[ annonse ]
Statsminister Yingluck Shinawatra går av Statsminister Yingluck Shinawatra går av Foto: Foreign and Commonwealth Office
7. mai 2014

Yingluck takket for seg, etterfølger valgt

Skrevet av 

To og en halv time etter at Grunnlovsdomstolen vedtok å avsette statsminister Yingluck holdt hun sin avskjedstale. Handelsministeren skal fungere som statsminister frem til valget 20. juli.

Grunnlovsdomstolen (Constitutional Court) i Thailand vedtok i dag kl. 13.34 lokal tid at statsminister Yingluck Shinawatra og ni av hennes regjeringsmedlemmer må fratre sine posisjoner i interimregjeringen. Årsaken er ifølge domstolen at statsministeren ikke oppga noen årsak før hun avsatte landets sikkerhetssjef, Thawil Pliensri, i 2011. Avsettelsen i 2011 skjedde ettersigende for å gjøre plass for at en slektning av statsministeren, Priewpan Damapong, kunne bli øverste sjef for politiet, da denne plassen ble ledig etter opprykket til ny sikkerhetssjef. Saken mot Yingluck var brakt av en gruppe senatorer ledet av Paiboon Nititawan, som er en av drøyt 70 utpekte (ikke folkevalgte) senatorer i Thailand.

Grunnlovsdomstolen uttalte etterpå at det ikke lå under deres mandat å bestemme hvem som skal ta over jobben som interimstatsminister inntil nytt valg kan avholdes. Nyvalg skal etter planen holdes 20. juli.

[ annonse ]

Grunnlovsdomstolen er en spesiell institusjon som ikke nødvendigvis er vanlig i vestlige demokratier. Domstolen har brede fullmakter, og har også tidligere foretatt omdiskuterte avgjørelser. 9. september 2008 bestemte domstolen at daværende statsminister Samak Sundaravej (avdød partifelle av Yingluck) måtte gå av fordi han hadde jobbet som kokk i matlagingsprogrammer på tv. 

Thailandske tv-kanaler viste avgjørelsen til domstolen men slo deretter over på ordinært sendeskjema. Klokken 16.00 brøt de sendeskjemaet for å vise en direktesendt tale fra Yingluck. Hun hevdet at hun hadde kun hatt Thailand og thaienes interesse for øye i de 2 år, 9 måneder og 2 dager hun har vært statsminister. Hun avviste alle anklager om korrupsjon.

Siste: De regjeringsmedlemmene som ikke ble dømt av grunnlovsdomstolen har holdt et møte og har bestemt at handelsminister Niwatthamrong Boonsongpaisan skal fungere som statsminister frem til valget 20. juli. Boonsongpaisan har vært en av fem visestatsministere i regjeringen, og er blant annet kjent for å ha vært den som har måttet forsvare det omstridte prisgarantiprogrammet for ris på vegne av regjeringen.

(Foto: National News Bureau of Thailand)

 

(Thailands Tidende Nett - 7. mai 16.20)

 

Lest 1754 ganger Sist redigert 8. juni 2014 - 15:50

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Hus m/tropisk hage til salgs
( / Hus til salgs)

Hus m/tropisk hage til salgs

View Talay 5D – 86 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 5D – 86 kvm

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Interaktive oversikter