Thorleif Andresen (t.h.) med treningskamerat Ronny Langmans fra Belgia. Thorleif Andresen (t.h.) med treningskamerat Ronny Langmans fra Belgia. Foto: Håvard Solerød
1. juli 2014

– Sykkelen var inngangsbilletten

Skrevet av 

– Jeg er ikke dreven verken i engelsk eller thai men har likevel kommet greit inn i miljøet her i Chiang Rai, sier Thorleif Andresen (69), tidligere landslagssyklist som fortsatt er aktiv konkurransemann.

 

AV: HÅVARD SOLERØD

Siden 2007 har han bodd i Chiang Rai sammen med ektefellen Nutsen Noonun (49) som han møtte i Norge. De to bor i et rolig villastrøk med portvakt rundt fem kilometer fra sentrum. Like oppe i veien er det varme kilder og helsebad. 

I stua står det to kongepokaler. I alt kan han skilte med 19 NM-titler. Thorleif har også en 5. plass fra OL i Mexico i 1968. Han var den første norske syklisten som vant et større internasjonalt etapperitt med sammenlagtseier i Rheinland Phalz i 1970. Han var blant annet landslagssjef for Norges Cykleforbund  og lærer i gymnastikk i sin yrkeskarriere i Norge. I Thailand trener han minst fem dager i uken, og sykler ofte ritt i helgene. 

– Det er plenty med ritt å velge mellom her nord i Thailand. Det er sjeldent at vi reiser sør i landet, men det hender, sier Thorleif.

Variert og kupert sykkelterreng var en av årsakene til at Thorleif og Nutsen, opprinnelig fra Phichit, slo seg ned i Chiang Rai. Flere landslag, som Japan og Singapore, reiser jevnlig til Chiang Rai på treningsleir. Myndighetene har bygget veier for at fjellstammene skal få transportert varer til markedet. Det har gitt mange gode veier med veldig lite trafikk.

 

[ annonse ]

Hjelpsom partner

Kona Nutsen kan det meste om konkurrentene hans og gir råd. Hun rekognoserer løypene før ritt. I konkurransen stiller hun seg på strategiske punkter med flasker.  

– Jeg synes det er moro å følge med og har lært mye om sykling, sier Nutsen, som ikke er fremmed for å stille til start selv på et tidspunkt. 

På tur til dagligvarebutikken ser Thorleif en thai som også er aktiv sykkelrytter. Han hiver bilen inn til siden, ruller opp vinduet og prater i vei. Ingen av dem kan godt engelsk, men oppdateringen av resultater fra sist ritt og trening går glatt. Thorleif kunne like gjerne ha truffet en sykkelkamerat hjemme på Siggerud ved Oslo hvor han vokste opp. Praten dreier seg om sykkel, inkludert noen kontrollspørsmål for å sikre seg mot misforståelser. 

 

Tidlig opp

Vi møter ekteparet tidlig om morgenen. Thorleif forbereder frokosten – havregrøt. Kornene har stått i melk med rosiner over natten. Han skjærer opp epler og legger i. Havregrøten smaker søtt selv om den ikke er sukret. 

– Kanel setter smak, men for mye kanel blokkerer opptaket av viktige vitaminer til blodet, advarer syklisten. 

På bordet ligger blader og bøker med tips om trening og kosthold. Maten synkes før sykkeldekkene pumpes og flaskene fylles. Valnøtter og rosiner i små plastposer glir ned i lommene på ryggen av sykkeldrakten. Før klokka er blitt 7 ruller Thorleif av gårde til et gatehjørne for å møte dagens treningskamerater. 

– Treningsturene mine er som regel fra 80 til 110 kilometer lange. Det sosiale på sykkelsetet er viktig. Sykler du alene mister du den biten. Når du sykler sammen med andre kan du også lære mye av dem, sier Thorleif, som fortsatt er som en svamp i forhold til å lære mer om sykkel, utstyr, ernæring og trening.

 

Internasjonalt miljø

Treningskameratene er Ronny og Mark, begge fra Belgia. Ronny er 45 år og maskiningeniør og bor store deler av året i Chiang Rai. Mark tok et tilbud om å gå av med pensjon i fjor da han fylte 62 år. Han pensjonerte seg etter en lang yrkeskarriere som bussjåfør. Belgierne har i likhet med Thorleif vært opptatt av sykkel det meste av livet. 

Da de tre møtes denne morgenen er det ikke over en kaffekopp. De starter dagen med  en prat om de siste hendelser i proffsyklistenes verden. Edvald Boasson Hagen, Mark Cavendish, Tom Boonen, alt fra graviditeter til velt og formsvikt spiller inn på hvordan de største stjernene takler den såkalte klassikersesongen. Trioen i Chiang Rai får med seg det meste via TV, internett og prat med sykkelvenner på Facebook og Skype. 

Praten fortsetter når de tar en kaffepause på en restaurant i tradisjonell thaistil i elvekanten. 

– Det er mange ruter å velge mellom. Jeg sykler både på landeveien og i terrenget. Terrengsyklister har lagt inn ruter i kart på egne websider på internett, mens på landeveien må du prøve deg frem og finne de veiene du trives på, sier Thorleif.

 

Helsekost og massasje

Etter noen timer på sykkelen og en dusj er det på tide med lunsj. De ringer restauranten på forhånd og ber om en spesiell råkostsalat. Måltidet for to koster 100 baht.

– Maten er fersk og god, næringsrik og rimelig. Det eneste vi bekymrer oss for er sprøytemidlene som brukes, men den bekymringen gjelder jo i Norge også. Familien vi spiser hos i dag dyrker mye av grønnsakene selv, sier Thorleif.  

Etter en formiddagslur tar ekteparet en oljemassasje hver, litt luksus til 300 baht pr person.

Som pensjonist nyter Thorleif Andresen sykkeltilværelsen i Thailand i fulle drag. Men han tar konkurransene på sykkel seriøst. 

– Det er kampen mann mot mann jeg liker, sier Thorleif, om hvorfor han fortsetter å konkurrere.

(Thailands Tidende utgave 5/2014 – 1. juli 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge