annonse:
1. september 2014

Lederartikkel: Nødlidenhetslån til alle

Skrevet av 

Prosentvis er det ikke særlig mange nordmenn som befinner seg i utlandet. Av disse igjen er det et lite mindretall som havner i økonomiske problemer. Det er disse nordmennene som kunne nyte godt av det som Utenriksdepartementet kaller nødlidenhetslån. Det gammelmodige navnet forteller om at dette er noe som har eksistert lenge, fra den tid da de som led nød i utlendighet stort sett var sjømenn.

 

For en oljerik nasjon utgjør noen tusenlapper til hjemreise for nordmenn i nød veldig lite. Likevel insisterer UD og ambassadene på å gjøre det veldig vanskelig for nordmenn å få søkt om og bli tildelt dette lånet. Kravet er at man har en fast månedlig inntekt eller pensjon. Men selv om man har dette skal nødlidenhetslånet være «siste løsning» etter at alle andre muligheter er forsøkt. Kun 14 slike lån har vært gitt fra Thailand de siste ti årene.

 

Når det først skal finnes en slik låneordning, burde alle nordmenn hatt rett til dette. Norge har jo en såkalt velferdsstat hvor staten garanterer for levevilkårene til folk som ikke klarer seg på egen hånd. De som ikke kan få nødlidenhetslån har åpenbart falt mellom ulike stoler, og ville hatt rett på hjelp hjemme i Norge. Så hvorfor har de ikke rett på hjelp til å komme seg hjem?

 

På side 5 refererer vi til en sak fra 2012 hvor en nordmann strandet i Pattaya uten penger til hjemreise og livsviktige medisiner. Årsaken til at han strandet var et tungrodd NAV-system. Han fikk avslag om nødlidenhetslån, og ville ligget tynt an hvis ikke privatpersoner i Pattaya hadde samlet inn penger til ham. De av leserne som kjenner til tilsvarende tilfeller oppfordres til å kontakte oss.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2014 – 1. september 2014)

 

Lest 1103 ganger Sist redigert 5. september 2015 - 15:16
annonse:

forsiden

Utgave 12 – 1. desember:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Isuzu MU 7 selges
( / Til salgs)

Isuzu MU 7 selges

Trommis og keyboardist
( / Tjenester)

Trommis og keyboardist

Condo Jomtien - langtidsleie
( / Leilighet til leie)

Condo Jomtien - langtidsleie

Ønsker leilighet i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

Jomtien Plaza Condotel
( / Leilighet til leie)

Jomtien Plaza Condotel