1. november 2014

Orakelet svarer: Feller ved huskjøp

Skrevet av 

Det dreier seg om huskjøp på et boligfelt eid av thaier. Hvis vi lager en leieavtale, må avtalen registreres på landkontoret? Hva er leieprisen på å fornye avtalen etter 30 år? Kan landeier nekte å fornye leieavtalen?

Hvis vi oppretter firma for å kjøpe hus, hva skjer om advokatfirmaet vi bruker går konkurs?

Kan vi låne penger i thailandsk bank til huskjøp?

Hvorfor står ikke utlendingers navn i husboka?

Boligeier, Pattaya

 

Svar fra Orakelet:

Uansett om dere inngår en leieavtale eller oppretter firma for å eie huset, så bør dere bruke en advokat til dette. Husk at utlendinger ikke kan få advokatlisens i Thailand, så bruk en godkjent thailandsk advokat.

[ annonse ]

Hvis advokatfirmaet har gjort ting korrekt, så skal det ikke være noe problem å skifte advokatfirma hvis man ønsker det (eller hvis firmaet har gått konkurs). Når man

oppretter firma for å eie hus så er det normalt at advokatfirmaet hjelper til å finne de to thaiene som etter loven må finnes på firmaet aksjeliste. Disse undertegner salgspapirer for sine aksjeposter på forhånd, slik at du sitter med kontrollen.

Leieavtale på 30 år

Et annet alternativ er å lage en leieavtale med eieren av boligfeltet. Den lengste leieavtalen i henhold til thailandsk lov er på 30 år. Mange selgere annonserer med 30+30+30 års avtale, men du skal som huskjøper vite at det kun er de første 30 årene som er garantert ved at navnet ditt føres inn som leietaker på tomtens skjøte.

Etter 30 år må navnet ditt (eller hvem det måtte være som eier huset på det tidspunktet) registreres på skjøtet på nytt. Avgiften er den samme som første gang du leide huset (med mindre avgiftsnivået i landet har endret seg på disse årene, naturligvis). Det bør stå i kontrakten du har med boligfeltet hvem som skal betale disse avgiftene. I denne kontrakten skal det også stå  at boligfeltet er forpliktet til å fornye leieavtalen to ganger (slik at leieperioden blir totalt 90 år).

Problemer etter 30 år

Men mens de første 30 år er sikre som banken, siden navnet ditt står på skjøtet, så er de neste 60 år ikke fullt så sikre. Ting kan gå feil, og da avhenger mye av at kontrakten din med boligfeltet er så god som mulig. Problemer har en tendens til å oppstå hvis grunnen huset ditt står på skifter eier. Det kan skje hvis feltets utbygger går konkurs eller selger området til andre. Med en god kontrakt står du sterkt hvis dette må opp i retten, men rettskvernen her maler sakte og det koster penger, så det er uansett ikke gunstig å havne i slike problemer.

Vanskelig å få lån

Du bør ikke belage deg på å få noe lån til huskjøp i thailandske banker. Hvis du er gift med en thai så kan vedkommende naturlig nok kvalifisere for et lån, men det er heller på langt nær sikkert. Thailandske banker tar normalt ikke sikkerhet i annet enn håndfaste beviser på at lånetaker har en fast jobb. Husk at hvis huset blir kjøpt i din ektefelles navn, så må du fraskrive deg all eierskap til huset. Dette gjør du ved å undertegne papirer på landkontoret. Årsaken er at utlendinger ikke kan eie land her, som kjent. Derfor bør du tenke deg om noen ganger før du kjøper eiendom og setter i samboer eller ektefelles navn.

Husboka er for thaier

En husbok er en spesiell thailandsk anordning som ikke har noen betydning for eierforholdet av huset. Kun thaier kan stå i den blå husboka, og dette brukes som bevis på bosted når man registrerer seg på ulike offentlige kontorer. Utlendinger har også rett på en husbok hvis de ønsker det, selv om ikke mange utlendinger har denne. Årsaken er at den kan være tungvint å få utstedt, og at den ikke har noen stor betydning. Husbok for utlendinger er gul i fargen. Orakelet har behandlet emnet Gul Husbok i tidligere utgaver.

(Thailands Tidende utgave 9/2014 – 1. november 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge