Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig hos Kripos, bedyrer at de ikke har noe spesielt fokus på Thailand. Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig hos Kripos, bedyrer at de ikke har noe spesielt fokus på Thailand. (Foto: NRK)
27. september 2014

Kripos fokuserer på pedofili men kjenner ikke omfanget

Skrevet av 

Etter tre aksjoner på Gardermoen i forrige uke er det blitt klart at Kripos nå fokusere på nordmenn som misbruker barn i utlandet. De innrømmer imidlertid at de ikke vet noe om omfanget av problemet. Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig hos Kripos, sier at de ikke har noe spesielt fokus på Thailand, selv om alle tre flyene hvor mannlige passasjerer ble avhørt kom fra Bangkok.

 

I følge Rune Hummeltang, som var en av de som ble tatt til side av Kripos på Gardermoen, hevdet Kripos at årsaken til at han ble stoppet var at han kom fra et område hvor «overgrep mot barn er et utbredt problem». Mannen hadde vært på ferie i Thailand. Han sa til NRK at han følte seg trakassert. Vi spurte Dahl Nilssen: 

– Dere skriver i en pressemelding at «vi vet at også nordmenn reiser til fattigere deler av verden og utnytter barn seksuelt.» Hvordan vet dere dette? Hva slags tallmateriale har dere på dette? Har dere tall på antall nordmenn som er dømt for foreteelser som har funnet sted i Thailand?

– Ikke alle saker som omhandler nordmenn havner hos Kripos og vi har derfor ikke en statistikk på dette, men norsk politi har dessverre fra tid til annen erfaring med saker hvor nordmenn har reist til andre land og misbrukt barn seksuelt. Vi ønsker derfor, i tråd med våre internasjonale forpliktelser, å ha et økt fokus på dette.

 

– Ikke spesielt fokus på Thailand

Dahl Nilssen legger til: – Vi har i vårt arbeid ikke et spesielt fokus på Thailand. Flyene denne gangen var direktefly fra Bangkok, men passasjerene kan også ha kommet fra andre land i området. I arbeidet med disse sakene ser vi også at for eksempel land i Øst-Europa og Afrika kan være utsatt.

[ annonse ]

 

Økt fokus internasjonalt

– I pressemeldingen til Kripos står det at «barn i utlandet har krav på beskyttelse på lik linje med barn i Norge». Er det en del av Kripos’ arbeidsinstruks å beskytte barn i utlandet?

– Det er nå et økt fokus internasjonalt på at barn i fattigere deler av verden misbrukes seksuelt av borgere fra rike land i vesten. Disse sakene er vanskelig å etterforske og krever at sakene prioriteres av alle land som har borgere som begår denne formen for alvorlig kriminalitet.

 

– Må forholde seg til norsk lavalder

– I pressemeldingen står det at «norsk lov og seksuell lavalder gjelder for norske borgere også i utlandet». I Norge er seksuell lavalder 16 år. I Thailand er seksuell lavalder 15 år. Hvilken alder skal nordmenn som befinner seg i Thailand forholde seg til?

– Det er riktig at norsk seksuell lavalder gjelder norske statsborgere også når de er i utlandet, dvs. 16 år.

(NB: Utbredt rettspraksis i Thailand setter seksuell lavalder til 18 år hvis dommeren mener prostitusjon var involvert. Red. anm.)

 

– Vil ta hensyn til ekspertråd

– To personverneksperter sier til NRK at de er skeptiske til denne måten å aksjonere på. Tar Kripos hensyn til disse vurderingene?

– Jeg tenker at det er sunt med debatt om hvordan vi kan jobbe med dette temaet og vi vil ta med oss innspill som har kommet frem, også fra eksperter som du sier. 

 

– Gjorde juridiske vurderinger

Dahl Nilssen sier videre: – Om denne type kontroller er den mest hensiktsmessige fremgangsmåten må vi evaluere. Vi gjorde grundige juridiske vurderinger i forkant og forsøkte å gjennomføre samtalene på en mest mulig skånsom måte.

– Kan du utdype dette?

– Vurderingene i forkant gikk blant annet på hvordan samtalene på flyplassen skulle foregå og vi valgte å lage et standardisert skjema slik at det var helt tydelig at spørsmålene ikke gikk ut over det vi har hjemmel til å spørre om i en slik situasjon.

(Thailands Tidende Nett 27. september 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge