Karl Erik Ågren, her med en side røykelaks og en pakke lakseskinnchips. Karl Erik Ågren, her med en side røykelaks og en pakke lakseskinnchips. Foto: Terje Engø
2. august 2014

Lanserer chips fra norsk laks

Skrevet av 

 Det thailandske røykeriet KS Seastar som drives av svenske Karl Erik Ågren har lansert chips laget av skinn fra norsk laks.

 

Lakseskinnchipsen, eller «Salmon Chrispy Skin Snack» som det står på pakkene, ble lansert på matmessen Thaifex som ble arrangert i Bangkok i mai. Ågren har produsert røkelaks i Thailand siden 1997. Han forteller til Thailands Tidende at han har stor tro på produktet, selv om det gjenstår å se om det blir profitabelt.

Det er allerede en rekke thailandske produsenter av fiskeskinnchips. Blant annet brukes skinn fra tilapia (Pla Nin), barramundi (Pla Pong) og torsk. Lakseskinn er sprøtt og har en konsistens som gjør det godt egnet til snacks. I tillegg er det tilgjengelig i store mengder. Stadig mer laks selges som ben- og skinnfrie fileter eller porsjonsstykker, mens skinnene brukes til produksjon av gelatin, fiskeolje og dyrefôr.

Lykkes Ågren er det rikelig med skinn tilgjengelig hos norske filetfabrikker. Lakseskinn brukes også som ingrediens i sushi, men fortsatt er det bare små mengder skinn som brukes til mat.

– Det er mye som må gjøres med skinnet før det kan bli til chips. Når det skjæres skinnfri filet blir det alltid noe kjøtt igjen. Dette må fjernes manuelt, noe som er tidkrevende. Deretter skal skinnet skjæres i biter, krydres, stekes i olje og pakkes, forklarer Ågren.

Selskapet KS Seastar, som ble etablert i 2004, er nå en av de viktigste leverandørene av røkt laks i det thailandske markedet. Femti ansatte sørger for at det kan leveres laks til supermarkeder, hoteller, restauranter og cateringselskaper. I tillegg er det etablert et røykeri i Phnom Penh som sysselsetter ti personer. Det eksporteres også laks til Myanmar, India, Laos og Hong Kong.

 

[ annonse ]

Ukentlige leveranser

Stort sett hver uke mottar KS Seastar en container med 22 tonn laks fra leverandøren Seawell AS i Florø. Høye laksepriser til tross, virksomheten går bra. Produksjonen omfatter ikke bare røykt laks, men også fryste laksekoteletter, fryst laksefilet, fryste laksehoder, fileter uten bein og skinn, hel fersk og fryst laks og en rekke andre produkter.

I fjor ble det omsatt lakseprodukter for cirka 200 millioner baht. I år er håpet å øke til rundt 400 millioner baht. Lakseskinnchips vil kanskje ikke utgjøre noen stor andel av selskapets omsetning, men Thailand et spesielt marked hvor barn så vel som voksne setter pris på snacks som smaker fisk. I tillegg begynner stadig flere thaier å bli oppmerksom på helsegevinsten ved å spise fisk med høyt innhold av Omega-3.

(Thailands Tidende utgave 6/2014 – 1. august 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge