Innsjekkingsområdet og terminalen er 12 ganger så stort som på den gamle flyplassen. Innsjekkingsområdet og terminalen er 12 ganger så stort som på den gamle flyplassen. Foto: Terje Engø
1. november 2014

Flybytte i Doha er blitt en lek

Skrevet av 

For passasjerer som benytter Qatar Airways mellom Oslo og Bangkok er den nye flyplassen en stor forbedring. Det er slutt på lange køer, dårlig mat og ubekvemme venteområder.

 

Den nye flyplassen er bygget ved siden av den gamle, som hadde slitne, overfylte terminaler med et svært dårlig tilbud innen bevertning og shopping – spesielt for de som bare kunne skilte med billett på økonomiklasse. De som reiste på business- eller førsteklasse hadde bedre forhold i en egen terminal.

Skulle en tidligere ha seg et brukbart måltid med en øl til, måtte en betale for å komme inn på en egen lounge. I venteområdene var det ellers stort sett bare kaffe, te, softdrinks, vann og smørbrød å få kjøpt. Køene var ofte lange.

 

Med alle fasiliteter

Alt er nå forandret. Hamad International Airport, som den nye flyplassen heter, kan måle seg i kvalitet og service med de fleste andre moderne flyplasser. Det er en rekke restauranter som tilbyr god mat og god drikke til fornuftige priser. Vi så både sushi, hummer, australsk biff og norsk laks.

Innsjekkingsområdet og terminalen er 12 ganger så stort som på den gamle flyplassen. Det skulle vel fortelle det meste.

[ annonse ]

 

Rask sikkerhetskontroll

Ved ankomst må passasjerene gjennom ny sikkerhetskontroll før de kan fly videre. Køen ved sikkerhetskontrollen kan synes uendelig lang ved første øyekast, men aldri før har vi opplevd en kø bevege seg så raskt. Det skyldes både at det er mange røntgenmaskiner, og at en ikke trenger å pakke ut laptop, ta av belte eller sko. Om dette er positivt sikkerhetsmessig sett strides kanskje ekspertene.

Etter sikkerhetskontrollen kommer en ned i en stor hall. Herfra er det godt og tydelig merket til de ulike gatene. Dessverre parkerer Dreamlinerne som brukes på forbindelsene til Oslo, Stockholm og København sjelden ved broene. Det er derfor bussing til eller fra flyet som før.

Mellom Bangkok og Doha brukes stort sett større fly som Boeing 777. Disse parkerer ved gate, noe som er mer behagelig enn å måtte bruke buss.

 

Fortsatt under bygging

Den nye flyplassen, som etter de opprinnelige planer skulle vært åpnet for trafikk i april i fjor, ble påbegynt i 2005. Men flere sikkerhetsproblemer gjorde at åpningen av flyplassen flere ganger ble utsatt. Fortsatt er store deler av flyplassen ikke åpnet og siste del skal etter planen åpne i 2015.

Det er store dimensjoner over flyplassen. Den dekker 36 kvadratkilometer og skal kunne håndtere over 50 millioner passasjerer – noen steder hevdes det over 90 millioner passasjerer og 320.000 landinger og avganger årlig når den er helt ferdig.

Det er to rullebaner, en på hver side av terminalene. Den lengste rullebanen er 4850 meter. Det gjør den til en av verdens lengste rullebaner. Den andre rullebanen er 4250 meter. Gardermoen har til sammenligning to rullebaner, hver på 3650 meter.

 

Doha kjedelig

Hamad International Airport er stort sett det eneste møtet de fleste passasjerer på vei til eller fra Thailand vil få med gulfstaten Qatar. Selv om her finnes både flotte hoteller, restauranter, strender og shoppingmuligheter, er det et kunstig og karakterløst samfunn – limt sammen av gjestearbeidere – man møter.

Skulle noen velge å bli en natt eller flere i Doha, så er det mer enn nok steder hvor ikke-muslimer kan spise god mat og drikke alkoholholdig drikke. Men de siste årene har det blitt innført stadig nye restriksjoner. Sist dette skjedde var for ett år siden, da det ble forbudt for internasjonale hoteller å servere alkohol i strand- og bassengområder.

På flyplassen er det imidlertid ingen ting som gir en følelse av å være styrt av strenge muslimske lover. 

Prisene på overnatting, mat og drikke er på nivå med Dubai. Det vil si rimelig i forhold til norsk standard, men dyrere enn Thailand. Skulle du velge å stoppe over i landet, så ta ikke med deg alkohol i bagasjen. Det er forbudt å ta med seg alkohol inn i landet, og bagasje skannes ved ankomst.

 

Gir økt konkurranse

Den nye flyplassen i Doha øker konkurransen om passasjerene, spesielt i forhold til Emirates, som har mellomlanding i Dubai. Det er fortsatt bedre shoppingutvalg og bedre og til dels mer eksklusivt utvalg av restauranter på flyplassen i Dubai. Men det gjenstår å se om ikke Hamad International Airport vil ha et like godt utvalg når den er fullført.

(Thailands Tidende utgave 9/2014 – 1. november 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge