Chai Chet Resort på Koh Chang. Gamle rom men meget gunstig pris og beliggenhet. Chai Chet Resort på Koh Chang. Gamle rom men meget gunstig pris og beliggenhet. (Foto: Dag A. Ekeberg)
1. oktober 2014

Vi testet fem resorter: Billig luksus på Koh Chang

Skrevet av 

Den type rom som koster ti tusen baht pr natt i høysesongen i Phuket får du for 2500 baht på Koh Chang i regntiden.

 

Koh Chang er ikke lenger bare «backpakkerøya». Til og med på strendene lengst syd har det dukket opp luksusresorter. Likevel er prisnivået på Koh Chang generelt sett behagelig sammenlignet med andre øyer som Phuket og Samui. Du kan bo på luksusresorten Mercure i Bai Lan-bukta og dra nytte av øyas antakelig beste frokostbuffet, men hvis hotellets restaurant blir litt for dyr til lunsj og middag kan du bare stikke bort i backpackermiljøet på Lonely Beach, hvor du finner restauranter med både thailandsk og vestlig mat til priser som selv thaiene finner rimelige. Her deler backpackers med daglig budsjett på noen få hundre baht strendene med velstående hotellgourmeter som kun aksepterer den beste luksus.

 

Resort med egen «fløibane»

Noen få resorter avslutter de beste tilbudene 30. september, mens de fleste lar tilbudene gjelde i oktober og ofte også i november. Den største resorten, med den mest spennende beliggenheten – Sea View – har lavsesongtilbudene ut oktober, men de må bestilles innen 1. oktober.

Sea View er spesiell på mange måter. Dette er en gammel, godt innarbeidet resort. De har tydeligvis nok kunder og trenger ikke bry seg med å tilby gratis wifi på rommene – noe de fleste resorter med vestlig ledelse nå ser på som et must. Sea View okkuperer en hel fjellside. Du tar en «fløibane» opp til frokost på toppen med en imponerende utsikt. Banen er ubemannet og fungerer som en heis. Det er fire «etasjer». Du trykker på en knapp og banen kommer. Etter frokosten kan du dra ned igjen til en av øyas desidert beste sandstrender. Den er langgrunn og du kan enten vade eller ta en kajakk ut til nærmeste øde øy på lavvann.

 

[ annonse ]

Gamle resorter – god beliggenhet

Den andre resorten med fantastisk beliggenhet heter Chai Chet (uttales «Chaiachet»). Den er også en gammel resort – og det er som alltid de første resortene som okkuperer de beste beliggenhetene. Chai Chet har en privat odde med utsiktspunkt og en sti gjennom en jungel. De har også en fin sandstrand. Utover dette stiller Chai Chet i en litt annen kategori enn de fire andre resortene vi besøkte. Rommene på Chai Chet er gamle og ikke spesielt luksuriøse. Det reflekterte seg da også i prisen.

Lavsesongprisen på Centara var nøyaktig det dobbelte av Chai Chet. Centara er også en gammel resort som er blitt overtatt av Centara-kjeden. Den okkuperer et stort område, men det er snakk om helt flatt og kjedelig land. Resorten har imidlertid gjort en super jobb med hageanlegget. Rommene er av høy standard, men også her merker man at det er på tide med oppussing.

 

Løshunder og større kjeder

To av de fem resortene vi bodde på var større kjeder, nemlig Mercure og Centara. Muligens var det en tilfeldighet, men det var også på disse to stedene at de ikke hadde klart å gjøre noe med løshundproblemet. Det var rett og slett umulig å ta en joggetur på stranda før frokost. De tre andre resortene var tomme for løshunder.

Hvis man ikke kan jogge går det an å svømme. Noen resorter gjør et stort poeng av at svømmebassenget kun er åpent i tidsrommet 8-18. Det vil si at i de perioder hvor det går an å svømme uten solkrem i det sterke sollyset så er det stengt. Del av en god service er at ledelsen ser gjennom fingrene med disse reglene. Vi klarte å svømme utenfor «åpningstiden» på de fleste resortene. Vi foretrekker også i denne sammenheng eldre resorter. Der har bassengene en tendens til å være enkle og rektangulære. Det gjør svømming enklere, spesielt ryggsvømming. Moderne bassenger har kriker og kroker, pyntestener nedsunket i vannet, grunner for barn og små broer. Dette tar seg flott ut på bilder men gjør svømming i praksis umulig. De som liker å trene bør være oppmerksomme på dette.

 

Konkurrentene tar innpå Agoda

Vi var ute etter å få de billigste prisene, så vi vekslet mellom å betale kontant og bestille via Agoda. Agoda er størst i Thailand men booking.com og hotels.com tar innpå. Booking.com har ofte ca. 70-80 prosent så mange hoteller som Agoda men når det gjelder anmeldelser henger de et godt stykke etter. Booking.com og hotels.com er enklere å bruke enn Agoda. De oppgir den fulle prisen mens du hos Agoda må legge til 17 prosent moms og serviceavgift, noe som på oss virker idiotisk. Kartfunksjonen på booking.com er mye bedre enn hos Agoda. Der dukker det opp nye resorter mens du flytter deg rundt på kartet over Thailand. Hos Agoda må du søke nytt hver gang du flytter til et nytt område.

Det faktum at det er færre anmeldelser hos booking.com trenger ikke være noe negativt, da man uansett ender opp med å lese kun de nyeste. Selv om det står mye tull i disse anmeldelsene kan man finne ut viktige ting der, som at det er støy i nabolaget eller at det er problem med avløp eller wifi på rommene.

 

Sjelden kontanttilbud

En norsk hotellsjef i Thailand fortalte oss for noen år siden at seriøse aktører beholder de beste tilbudene på sine egne websider. Thaiene gjør det annerledes. De gir de beste tilbudene på Agoda. Websidene er ofte ubrukelige og nevner ingen tilbud. Når du henvender deg i resepsjonen får du en dyr pris, og når du nevner hva slags priser de opererer med via Agoda så later de som de ikke vet noe om dette.

Men det var et behagelig unntak fra denne regelen. Paradise Resort hadde et spesialtilbud som var billigere enn Agoda. Vi betalte 2000 baht inkludert frokostbuffet, de hadde også mindre rom til 1600 baht. Eneste aberet var at man måtte være thai. Men det holder at den ene parten er thai, så de som har thailandske venner og ektefeller kan få seg en riktig så god avtale her.

 

Frokost er viktig

Noe mange reisende spør om er hvorvidt det er wifi på rommet og om frokost er inkludert. De fleste tilbud på Agoda er med frokost. Noen resorter tilbyr en enkel American Breakfast istedenfor buffet. Forsikre deg om dette før du bestiller, spesielt i lavsesongen. Frokostbuffet er klart best på steder med vestlig eierskap og/eller ledelse.

Blant de stedene vi testet var Mercure i en klasse for seg. De hadde f.eks. kalvekjøtt i rødvinssaus som en av mange retter til frokost. De hadde også en osteanretning, noe vi ikke så noe annet sted. Sea View og Centara hadde også meget bra frokostbuffet, mens Chai Chet og Paradis holdt middels god standard.

---

Lavsesong:

Perioden mai–oktober er lavsesong i turistnæringen. Da finner du de beste tilbudene på hotellsektoren. I april, november og begynnelsen av desember kan det også være mulig å finne gode tilbud. 

---

Pristesten:

Resort - Pris m/frokost - Gratis Wifi

ChaiChet 1200 Ja

Mercure 2000 Ja

Paradise 2000 Ja

Centara 2400 Ja

SeaView 2730 Nei

--- 

Råd for «Resort Hopping»

* Ikke velg bungalow. Så mye kan slå feil med en bungalow sammenlignet med et rom i en stor bygning. Vi nevner: Dårlig avløp, dårlig wifi, dårlig vedlikehold, maur og insekter, utette vinduer og tak.

* Ikke velg en liten resort. Dette er spesielt viktig i lavsesongen. Små resorters drift er veldig personavhengig. Normalt er det thaier som driver disse resortene, og som kjent er ikke vedlikehold thaienes sterke side. Små resorter har heller ikke kapasitet til å tilby gode frokostbuffeter, det blir enten dårlige saker eller en forenklet «American Breakfast». Små resorter har også små svømmebassenger og små hageanlegg. Dette oppdager du ikke via bildene på internett, det blir først klart etter at du kommer frem – men da er det som regel for sent å avbestille.

* Gamle resorter har ofte middelmådig service, utdaterte rom, kjedelig frokost og utilstrekkelig wifi. Men de har de beste beliggenhetene. Så da spørs det hva som er viktig for deg…

* Hvis du har egen bil og bytter resort ofte så velg resorter med kort vei mellom parkering og rom. Det gjør ting så mye enklere.

* Hvis du verdsetter ditt privatliv så velg resorter hvor du slipper å passere nysgjerrige resepsjonsmedarbeidere hver gang du går ut og inn av rommet.

---

Chai Chet – uslåelig pris

Det er vanskelig å klage på en resort når prisen er 1200 baht og beliggenheten er en av øyas desidert beste. Denne prisen gir deg de rimeligste rommene. De er gamle og enkelt utstyrt. Badet var ikke mye å skryte av og på vårt rom var det problemer med avløpet. Frokostbuffeten var ikke overdådig men helt grei. De som liker å mosjonere vil sette pris på jungelstien. Resorten har en meget bra sandstrand, og til og med en knøttliten privat strand helt ute på odden.

Sea View – gammel og god

Her ferierer fiffen i Thailand, og det sier vi ikke noe på. Resorten er gedigen og befinner seg i en skråning med en solid helning. «Fløibanen» tar du opp til frokost, med mindre du ikke stoler helt på thailandske «heiser» – da gjør du som meg og tar bilen til frokost. Navnet på denne resorten passer utmerket, for utsikten fra toppen er fantastisk. Frokostbuffeten var det ikke noe å utsette på, de har tydeligvis kokker med god erfaring innen vestlig mat. Sandstranda er lang og grunn og en av øyas beste. Kajakk kan lånes for å ta seg ut til en liten øy rett utenfor.

Mercure – for gourmeter

Denne resorten ligger lang syd på øya, og et godt stykke unna andre luksusresorter. Det er tydelig at de kom litt i seneste laget til øya, for sandstranda er liten og egner seg dårlig til bading. Det er kanskje årsaken til at de tilbyr ti rom med et felles svømmebasseng i front. Konkurransesvømmere kan her kose seg i et 50 meter langt basseng. Likeledes har de flere villaer med privat svømmebasseng. Vi valgte et av de ti rommene til en pris av 2400 baht. Vi fikk kranglet oss til frokostbuffet, selv om det egentlig ikke var inkludert. I ettertid skjønte vi hvorfor, fordi dette var blant de beste frokostbuffetene vi har opplevd i Thailand. Godt utvalg av retter, inkludert supper, salater, frukt og osteanretninger.

Centara – solid kvalitet

Centara ligger sentralt til på Had Prao Beach. Kjeden Centara har tydeligvis tatt over en gammel og ærverdig resort som het Tropicana. Dette er en gedigen resort med en helt grei sandstrand (som likevel ikke kan måle seg med Sea View). Hageanlegget er flott. Rommene har høy standard men trenger vedlikehold. For 2400 baht var dette god valuta for pengene.

Paradise – best for thaier

Også lokalisert på Had Prao Beach, som er rett syd for den kjente White Sand Beach. Dette er en gammel og ærverdig resort. De hadde et spesialtilbud til thaier. Vi slo til på 2000 baht. Prisen via Agoda lå på ca. 2500 baht på det tidspunktet. Resorten har flott hageanlegg og et helt greit svømmebasseng. Strandområdet er langt. Rommene er gamle men vedlikeholdet er likevel akseptabelt. Frokostbuffeten var enkel og mest beregnet på thailandske gjester.

(Thailands Tidende utgave 8/2014 – 1. oktober 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge