1. januar 2015

UD ble bedre etter tsunamien

Skrevet av 

Det er nå ti år siden den nyere histories største tsunamikatastrofe rammet blant annet Thailand 2. juledag i 2004. Over 220.000 mennesker mistet livet. 84 av dem var norske. NTB har i denne sammenhengen intervjuet kommunikasjonssjef i UD Frode Andersen om den kraftige kritikken utenrikstjenesten ble utsatt for etter katastrofen. 

– I dag ville krisen blitt håndtert bedre, uttaler kommunikasjonssjefen. – For oss som jobbet i UD under tsunamien var det et sjokk. Det var tungt å se arbeidsplassen og organisasjonen få såpass hard medfart. Det gjorde noe med de ansatte og resulterte i stor endringsvilje.

Andersen var rådgiver i sikkerhetspolitisk seksjon da katastrofen rammet. Etter dette har han jobbet i kommunikasjonsavdelingen. Han har sett endringen i departementet fra innsiden. 

Ifølge NTB inkluderte problemene at nordmenn opplevde at de ikke fikk den hjelpen de trengte av UD og ambassaden i Thailand. Det gjaldt så vel overlevende som pårørende hjemme. Det var rot med lister over savnede og omkomne og mangelfull informasjon.

[ annonse ]

Noen måneder senere leverte det såkalte Reinåsutvalget en rapport som dømte katastrofehåndteringen nord og ned. Det skortet på planer, oppdatert teknisk utstyr, vilje til å samarbeide med andre etater og ikke minst på ledelsens forståelse av situasjonen. Mediene skrev om en fryktkultur i organisasjonen. 

Under evakueringen av Libanon under krigen i 2006 ble det klart at noe hadde skjedd. Både Reinås og politiet skrøt av UDs håndtering. I dag har departementet alltid en krisegruppe på plass som man kan ringe til hvor enn man er i verden. Da nordmenn ble rammet av terrorangrep på gassanlegget In Amenas i Algerie i 2013 var over 40 personer i sving. 

– Samarbeidet med helsevesen og politi er bedre, ifølge Andersen, – og alle ambassader har kriseplaner. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

Lest 438 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Siste rubrikkannonser

124 kvm i Pattaya
( / Leilighet selges)

124 kvm i Pattaya

Ønsker å leie hus i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie hus i Pattaya

Ønsker å leie i Pattaya
( / Hus til leie)

Ønsker å leie i Pattaya

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla