1. september 2014

Uroligheter ga færre turister

Skrevet av 

I årets sju første måneder mottok Thailand 10,7 prosent færre turister enn samme periode i fjor. Turismen fra Asia ble hardest rammet. Blant nordmenn var det en nedgang på kun 4,3 prosent.

 

Det er i første rekke asiatiske turister som har sviktet Thailand som følge av de politiske urolighetene – som startet for alvor i november i fjor – og det påfølgende militærkupp 22. mai. Mens antall kinesere har falt med hele 24 prosent i årets sju første måneder, er nedgangen for norske turister bare 4,3 prosent. Det er tall fra Tourism Authority of Thailand (TAT) som viser dette.

 

Svensk nedgang

I perioden er det en total nedgang i utenlandske turister på nesten 11 prosent. Blant skandinavene er tilbakegangen kraftigst blant svensker, hvor det var en nedgang på hele 9,6 prosent. Danskene derimot har en nedgang på bare 2,5 prosent. Blant andre nasjonaliteter er det ulike reaksjoner. For eksempel er det en økning på 7,4 prosent blant russiske turister. Men hele økningen kom ved årets begynnelse, før kuppet. Dette kan tyde på at russere som hadde bestilt reiser gjennomførte disse, men at interessen for å bestille reiser til Thailand har sunket i hele perioden. 

Sannsynligvis påvirkes disse tallene av russiske avbestillingsregler for charterreiser. De fleste russiske turister kommer med charterfly.

 

[ annonse ]

Burde vært økning

I perioden januar til og med juli i år kom det 1,64 millioner færre utenlandske turister til Thailand sammenlignet med samme periode i fjor. Men mye tyder på at fallet er i ferd med å stoppe opp, og at antallet turister igjen er stigende.

Samtidig kan det legges til at med hensyn til norske turister burde det som følge av lave flypriser og økt tilbud av flyseter fra Oslo vært en solid økning i antall turister. Mens en del asiatiske flyselskaper har redusert antallet avganger til Thailand, er det stort sett bare SAS som har blitt borte blant de europeiske selskapene.

 

Påsken skapte tallrøre

For de nordiske landene ser vi store forskjeller mellom årets og fjorårets tall for mars og april i tabellen. Dette har ingen ting med urolighetene å gjøre. Det skyldes at påsken i fjor begynte i slutten av mars, mens den i år begynte i april. Thailandske myndigheter registrerer turistene etter ankomstdato, og derfor ble «påsketuristene» flyttet til april. Det er likevel en samlet økning i antall påsketurister, noe som tyder på at litt av tilbakegangen i antall turister like gjerne kan skyldes at en del «fastboende» sløyfet en tur eller to til Norge, men heller ble værende i Thailand. For hver gang disse kommer tilbake registreres en ny turist.

For Europa er det økning i antallet turister på 3,12 prosent. Årsaken er primært at antallet russiske turister har økt med 7,4 prosent i perioden. Mer enn hver fjerde europeiske turist er nå fra Russland. I årets første måneder var nesten to av tre europeiske turister russere.

 

Mot normalisering

I juni og juli er bildet mer uklart. Det er fortsatt tilbakegang totalt for skandinaviske turister. Men mye av dette skyldes nok at svært mange planlegger reiser flere måneder på forhånd. Situasjonen i Thailand er nå roet ned og utenlandske medier fylles ikke med nyheter om demonstrasjoner, bomber og væpnede soldater. All erfaring viser at reisende i liten grad lar seg påvirke av flere måneder gamle nyheter.

(Thailands Tidende utgave 7/2014 – 1. september 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge