1. oktober 2014

King Oscar blir thai

Skrevet av 

Et thailandsk firma har kjøpt opp det tradisjonsrike norske sardinmerket King Oscar.

 

En av Norges mest kjente merkevarer, King Oscar, trivdes ikke i union med Sverige kombinert med forvisning til Polen. I 2008 ble den siste fabrikken som produserte King Oscar sardiner på boks lagt ned og all produksjon flyttet til Polen. Nå er King Oscar kjøpt opp av thailandske Thai Union Frozen Products.

– Med Thai Union som industriell eier har vi endelig noen som er fullt engasjert i sjømat. Dette gjør det mulig for oss å vokse videre i våre nordøsteuropeiske markeder. I tillegg vil det åpne de asiatiske markedene videre for oss, sier firmaet i en pressemelding.

Thai Union er verdens største produsent av butikklare tunfiskprodukter. Selskapet har merker som John West, Petit Navire og Mareblu.

 

Opprinnelig Bjelland

King Oscar ble kjent som en av merkevarene til hermetikkfabrikken Bjelland & Co i Stavanger. Selskapet etablerte sin første hermetikkfabrikk i 1898 og fire år senere så merket King Oscar dagens lys. I 1981 ble hermetikkproduksjonen til Bjelland og de fleste andre norske sardinprodusenter overført til selskapet Norway Foods. Dette selskapet ble overtatt av det bergenske firmaet Chr. Rieber & Sønn i 1996. Rieber flyttet suksessivt all produksjon av sardiner til Polen og den siste norske fabrikken – som lå i Davanger på Askøy utenfor Bergen – ble avviklet i 2008. I 2010 solgte Rieber den polske fabrikken til det svenske investeringsselskapet Procordia AB. Det er med andre ord en lang reise ærverdige King Oscar har hatt på veien til å bli thailandsk.

[ annonse ]

 

Gedigent konsern

Thai Union som nå eier en av de siste rester av norsk sardinhistorie er en internasjonal gigant med 35.000 ansatte. Til sammenligning har King Oscar ved sine to fabrikker cirka 500 ansatte. De fleste er ved fabrikken i Gniewino i Polen, mens en mindre fabrikk i Svolvær samt hovedkontor og en markedsavdeling i Bergen har rundt 30 ansatte.

– Vi tror det er mulig å få King Oscar til å vokse ytterligere. Dette er et strategisk oppkjøp for vår gruppe. Det gir oss en unik posisjon og en mulighet for å bygge merkevaren globalt og inn i vår globale merkevareportefølje, sier administrerende direktør Thiraphong Chansiri i Thai Union.

 

Stor handel med Norge

Thai Union er en stor importør av norsk laks, makrell og lodde til Thailand. Selskapet eier også et stort fransk røykeri som bruker norsk laks som råstoff. Flere norske eksportører har i perioder med lave priser på norsk makrell forsøkt å få thailandske fabrikker til å kjøpe inn norsk makrell. Men foreløpig har de i begrenset grad lykkes på grunn av stor tilførsel av fiskearten indisk makrell (som egentlig ikke er en makrell, men «Phla Tho» på thai). At selskapet nå får sterkere bånd til Norge kan kanskje medføre at makrell og norsk brisling blir kjøpt inn som råstoff til fabrikker i Thailand.

 

Ikke egentlig sardiner

King Oscar sardiner er ikke sardiner, men et produkt laget av brisling. Denne fiskes primært i Oslofjorden, Ryfylkefjordene og Hardangerfjorden. Den pakkes for hånd i et eller to lag i tradisjonelle sardinesker. 

King Oscar eksporteres til en rekke land. I Asia er de viktigste markedene Singapore og Japan. Sannsynligvis har produktet vært for høyt priset til å kunne konkurrere med rimeligere hermetikkprodukter i det svært prissensitive thailandske markedet. Men når King Oscar nå har blitt tatt over av Thai Union er muligheten til stede for at King Oscar vil bli markedsført i Thailand også.

(Thailands Tidende utgave 8/2014 – 1. oktober 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge