Jo Nesbø klatrer i klippevegger i Krabi. Jo Nesbø klatrer i klippevegger i Krabi. Foto: NRK (skjermbilde)
1. april 2014

Jo Nesbø sverger til Krabi

Skrevet av 

For forfatter Jo Nesbø (54) er den årlige turen til Thailand forbundet med hardt arbeid. Så ettertraktet har han blitt at han har måttet stramme voldsomt inn på hva han stiller opp på.

 

– Jeg må melde pass, svarer Jo Nesbø da Thailands Tidende tar kontakt og spør om han generelt sett stiller opp til intervju hos andre enn de største mediene. Nå er Nesbø nettopp ferdig med sin årlige, månedslange tur til Krabi. Dette er et sted han reiser for å ha muligheten til å jobbe effektivt.

Nesbø sier han har en tendens til å ta på seg for mye arbeid, så han tar seg ikke mye tid til å lese andres bøker for avkobling og inspirasjon:

– Jeg er dessverre en «slow reader» som ikke leser så mye annet enn det jeg virkelig vil lese her i livet, svarer han da vi spør om han følger med på hva andre nordmenn har skrevet av bøker med Thailand som tema. 

I forbindelse med den nye boken «Sønnen» hadde han besøk i Krabi av et kamerateam fra NRK Lørdagsrevyen. Der kom det frem at tiden stort sett brukes til skriving og klatring i klippevegger:

– Klatringen er den perfekte avkoblingen, for det er ikke plass til så mange andre tanker når du klatrer. Det er alltid et lite fryktelement der, men det gjør at du skjerper konsentrasjonen, fortalte han.

 

[ annonse ]

Fire ganger så effektiv

Det er nå 16 år siden Nesbø oppdaget øyparadiset Krabi: 

– Jeg hørte om dette stedet da jeg var i Thailand i 1998. Så reiste jeg ned igjen i 2001 og skrev på boken «Sorgenfri». Jeg merket at jeg fikk gjort mer der på én måned enn jeg fikk gjort hjemme på fire måneder. Her får ingen tak i meg, så det er ikke så mye annet å gjøre enn å skrive, forteller Nesbø.

Den 3. april deles Rivertonprisen for beste krimbok ut på Litteraturhuset. Nesbø vant prisen i 1997 for «Flaggermusmannen». Skal han gjenta bedriften må han først slå konkurrentene Nikolaj Frobenius, Gard Sveen, Sidsel Dalen og Roar Sørensen. Sistnevnte ble omtalt i Thailands Tidende 1. oktober i fjor. Han holder til på Filippinene og jobber som krimforfatter og oversetter. Den siste kritikerroste boken hans heter «Smertens Aveny», mens Nesbø er nominert med boken «Politi», av mange kalt hans beste bok.

Nesbø jobber for tiden med flere prosjekter:

– Som regel har jeg jobbet med én bok av gangen. Nå er det annerledes, jeg holder på med tre bøker parallelt. Det er vanskeligere og jeg kommer ikke til å gjøre det igjen, konstaterer Nesbø, som er blitt så anerkjent at filmselskaper i Hollywood kjøper rettigheter til bøkene hans allerede flere år før de er kommet ut. Hans siste bok «Sønnen» ble sluppet for to uker siden:

– Jeg husker ikke helt, men jeg tror bakgrunnen for boken var at jeg hørte om folk som satt i fengsel for å sone for andre, sier Nesbø. Han skriver nå på en trilogi under pseudonymet «Tom Johansen» og har for tiden ingen planer om en ny bok om politimannen Harry Hole.

(Thailands Tidende utgave 4/2014 – 1. april 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge