1. januar 2015

UD ble bedre etter tsunamien

Skrevet av 

Det er nå ti år siden den nyere histories største tsunamikatastrofe rammet blant annet Thailand 2. juledag i 2004. Over 220.000 mennesker mistet livet. 84 av dem var norske. NTB har i denne sammenhengen intervjuet kommunikasjonssjef i UD Frode Andersen om den kraftige kritikken utenrikstjenesten ble utsatt for etter katastrofen. 

– I dag ville krisen blitt håndtert bedre, uttaler kommunikasjonssjefen. – For oss som jobbet i UD under tsunamien var det et sjokk. Det var tungt å se arbeidsplassen og organisasjonen få såpass hard medfart. Det gjorde noe med de ansatte og resulterte i stor endringsvilje.

Andersen var rådgiver i sikkerhetspolitisk seksjon da katastrofen rammet. Etter dette har han jobbet i kommunikasjonsavdelingen. Han har sett endringen i departementet fra innsiden. 

Ifølge NTB inkluderte problemene at nordmenn opplevde at de ikke fikk den hjelpen de trengte av UD og ambassaden i Thailand. Det gjaldt så vel overlevende som pårørende hjemme. Det var rot med lister over savnede og omkomne og mangelfull informasjon.

Noen måneder senere leverte det såkalte Reinåsutvalget en rapport som dømte katastrofehåndteringen nord og ned. Det skortet på planer, oppdatert teknisk utstyr, vilje til å samarbeide med andre etater og ikke minst på ledelsens forståelse av situasjonen. Mediene skrev om en fryktkultur i organisasjonen. 

Under evakueringen av Libanon under krigen i 2006 ble det klart at noe hadde skjedd. Både Reinås og politiet skrøt av UDs håndtering. I dag har departementet alltid en krisegruppe på plass som man kan ringe til hvor enn man er i verden. Da nordmenn ble rammet av terrorangrep på gassanlegget In Amenas i Algerie i 2013 var over 40 personer i sving. 

– Samarbeidet med helsevesen og politi er bedre, ifølge Andersen, – og alle ambassader har kriseplaner. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge