie Hilux. Totalt ble det eksportert biler til de nordiske landene til en verdi av 3,1 milliarder baht.

 

Jagerfly fra Sverige

Sverige er den desidert største nordiske samhandelspartneren til Thailand. Det ble i fjor eksportert produkter til en verdi av 16 milliarder baht. Importen fra Sverige økte fra 29 milliarder i 2012 til 55 milliarder i fjor. Årsaken er at Thailand i fjor fikk levert seks JAS Gripen jagerfly fra Sverige.

Selv om eksporten fra Thailand til Sverige økte kraftig i fjor som følge av flyene, er eksporten til de nordiske land samlet sett mer enn halvert siden 2011.

 

Mindre sko til Danmark

Spesielt kraftig redusert er eksporten til Danmark. Den har fra 2011 til 2013 falt fra 22,8 milliarder baht til 12,8 milliarder. En viktig årsak er at importen av skotøy har blitt redusert fra 9,7 milliarder baht i 2011 til 1,75 milliarder baht i fjor. Dette skyldes mest sannsynlig at skoprodusenten Ecco fikk redusert sin produksjonskapasitet da fabrikken i Ayutthaya ble satt under vann under flommen høsten 2011. En ny fabrikk sto klar i november i fjor. Siden det vil ta minst halvannet år til før denne produserer for fullt, samt at en fabrikk i Nord-Thailand skal legges ned, produserer Ecco nå sko for det danske markedet hovedsakelig i andre land.

 

Store endringer innen sjømat

Mens importen av sjømat fra Norge økte fra 3,35 til 3,66 milliarder baht, falt den thailandske eksporten av foredlet sjømat til Norge fra 426 millioner baht til 184 millioner. En viktig årsak til dette er at Findus har flyttet deler av foredlingen av norsk laks og ørret fra fabrikken utenfor Bangkok til blant annet Norge og Nederland. Store sykdomsproblemer har også medført at det nesten ikke har blitt eksportert reker til Norge. Disse problemene er en viktig årsak til at Thailands totale sjømateksport på verdensbasis falt fra 88 til 64 milliarder baht.

(Thailands Tidende utgave 3/2014 – 1. mars 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge