Her leverer Ronny Larsen skjorta til Stord lensmannskontor. Her leverer Ronny Larsen skjorta til Stord lensmannskontor. Foto: Privat
1. desember 2014

Skreddertur i Pattaya ga politibesøk

Skrevet av 

 

Åtte år etter et skredderbesøk i Pattaya havnet Ronny Larsen (25) i politiets søkelys. De fant nemlig bilder av ham på Facebook iført en kopi av deres politiskjorte.

 

Nordsjøarbeideren var ikke hjemme da tre politimenn banket på døra i boligen han deler med samboeren i Dåfjorden på Stord, leste vi i lokalavisa Sunnhordland. 

Thailands Tidende ville ringe Larsen for å få svar på noen egne spørsmål. Først ringte vi imidlertid navnebroren, som var mer lei av saken enn hovedpersonen selv. 

– Nei, ikke nå igjen. Jeg ringes ned her, men det er ikke meg. Politiet var også her for å lete etter uniformen, sukker Larsen, som driver eget transportfirma. 

Etterpå kom vi heldigvis frem til rette person. Han forteller:

– Da jeg var ute en tur en fredag kom det tre polititjenestemenn og ringte på døra her. Samboeren min var hjemme, så hun ringte meg i hui og hast og lurte på hva i all verden jeg hadde stelt i stand. Politimennene ville nemlig ikke si noe, forteller oljearbeideren. 

[ annonse ]

– Hva skjedde så?

– Jeg ble bekymret og ringte selv politiet. Etter mange forsøk kom jeg igjennom, og fikk beskjed om at de hadde sett bilde av meg på Facebook hvor jeg har på meg skjorta. Jeg sa at de bare kunne ha ringt, så kunne jeg ha kommet og levert den selv. Men så enkelt var det ikke, for de ville selv komme for å hente skjorta, så vi avtalte henting dagen etter, sier Larsen. 

Neste dag gikk timene uten at han hørte noe, så samboerparet reiste for å delta i en bursdagsfeiring, i følge Larsen.  

 

Ville levere selv

– Etter hvert reiste vi videre til Leirvik sentrum, og da jeg så en politipatrulje gikk jeg bort til dem og spurte om de kjente til saken min. Det gjorde de, så jeg ba dem om å komme og hente skjorta, men at de godt kunne ringe først. Det gjorde de ikke, for neste dag stod det igjen tre tjenestemenn på trappa her. Jeg sa jeg skulle hente skjorta og at de kunne vente på trappa, men de sa de skulle bli med inn. Det nektet jeg på, og da truet de med at de skulle skaffe ransakningsordre og ha razzia i boligen vår. Jeg fant ikke skjorta i farta, for jeg visste ikke hvor jeg hadde lagt den, men fikk lov til å selv levere den på lensmannskontoret senere, sier 25-åringen. 

– Hvordan reagerte du på det?

– Vel, i etterkant har jeg funnet ut at de ikke har lov til å true med razzia, ei heller å ta fra meg skjorta siden den bare ble brukt privat. Men jeg ville ikke ha problemer, så jeg ga den fra meg frivillig. 

– Det høres ut som om du bor på en lite kriminelt belastet plass siden politiet kom såpass mannssterke?

– Det kan du si, men de lurte også veldig på noen andre bilder jeg hadde på Facebook. På et av dem var jeg på besøk hos Hells Angels, så de lurte på om jeg var aktiv der. Et annet bilde er tatt hjemme hos pappa, og der henger det våpen på veggen. Så de hadde vært hos pappa for å sjekke ut lovligheten av disse også, men de dro igjen da han viste dem at det bare er luftpistoler. Nå har alt roet seg, for det blir ingen videre sak av dette. Og jeg har ikke hørt mer fra dem etter at de hentet uniformen, som de siste åtte årene er brukt en del ganger på kostymefest og Halloween. 

 

Fra katalog i Pattaya

– Hva vil du si til andre som tenker at det kan være morsomt å besøke en skredder med et bilde av norske politieffekter?

– Det er tydelig at politiet er inne på folks Facebook-profiler for å lete etter mulige ulovligheter, så det bør folk være oppmerksomme på. Nå var det heller ikke slik at jeg hadde med et bilde av en norsk politiskjorte til skredderen, for skredderen i Pattaya hadde norske politieffekter i katalogen han viste meg.

– Forstår du at politiet ikke liker at folk har kopier av deres effekter?

– Joda, jeg forstår jo det. Men jeg reagerer på måten de taklet dette på. De skremte samboeren, og naboene her lurte veldig på hva jeg driver med. En telefon hadde løst alt.  

 

Politiet: – 22. juli-konsekvens

Politiet selv sier de handlet korrekt:

– Vi kontaktet ham etter å ha fått tips om at han har en politiuniform. Grunnen til at vi kom på døra var at det i følge loven ikke er lov for sivile å bære politiuniform i Norge, noe som kan straffes med tre måneders fengsel. Etter Utøya er vi mer oppmerksomme på kopivarer, og påpasselige med å samle inn uniformer fra avgåtte tjenestemenn, forklarer den lokale lensmannen Roald Raunholm, som legger til at det i spesielle tilfeller kan søkes om lov til å bruke uniform, noe blant annet teatre benytter seg av. 

Et kjapt nettsøk viser at det på forskjellige salgskanaler er mulig å få tak i politieffekter ved et par tastetrykk.

 

Forsker: – For lett

Helge Lurås, som er forsker ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), er kritisk til at det er så lett å få tak i kopier på nettet.

– Se på Breivik-saken. Tilgang til uniformer vil gjøre det lettere å gjennomføre terroraksjoner ved at man enklere kan få tilgang til sensitive områder, og at folk gjerne gjør som man sier om man møter en som er iført politiuniform. Om Breivik hadde blitt mistenkt tidligere så hadde han muligens ikke sluppet over med ferga. Jeg tror at politiuniformen var helt vesentlig for det Breivik klarte på Utøya den 22. juli, sier Lurås.

Ronny Larsen selv er ingen fast reisende til Thailand, og forteller at det nå bare er rundt ti personer som har kopiuniformer på hjemstedet. Disse brukes flittig på kostymefester. 

– Si meg, hva er det med dere på Stord og kostymefester?

– Hehe, det kan du si. Men vi liker å ha det skøy, og da ender vi ofte opp i kostymer. Men jeg får finne meg et nytt kostyme i fremtiden, humrer Larsen. 

(Thailands Tidende utgave 10/2014 – 1. desember 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge