2. august 2014

Velg riktig fly for økt komfort

Skrevet av 

Størrelsen på beinplassen og bredden på flysetet kan avgjøre om flyturen blir en nytelse eller en lidelse.

 

Mens Aeroflot på noen av sine fly mellom Moskva og Bangkok tilbyr seter med bredde på hele 52,3 centimeter forventer både Air France og Turkish Airlines at du skal kunne klemme deg ned i seter med bredde på 43,2 centimeter.

Vi har sjekket setene til 12 av de meste aktuelle flyforbindelsene fra Oslo til Bangkok. Planen var å kåre det selskapet som ga passasjerene på økonomiklasse best plass, men det viste seg vanskelig å kåre en klar vinner. Noen selskaper fokuserer på setebredde mens andre fokuserer på beinplass.

 

Stor seteavstand

For de med en lang og tynn kropp er det ingen tvil om hvilket fly som blir mest behagelig, det er Turkish Airlines’ Airbus A340-300 fra Istanbul. Her er lengden mellom setene fra 83,8 til 86,4 centimeter. Høye personer har erfart at korte flyturer betyr trang plass, men når man snakker om langdistanse er det viktig å finne et selskap som tilbyr komfort.

 

[ annonse ]

Komfort hos Norwegian

Det er kanskje lett å tro at lavprisselskapet Norwegian har presset flere passasjerer inn i kabinen enn andre langdistanseselskaper, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Setebredden hos Norwegian er 43,7 centimeter. Norwegians Boeing 787-8 har en avstand mellom setene på 78,7 til 81,3 centimeter. Som tabellen viser, så har Aeroflot tross sine brede seter kortere avstand. Kanskje skyldes det at den primære passasjergruppen, russere, er kortvokste men brede.

 

Austrian og Lufthansa bra

Det er to flyselskaper som skårer jevnt godt på både lengde og bredde. Det ene er Austrian som tilbyr seteavstand på 78,7 til 83,8 centimeter og setebredde på 46,9 centimeter. Lufthansa tilbyr seteavstand på 78,7 til 81,3 centimeter og en bredde på 43,9 til 49 centimeter. Denne forskjellen i bredde finner en om bord i Airbus A340-300.

Noen flyselskaper har samme mål for alle seter i sine fly, men siden en flykropp er mer oval enn rektangulær, har mange valgt litt smalere seter i bakre del av flykabinen.

 

Selskaper for de hoftebrede

Er du stor og bred og har problemer med å klemme deg inn mellom to armlener i en avstand av 43 centimeter, kan det være lurt å sjekke hvilke avganger med Aeroflot, Lufthansa eller Austrian som har maksimal bredde. Noen ganger kan disse flyselskapene også være det rimeligste alternativet.

Samme regel gjelder om du er en høy person. Sjekk hvilket fly som har lang seteavstand og sjekk prisen. Siden du også skal i retur, så kan du forenkle letingen etter billetter ved å søke på retur ukedagen etter utreisedag. Da får du samme flymodell og setekonfigurasjon på returreisen.

Noen lurer kanskje på hvor mye noen centimeter økt bredde betyr for komforten. Helt nøyaktig er dette vanskelig å regne ut siden vi har ulik kroppsform. De fleste mennesker er mer eller mindre ovale. Men hver centimeter ekstra gir normalt plass til i overkant av tre centimeter økt omkrets rundt hoftene. Når forskjellen er rundt 9 centimeter mellom smaleste og bredeste flysete betyr det at en med hofteomkrets på cirka 125 centimeter vil ha samme komfort i Aeroflots bredeste sete som en med 100 centimeter hofteomkrets vil ha i Turkish Airlines’ smaleste sete. 

 

God plass ved toalettene

Noen flyselskaper tilbyr muligheten til å betale ekstra for seter ved nødutgang. Andre lar disse setene gå til de som bestiller først. Disse setene er perfekte for de med lange bein. Samtidig er disse dessverre ofte plassert like i nærheten av toaletter, som kan bety mye trafikk forbi der du sitter.

Det er også viktig at du prøver å unngå seteraden foran nødutgangene. Ikke bare er disse på mange flymodeller plassert like ved toalettdørene, men de kan i tillegg sjelden legges ned. Sitter du i tillegg med knærne inn i seteryggen foran og hoftekammene presset inn fra begge sider, vil du få en lang og slitsom flytur sittende rett opp.

Mange flyselskaper tillater deg å sjekke inn på nettet. Det er også noen reisebyråer som tilbyr å reservere sete. Finn derfor ut hvordan setekonfigurasjonen er på flyet før du bestiller, og vær klar til å sjekke inn på nettet straks det åpnes for dette, eller å be byrået skaffe deg ønsket sete.

 

Finn seter med strømuttak

Er du en liten person betyr ikke setebredde og beinplass all verden. Da er du gjerne på jakt etter andre muligheter. Det er blitt vanligere å ta med seg bærbar datamaskin eller nettbrett. Da kan det være greit å vite at Aeroflot, Finnair, Thai og Qatar har strømuttak i setene. Norwegian, Turkish Airlines og British Airways har strømuttak i noen seter.

Aeroflot og Norwegian har trådløs nettforbindelse på alle fly til Bangkok, mens Qatar og Turkish Airlines har trådløs nettforbindelse på noen fly.

På nettstedet seatguru.com finner du opplysninger om alle avganger til de aller fleste flyselskaper, et svært nyttig redskap når du skal velge flyselskap, og kriteriet ikke bare er pris, men også komfort.

(Thailands Tidende utgave 6/2014 – 1. august 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge