1. januar 2015

Dramatisk fall for norske kroner

Skrevet av 

I løpet av få uker har norske kroner falt dramatisk mot thailandske baht. I skrivende stund er baht 22 prosent dyrere enn ved forrige nyttårsskifte. Men det kan være en trøst at kursen var enda verre på mesteparten av 90-tallet.

 

Effektiv minibankkurs var kun 4,32 baht til en krone da vi sjekket. De fleste valutakalkulatorer på internett viser en gjennomsnittskurs. Ønsker du å vite typisk minibankkurs skal du se på såkalt TT-kurs («Telegraphic Transfer») for kjøp av baht og så beregne et valutapåslag på 2,5 prosent. Visas europakontor har på sine nettsider en kalkulator hvor man kan legge inn valutapåslaget og få utregnet en mer reell vekslingskurs.

 

Problem for minstepensjonister

En norsk minstepensjonist får 14.728 kroner i måneden. Kravet for å få «pensjonistvisum» (Non-Immigrant O-A Visa) i Thailand er en pensjon/inntekt på 65.000 baht per måned. Den 15. desember ga snittkursen en minstepensjonist 64 988 baht – altså rett under grensen. Det brenner et blått lys for nordmenn som baserer sitt opphold på pensjon eller inntekt som ikke er høyere enn norsk minstepensjon.

En løsning som kan hjelpe noen er at immigrasjonsmyndighetene godtar en kombinasjon av bankinnskudd og inntekt. Med noen tusen baht på konto kan dette oppveie det beløp en mangler på å tilfredsstille kravet til pensjon eller inntekt. Har en 800.000 baht på konto og tilfredsstiller reglene for hvor lenge disse skal ha stått på konto får en heller ikke problemer på grunn av fallet i kronekursen.

 

[ annonse ]

Enklere med visum for gifte

Er en gift med en thailandsk kone skal det mye mer dramatikk til før en norsk minstepensjon faller under inntektskravet på 40.000 baht – eller 400.000 baht i banken. Det er for øvrig en liten felle som de som har penger i banken bør være klar over: Står pengene på en felles konto, så godkjennes bare halvparten av kontoens saldo.

En kurs på under 4,5 baht pr krone føles lite hyggelig for de som for ikke lenge siden opplevde nivåer på rundt seks kroner. På fem år har kursen på norske kroner mot baht falt med over 30 prosent. Når dette skrives er oljekursen i ferd med å falle under 60 dollar per fat for Brent-C. Sammen med oljen dumpes også naturlig nok prisen på norske oljekroner.

 

90-tallet var ille

Det er kanskje en trøst i å vite at det har vært verre før. I juni 1997 var kursen 3,14 baht til en krone. Mot slutten av året slo den økonomiske krisen i Sørøst-Asia til for fullt. I desember steg kursen til over seks kroner, og i januar var kursen helt oppe i 7,46 baht til en krone. Mot slutten av 1998 hadde de største etterdønningene etter krisen lagt seg, og mot slutten av året lå kursen for det meste rundt 4,70–4,90. De som hadde håpet på en vedvarende kurs over sju baht var ikke lenger i paradis.

Før krisen i 1997–98 var kursen på hele 1990-tallet stort sett rundt 3,70–4,20. Snittkurs i perioden 01.01.

1990 frem til 15.12.2014 er på 5,05 baht for en krone. Hadde ikke krisen i en periode halvert verdien på thailandske baht ville snittverdien vært et godt stykke under fem kroner.

 

Økt kostnadsnivå

Det blir ikke helt rettferdig å sammenligne kurs den gang mot kurs i dag. Det var et mye lavere kostnadsnivå i Thailand på 90-tallet. I senere år har priser økt kraftig sammen med økt velstand og økt kjøpekraft blant store deler av befolkningen. Likevel er det kanskje mer korrekt å si at oljevalutaen norske kroner har normalisert seg mot baht og også en rekke andre valutaer.

En voldsom interesse for å investere i Norge har dabbet av, og færre har derfor behov for å kjøpe norske kroner. Det vil fremover bli mindre oljeinntekter til Oljefondet, og det vil bli mindre behov for å kjøpe norske kroner. Dette har gjort valutainvestorer svært usikre på kronens fremtid. Sannsynligvis vil kronen fortsette å falle helt til oljemarkedet stabiliserer seg. Selv om oljen ikke umiddelbart stiger i pris, vil norske kroner styrkes når markedet føler seg overbevist om at bunnen er nådd for oljeprisen.

Norges Bank satte nylig ned styringsrenten med 0,25 prosent. En del analytikere forventer ytterligere kutt i styringsrenten. Kanskje skal den ned på 0,75 prosent, kanskje lavere. Da rentenivået var høyere hadde slike kutt store innvirkninger på kronekursen. Nå er rentenivået så lavt at renten på norske kroner ikke er interessant med tanke på investeringer i valutaen.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge