1. januar 2015

Kontrollrutiner gir dyrere grønnsaker

Skrevet av 

Grønnsaker fra Thailand får stadig bedre karakter fra Mattilsynet, men det kan skyldes at kontrollen i Thailand er strengere. Unntaket er betelblader, som risikerer et totalt importforbud.

 

Koriander, basilikum og mynte fra Thailand blir fra og med nyttår fjernet fra Mattilsynets liste for utvidet importkontroll. Det betyr at import av forsendelser med disse produktene ikke lenger trenges å forhåndsmeldes før ankomst til Norge, samt at de ikke lenger skal være gjenstand for en analyseprøve.

Dette skulle man anta ville øke tilbudet å senke prisene, men det er ikke nødvendigvis riktig. Rune Gjellum i forretningen Ran Thai på Carl Berner i Oslo forteller at årsaken til forbedringen i bakteriefloraen antakeligvis skyldes sterkere kontroll på eksport fra Thailand. Han kan fortelle at innkjøp av grønnsaker er blitt dyrere den siste tiden, og skylder på dette.

– Kontrollen på de produktene har vedvart en stund. Vi har måttet importere fra Kambodsja og Vietnam istedenfor Thailand.

– Så all denne kontrollen fører til at grønnsakene blir dyrere. Har det ført til noen nedgang i salget, eller tåler kundene dette?

– Tja, grønnsaker må man jo ha, så det er omtrent det samme. Kanskje er det en og annen som går mer over på norske grønnsaker, men det har nok ikke vært mange.

 

[ annonse ]

Ikke lenger nødvendig

Vi tok kontakt med Mattilsynet og spurte Ian Christian Burman, juridisk seniorrådgiver:

– Betyr dette at korianderblader, basilikum og mynte fra Thailand ikke lenger trenger noen kontroll? Hva er grunnen til dette?

– Årsaken til at disse produktene tas ut av listen over produkter som er gjenstand for utvidet kontroll er at det har skjedd en forbedring med disse produktene. Prøvene som medlemsstatene i EU og EØS har gjort viser at risikoen for pesticider og salmonella i disse produktene er redusert og bortimot intet-eksisterende, noe som gjør at EU nå vurderer disse produktene som trygge for mennesker å spise. Og dermed er det ikke lenger nødvendig å kontrollere disse produktene etter de strenge 669/2009-reglene.

 

Kan bli totalforbud mot betel

Kontrollen av betelblader går andre veien. Fra nyttår øker kontrollfrekvensen fra 10 til 50 prosent. Vi spurte Burman:

– Hva er årsaken til økt kontrollfrekvens, og hva innebærer 50 prosent kontrollfrekvens?

– Når det gjelder betelbladene er det funnet betydelige mengder med salmonella i/på dette produktet, der EU-kommisjonen og medlemsstatene har sett en stadig forverring av situasjonen med salmonella. Derfor vil man fra nyttår øke kontrollfrekvensen. Dette betyr at fra nyttår skal annenhver forsendelse med betelblader fra Thailand kontrolleres etter 669/2009-regelverket for å sjekke om bladene inneholder salmonella.

Burman legger til: – Hvis situasjonen med salmonella i/på produktet ikke forbedrer seg vil kommisjonen måtte gripe inn med en strengere kontrollrutine der alle forsendelser skal undersøkes og at forsendelsene skal følges av en erklæring som viser at produktet har blitt undersøkt før det forlot Thailand. Alternativt beslutter man et importforbud mot dette produktet.

 

Mildt rusmiddel

Betelblader brukes som grønnsak og rusmiddel – av og til sammen med betelnøtt. Middelet virker oppkvikkende.   Planten gror på bakken eller henger fra stokker ned til bakken. En del av planten er i kontakt med bakken, og med landsbyhøns, ville fugler og rotter. Disse er en kilde til salmonella. En annen kilde kan være gjødsel fra and, høns og gris.

Endringene fra nyttår rammer ikke kun thailandske produkter. Tørket krydder fra India (diverse pepperfrukter og muskat) samt vinblader fra Tyrkia får nå 20 prosent kontrollfrekvens mot tidligere 10.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge