1. desember 2014

Ny grensepost gir dagspass

Skrevet av 

På den nyåpnede grenseposten Sai Taku kan du nå ta en snartur til Kambodsja uten visum. Stedet har en helt spesiell historie fra kambodsjansk borgerkrig.

 

En del små thailandske grenseoverganger tillater kun at folk fra de to grenselandene krysser. Ved den nyåpnede Sai Taku-grenseposten i Buriram er de imidlertid litt mer fleksible og har laget en ordning som gjør at utlendinger kan ta seg en snartur over grensen.

I juni ble grenseovergangen formelt åpnet etter å ha vært uoffisielt åpnet og stengt flere ganger. Det fine er at en tur til Kambodsja via denne grenseposten ikke etterlater noe stempel i passet. Har du for eksempel 20 dager igjen på ditt visum så har du disse dagene i behold når du kommer tilbake til Thailand. Men skulle du trenge å forlenge visumet ditt så er ikke dette stedet. Her gis nemlig ingen stempler.

 

Enkle prosedyrer

Når du ankommer grenseposten Sai Taku–Chupi Koki leverer du inn passet til de militære grensevaktene. Du får et nummerert kort med de thailandske nasjonalfargene i retur. Med dette kortet i hånden passerer du videre til den kambodsjanske grensevakten som for 20 baht gir deg en liten ferdigtrykket kvittering. Er du thai er prisen 10 baht, og siden kvitteringene rives ut av den samme blokka er det tydelig at pengene neppe sendes videre til regjeringens kontoer i Phnom Penh.

Når du returnerer til Thailand gir du tilbake kvitteringen til de kambodsjanske grensevaktene. Deretter leverer du kortet tilbake til de thailandske militære vaktene og får passet i retur.

[ annonse ]

 

Suspekte taxfreevarer

Hva har kambodsjansk side av grensen å lokke med, spør du sikkert. Det finnes en mengde sprit og sigaretter av ukjent kvalitet til salgs for en billig penge. Sigarettene er nok lokalt produsert og spriten er ikke nødvendigvis det som angis på etiketten. Noen boder selger sportsdrakter for kjente fotballag. Selv Buriram Uniteds effekter er kopiert og til salgs her. Prisen er under det halve av originalen og kvaliteten er tilsvarende lav.

Thaiene er kanskje de som gjør de beste kjøpene. Det finnes en rekke produkter som kurver og matter som selges til rundt halv pris av hva de koster på markedene i Thailand. Ellers er det lite å handle, og ennå har ikke kasinoer, karaokebarer og bordeller kommet på plass, som ved de fleste andre grenseoverganger mellom Thailand og Kambodsja.

Grensen ved Sai Taku og området rundt har alltid vært det som myndigheter kaller en porøs grense. Faren for at kriminelle og terrorister skulle bruke overgangen til å komme seg inn i Thailand var en av begrunnelsene for at all ferdsel over grensen ble stoppet her straks de militære tok makten i mai. I ettertid har juntaen brukt formell gjenåpning av grenseovergangen til å vise goodwill overfor regjeringen i Phnom Penh. Grensehandel er viktig for både Thailand og Kambodsja.

 

Kommunistjakt i jungelen

Grensen ved Ban Kruat var et av de mer sentrale stedene under borgerkrigen i Kambodsja. Dette var et av fire steder hvor en spesiell styrke kalt Jungelbiene opererte i hemmelighet. De var underlagt en egen kommando kalt CSOC (Communist Supression Operations Command), som i stor grad opererte i hemmelighet og var en del av ISOC, en militær organisasjon med ansvar for landets interne sikkerhet. Styrkene har i etterkant av den kalde krigen og borgerkrigen blitt beskyldt for en rekke grusomheter og overgrep mot både sivile og ulike politiske grupper. Det har også blitt hevdet fra utenlandske akademikere at ISOC fortsatt er en organisasjon som ikke fullt ut kontrolleres av Thailands politiske ledelse.

 

Lekkasje fra 1970

Wikileaks har offentliggjort et telegram sendt fra thailandske myndigheter til kambodsjanske myndigheter i 1970. Der omtales jungelbier både i Ban Kruat, Lahan Sai, Nang Rong og Prakhon Chai. De skulle etter sigende bestå av både ex-Røde Khmer, tidligere straffedømte og militære.

Jungelbiene som holdt til ved grensen var ikke ordinære soldater med vanlige militære oppgaver. De holdt seg borte fra folk med mindre de hadde et oppdrag å utføre. Og hva de enn gjorde ble skylden for overgrepene lagt på andre. Fra den tid da disse jaktet kommunister til dagens grenseaktiviteter er mye endret. Nå er det jakt på baht og rikdom som gjelder. Men fortsatt er grensen her spesielt overvåket for å forhindre at kriminelle og terrorister tar seg inn i Thailand.

(Thailands Tidende utgave 10/2014 – 1. desember 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge