1. januar 2015

Dyr thailandsvaksine på Sortland

Skrevet av 

Et reisefølge på seks personer måtte i desember ut med hele 13.000 kroner til vaksinasjon før thailandsturen. 

 

Marita J. Gundersen, som er intervjuet i Bladet Vesterålen, forteller at de tidligere har fått vaksinasjon på det kommunale helsestasjonen, men at de i år ble henvist derfra til private Atlas Helse og Miljøtjenester under ledelse av lege Rune Steinum. Det ble en dyr affære.

Kun to av de seks personene gjennomførte det omfattende vaksinasjonsprogrammet som inkluderte heptatitt A, difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og japansk encefalittvaksine.

– Det er sure penger. En god del av disse regningene var unødvendige slik jeg ser det, sier Marita J. Gundersen. 

Lege Steinum anbefalte at reisefølget inkluderte japansk encefa-littvaksine.

– Vi tok det vi fikk beskjed om. Da jeg spurte hva det kostet, fikk jeg til svar at det skulle vi uansett ordne i etterkant, sier Gundersen til avisen.

– Etter første dose av denne vaksinen ringte jeg Steinum og avbrøt vårt samarbeid for meg og mine barn. Min far og stemor valgte å fullføre hele programmet, forteller Gundersen.

[ annonse ]

Kopi av fakturaene sendt fra Atlas Helse og Miljøtjenester viser at de to som fullførte programmet måtte ut med til sammen 8.764 kroner. Gundersen og hennes tre barn måtte betale rundt 4.500 kroner. Gundersen sier at forrige gang de dro til Thailand, for fire år siden, betalte de 7-800 kroner for tre personer.

– Det irriterer meg at det var Sortland kommune som henviste meg til reisevaksinasjonssenteret. De sa ingenting om at det var privatpraktiserende eller at det kom til å bli så dyrt.

Lege Rune Steinum innrømmer at Marita J. Gundersen og hennes familie burde fått bedre informasjon i starten. Steinum sier at prisene er lik de man finner på andre vaksinasjonsklinikker i landet.

– Prismodellen er slik at vi kjøper inn vaksinen fra Folkehelseinstituttet i Oslo. Noen av disse er dyre i innkjøp, og vi tjener ikke penger på å sette dem. I tillegg tar vi 150 kroner per vaksine vi setter, samt en konsultasjonspris på 350 kroner. Det er en helt vanlig måte å gjøre det på, sier Steinum.

Når det gjelder japansk encefa-littvaksine sier legen: – Dette er en vaksine som er kostbar i innkjøp. Den anbefaler vi ikke til alle, men litt ut fra hvor de skal, til hvilken tid på året de skal reise, og reisens varighet. Jeg er usikker på hvorfor vi anbefalte den i dette tilfellet. Uansett er det ikke sånn at anbefalingen er tatt ut fra lufta, men skjønnsmessige vurderinger er lagt til grunn.

31. desember tok Gundersen turen til Thailand sammen med tre barn, far og stemor. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge