2. august 2014

Mindre norsk fisk til Thailand

Skrevet av 

Norges eksport av sjømat til Thailand falt kraftig i første halvår i år. Årsaken er en stor økning i prisen på makrell, samt lave fangster av lodde denne sesongen.

 

Eksporten av laks fortsetter å øke tross at Findus flyttet deler av lakseforedlingen fra Thailand til Nordlaks AS i Nordland.

I første halvår i år ble det eksportert 4.628 tonn fisk til Thailand, mot 7.426 tonn i fjor. Tross det kraftige fallet i kvantum, falt verdien på eksporten med bare seks millioner kroner fra 180 millioner til 176 millioner. Årsaken til at det bare er et mindre fall i verdien er lakseeksporten, som økte fra 2546 tonn til 2933 tonn – fra 93,8 til 122,2 millioner kroner.

 

Høy laksepris

Prisen på laks øker. I første halvår betalte thailandske importører 45,89 kroner per kilo for fersk laks, mot 41,16 kroner i første halvår i fjor. Siden dette er gjennomsnittstall for første halvår, forteller de ikke hele sannheten. I første kvartal lå prisen på fersk laks rundt 50 kroner per kilo. I juni betalte thailandske importører under 37 kroner per kilo. Det er derfor grunn til å forvente at kvantum vil fortsette å øke, mens total verdi på lakseeksporten ikke vil øke tilsvarende. Det hersker fortsatt stor usikkerhet med hensyn til hvor mye norsk laks som vil bli tilgjengelig i markedet i andre halvår.

 

[ annonse ]

Lite lodde – mye makrell

Som tabellene Thailands Tidende har satt sammen viser, falt eksporten av lodde fra 1190 tonn i fjor til 359 tonn i år. Dette skyldes noe så enkelt som lave loddekvoter i år. Mer interessant er utviklingen for makrell. I første halvår ble det eksportert 692 tonn til Thailand, mot 1717 tonn i første halvår i fjor. Dette skyldes ikke lavere tilgjengelighet, men økte priser på makrell. I år har thailandske importører i snitt betalt 16,48 kroner per kilo mot 10,32 kroner i samme periode i fjor. Det er tydelig at en prisøkning på over 60 prosent begrenser interessen for norsk makrell i det thailandske markedet.

Norsk makrell konkurrerer i Thailand med makrell fra Taiwan, Sør-Korea og Japan. Denne er bløtere og har et lavere fettinnhold. Den er derfor helt grei til de fleste anvendelser i Thailand, men ikke til sushi og sashimi. Makrell som skal brukes til sashimi behandles med eddik og skal ha et høyt fettinnhold. Har den ikke det vil den bli for hard i konsistensen og få feil smak.

 

Ytterligere prispress?

Norske fartøyer skal i år fiske 279.000 tonn makrell, mot 153.000 tonn i fjor. Det norske fisket forgår i andre halvår, og spørsmålet er om den kraftige økningen i kvotene vil presse prisene nedover igjen. Men lave sildekvoter gjør at enkelte markeder importerer makrell i stedet. Samtidig er det stor usikkerhet rundt eksporten til Russland og Ukraina. På den annen side så har Kina de siste årene økt sin import av norsk makrell, og vil mest sannsynlig bli det største markedet for norsk makrell. Mye av denne makrellen foredles i Kina for reeksport til Japan.

Som det fremgår av tabellene eksporteres det mer norsk fisk til Thailand i andre halvår. Det er derfor for tidlig å si noe sikkert om hvor kraftig fallet i norsk eksport vil bli for 2014 i helhet. Det skal også legges til at 2013 var et rekordår for eksporten til Thailand med et kvantum på 21.067 tonn verdt 558 millioner kroner.

(Thailands Tidende utgave 6/2014 – 1. august 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge