Tom Stenshavn foran lokalene på nabotomten til Sjømannskirken i Pattaya. Tom Stenshavn foran lokalene på nabotomten til Sjømannskirken i Pattaya. (Foto: Dag A. Ekeberg)
1. oktober 2014

Reisebyrå går nye veier

Skrevet av 

Det er trange tider i reisebyrånæringen. Derfor satser VIP Reiser i Pattaya på nye områder – PC-hjemmehjelp og et hjelpesenter som medlemmene kan kontakte når det måtte være på døgnet.

 

Tom Stenshavn (47) er klar i sin tale når det gjelder reisebyrånæringen: – Inntektene ramler, sier han. – Stadig flere folk gjør ting på egen hånd uten å benytte seg av byråer. Dette er synd, da det er penger å spare ved å bruke byråer som kan hjelpe kundene å spare penger på sine reiser.

Stenshavn vet hva han snakker om. Det er drøyt fem år siden han startet med VIP Reiser. Da var det Kåre Anmarkrud som eide firmaet. Han solgte til Oskar Jørgensens firma Proff Norge, men for noen måneder siden solgte de firmaet videre til Stenshavn selv, som jo også er mannen som har bygd opp virksomheten. 

Det er naturlig nok internett som har endret denne bransjen. Spesielt Facebook har vært avgjørende. Der kan man stille alle de spørsmål man måtte ønske, og det er alltids noen som har et svar.

Man skulle tro at Stenshavn derfor hadde en motvilje mot Facebook, men det er ikke tilfelle. Snarere tvert i mot har han de fire siste årene aktivt benyttet Facebook som markedsføringsorgan for VIP Reiser. Firmaet har ikke noe stort markedsføringsbudsjett, så gratis markedsføring på Facebook er tingen.

 

Raskt ute med svar

[ annonse ]

De som følger med på facebookgrupper fra Thailand risikerer å se Stenshavns navn ofte. Istedenfor å la andre folk svare på en mer eller mindre korrekt måte, er han gjerne tidlig ute med å gi svar på ting om Thailand. Samtidig får han da også markedsført VIP Reiser.

– Jeg svarer på alt unntatt visumspørsmål, sier han. – Visumhjelp er en av tingene vi tilbyr hos VIP Reiser, så da må nok folk betale før de får hjelp.

Tidligere svarte Stenshavn på spørsmål overalt på Facebook, men det har han sluttet med. Nå svarer han kun på tre grupper, hvor han har admin-rettigheter. Dette inkluderer hans egen gruppe «Pattayabloggen». Admin-rettigheter vil si at han kan slette andres meldinger.

– Det er så mye eder og galle på Facebook. Det er alltid noen som kun er ute etter å ødelegge for andre. Så lenge jeg ikke har mulighet til å slette slike kommentarer vil jeg ikke bidra med svar på spørsmål, sier Stenshavn.

 

Nytt hjelpesenter

Stenshavn sier at VIP Reiser på grunn av nedgangen i etterspørselen etter pakketurer nå ser seg om etter nye områder å satse på. I den forbindelse har VIP Reiser blant annet startet «VIP Hjelpesenter» som er bemannet 24 timer i døgnet. Der kan medlemmer få hjelp til det de måtte trenge i Thailand, både svar på spørsmål og hjelp hvis de havner i problemer eller blir syke.

– Dette er ikke det samme som en reiseforsikring, sier Stenshavn. – Det er mye en forsikring ikke dekker. Vi skal forsøke å hjelpe alle medlemmer uansett hva problemet er. Det vil også bli mulighet til å få nødlån via dette hjelpesenteret.

Foreløpig får alle svar på spørsmål, enten de er medlemmer eller ei. Dette er i påvente av at man får de første hundre medlemmene.

– Før vi har hundre medlemmer kan vi ikke bidra med mye økonomisk hjelp, sier Stenshavn. – Innen den tid hjelper vi alle med hva det måtte være, men vektlegger selvsagt de som har meldt seg inn.

 

5000 baht i året

Det koster 5000 baht pr år å være medlem i VIP Hjelpesenter. Et halvårs medlemskap koster 3000 baht, mens man kan være medlem i en måned for 1000 baht. Det har vært eksempler på de som har hatt viktige spørsmål de ønsker svar på, og derfor har betalt 1000 baht for dette, opplyser Stenshavn.

Stenshavn vil ikke ut med hvor mange som har meldt seg inn i skrivende stund, men han sier at de jobber langsiktig: – Hjelpesenteret vil alltid bestå, uansett hvor mange medlemmer vi har, sier han.

Med seg i staben på VIP Reiser har Stenshavn fem thailandske medarbeidere, derav en thailandsk mann ved navn Panya. Han har bodd mange år i Norge og snakker godt norsk. Det er disse to som deler vaktene mellom seg og sørger for at det er noen som kan svare på telefon og e-post hele døgnet.

Ellers er Panyas jobb å ta imot norske og andre skandinaviske kunder samt å koordinere transportbestillinger. VIP Reiser har avtale med mer enn 30 bileiere. Disse er godkjent av byrået. Hvis noen klager på servicen får de kun én sjanse til å bedre seg. Etter klage nummer to er det slutt på oppdrag fra VIP Reiser for alltid.

 

Hjemmehjelp for PC

2. januar får VIP Reiser en ny mann i staben. Det er en datamann fra Norge ved navn Ole Petter Løbak. Han skal hjelpe nordmenn og andre skandinaver i Thailand med dataproblemer. VIP Reiser får pr i dag mange spørsmål om dette, men har ikke god nok kapasitet til å hjelpe alle som tar kontakt.

– Allerede i dag er det mulig å få hjelp, opplyser Stenshavn, men det blir fjernhjelp ved at Løbak logger seg på din datamaskin via internett. Men etter nyttår blir det altså mulig å få besøk i hjemmet hvis man har problemer med gammel programvare, virus, internettforbindelse eller andre ting. Prisen blir liggende på ca. 800 baht pr time, opplyser Stenshavn.

(Thailands Tidende utgave 8/2014 – 1. oktober 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge