1. oktober 2014

Flere thaier på Østlandet dødssyke av sopp

Skrevet av 

Det har utviklet seg til nesten en årlig foreteelse at thaier pådrar seg alvorlig forgiftning når de plukker sopp i Norge. Fire thailandske kvinner på Østlandet ble i slutten av august alvorlig syke etter å ha spist soppsuppe.

 

Den hvite soppen som den ene kvinnen trodde var spiselig viste seg å være en giftig hvit fluesopp. Geh Lyse (45) fra Harestua og Pornthip P. Skinstad (52) fra Lena forteller til Avisen Hadeland at de er glade for at de lever, etter at de spiste soppen. 

28. august ble Geh Lyse og Pornthip P. Skinstad bedt på middag hos en felles venninne på Harestua. Der var også vertinnens datter, og de fire hadde et koselig måltid med god suppe. Suppa inneholdt sopp, som mye thailandsk mat gjør. 

– Vi kom til dekket bord, og vi regnet med at det var trygt å spise. Hun som hadde laget maten sa at det ikke var farlig, men hun hadde vært uheldig og brukt hvit fluesopp istedenfor sjampinjong, forteller Lyse til avisen.

 

Alvorlig syke

Alle de fire kvinnene ble neste natt innlagt på sykehus. Både Geh og Pornthip forteller at de ble fryktelig syke med en voldsom diaré og oppkast. Pornthip som var sist til å bli lagt inn på sykehus ble så hardt rammet at det lenge så ut som om hun måtte få foretatt en levertransplantasjon.

[ annonse ]

Heldigvis var damene utskrevet etter to uker og ingen måtte få ny lever.

Ved Oslo Universitetssykehus opplyser de at det i år har vært uvanlig mange som har blitt lagt inn etter å ha blitt forgiftet av hvit fluesopp. Ifølge avdelingsoverlege Dag Jacobsen har de i år også hatt en pasient som måtte sendes videre til Rikshospitalet. Pasienten utviklet leversvikt og har nå gjennomgått en levertransplantasjon.

 

Ikke første gangen

I 2011 ble tre thailendere lagt inn med alvorlig soppforgiftning. Året før utgjorde «sørøstasiater» rundt halvparten av de tjue som ble lagt inn på sykehus som følge av soppforgiftning. I 2005 ble seks personer lagt inn på Sykehuset Telemark i Skien etter å ha spist soppstuing med hvit fluesopp. Fem av disse hadde bakgrunn fra Thailand.

I gode soppår som i år behandler norsk helsevesen normalt rundt 400 pasienter med soppforgiftning. Soppforgiftning kan skyldes enten at soppen som er spist er giftig eller at den er blitt fordervet på grunn av feil behandling.

 

Fluesopp og slørsopp

De farligste soppene er hvit fluesopp og spiss slørsopp. Hvit fluesopp kan ved små mengder gi leversvikt og i verste fall medføre død. Spiss slørsopp er også dødelig ved inntak av små mengder og forgiftningene medfører ofte nyresvikt. De som overlever forgiftning vil ofte måtte gå til dialyse i lengre tid i påvente av at de kan få donert en ny nyre.

Andre svært giftige sopper i Norge er flatklokkehatt, grønn og brun fluesopp og den noe sjeldnere butt giftslørsopp. 

I Thailand finnes en populær sopp som kalles «Het Kån». Dette er en god matsopp, men den vokser ikke i Norge. Derimot finnes det hvit fluesopp i Norge og den ligner uheldigvis i utseende.

(Thailands Tidende utgave 8/2014 – 1. oktober 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge