1. november 2014

Kroner har falt kraftig mot baht

Skrevet av 

Alle de skandinaviske valutaene har falt mot baht de siste månedene. Størst er fallet for norske kroner. Siste måned frem til 18. oktober har baht økt med 2,93 prosent i verdi mot kroner. Siste fem år er verdiøkningen på hele 20,13 prosent.

 

Det er ikke bare mot baht kronene faller, men stort sett mot de fleste asiatiske valutaer. Samtidig har norske kroner blitt svekket mot både danske og svenske kroner. Selv om utviklingen ikke er parallell i forhold til thailandske baht, er det som grafen på denne siden viser, en trend hvor norske kroner synker mer i verdi mot baht enn danske og svenske kroner.

 

Lav oljepris rammer kronen

Det kraftige fallet i verdien av norske kroner den siste måneden har stort sett en eneste årsak – oljeprisen. Økt bruk av oljepenger i det nylig fremlagte statsbudsjettet har redusert fallet, men langt fra satt en stopper for det. 

I oktober har Statens pensjonsfond («Oljefondet») i snitt kjøpt 250 millioner norske kroner hver eneste dag. Betalingen er utenlandsk valuta fra olje- og gassinntekter. Når mer penger fra Oljefondet trengs til å drifte Norge, og inntektene fra olje- og gassvirksomhet stort sett er dollar, må dollar selges og norske kroner kjøpes. Økningen i bruken av oljepenger styrker derfor kronen, og det samme gjør oppkjøpene av norsk valuta som Norges Bank har gjort. Men dette til tross, det har bare bremset et fall i verdien på norske kroner. Uten denne bremsen ville fallet mot baht og andre valutaer vært større.

Når norske kroner faller mest er årsaken åpenbar. Prisen på olje (Brent C) har falt fra rundt 106 dollar til 83 dollar per fat på få uker. Når dette skrives har oljeprisen steget svakt til 86 dollar, men det er for lite til styrke kronen.

[ annonse ]

Den lave oljeprisen betyr at Norge vil få kraftig reduksjon i valutainntekter, og det vil påvirke behovet for å kjøpe norske kroner.

 

Fortsatt tro på Asia

Samtidig opplever både Norge og andre europeiske land en svak vekst i sine økonomier. Kina, Thailand, Filippinene, Singapore og Sør-Korea er land hvor det fortsatt er kraftig vekst. Verken kupp i Thailand eller stadig nye faresignaler ved Kinas økonomi ser ut til å rokke ved troen på at det vil være etterspørsel etter disse lands valutaer.

Når utenlandske investorer investerer i disse landene kjøper de lokal valuta. Desto sterkere troen er på investeringer og økt vekst i økonomiene, desto sterkere blir valutaene i disse landene.

 

Konsekvenser i Thailand

Konsekvensene for mange nordmenn bosatt i Thailand og andre steder i utlandet er dramatiske. Thailand er langt fra like billig som før. Inflasjonen i Norge og Thailand er begge steder på rundt to prosent. Men i Thailand stiger spesielt matvareprisene med over tre prosent per år, mens stigningen er lavere i Norge. Det kraftige fallet mot baht har de siste årene svekket nordmenns kjøpekraft i Thailand med rundt fire prosent. Dette skjer samtidig med at nordmenn har måttet innfinne seg med å betale kildeskatt. Foreløpig er det lite som tyder på at den nye regjeringen vil fjerne denne skatten.

 

Liten tro på økte oljepriser

De fleste olje- og gassanalytikere har lite tro på en snarlig økning i oljeprisene. OPEC synes ikke å være interessert i å redusere sin produksjon, og lagerbeholdningene er høye over hele verden. I Kina har det for første gang vært reduksjon i forbruket av olje. USA blir stadig mer selvforsynt. Det er antakelig bare økt forbruk i Kina eller redusert produksjon som kan føre oljeprisen over 100 dollar per fat igjen. Inntil da vil norske kroner forbli svekket mot andre valutaer.

(Thailands Tidende utgave 9/2014 – 1. november 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge