1. februar 2015

«Arbeidsformidleren» havnet i Pattaya

Skrevet av 

Aftenposten kalte ham «Svenskekongen» i 2007 etter at han hadde hjulpet tusenvis av svensker inn på det norske arbeidsmarkedet. Nå leder han restaurantdriften på New Nordic og serverer grøt på den norske sjømannskirken.

 

Anders Eliasson (48) er like mye norsk som svensk. Han kom til Norge på midten av 90-tallet for å jobbe i Nordsjøen. Resultatet ble at han etter hvert havnet i restaurantbransjen, og ble instrumental i å få unge svensker inn på dette markedet. Ifølge norske aviser dreide det seg om drøyt 10.000 personer som på denne måten fikk sitt ofte første møte med arbeidsmarkedet. Eliasson var også grunnlegger og leder i Svenska Föreningen.

Den arbeidsomme svensken hadde avtale med Olav Thon, og benyttet bygårder i Brugata i Oslo til å huse svensker. Ofte var det mer enn 300 nyankomne ungdommer som bodde der og jobbet som bartendere og servitører i Oslo. Ut over dette bygget han opp restauranter og diskoteker på vegne av Olav Thon.

 

Aviskjendis

– Nordmenn og svensker er jo veldig like, så jeg vet ærlig talt ikke hvorfor svensker egner seg bedre enn nordmenn i servicenæringen, sier Eliasson. Han sluttet etter hvert i Nordsjøen og ble formidler av arbeidskraft på heltid. Han var spydspissen i den store invasjonen av svensker til servicenæringer og var intervjuet i Dagbladet, VG, Aftenposten og Kapital, for å nevne noen. Han figurerte også på norsk tv.

 

[ annonse ]

Til Miami og børskrakk

I 2008 skiftet Eliasson beite. Virksomheten i Norge var vokst seg stor og uoversiktlig. En daglig leder var anklaget for underslag. Eliasson sier han uansett aldri hadde lagt skjul på at det var varmere breddegrader som lokket. Han dro til Miami, og rakk omtrent akkurat å sette føttene på landjorda da krakket i verdensøkonomien kom. Florida var en av de hardest rammede stedene med sin spekulasjonsøkonomi.

– Heldigvis hadde jeg ikke rukket å kjøpe noe eiendom der, ler Eliasson.

Han fortsatte med å ta oppdrag med å bygge opp restauranter, noe han hadde startet med i Norge. Høsten 2010 fikk han imidlertid en telefonsamtale fra kjenninger i Pattaya. De ville ha ham til å komme og drive News Cafe på Thappraya Road mellom Jomtien og Pattaya. 

 

Fire år i Pattaya

Eliasson er fast bestemt på at det er i Pattaya han skal bli. Han har de siste sju månedene jobbet som Food & Beverage-leder på New Nordic-området, og sier at her vil han bli så lenge han er ønsket.

Det var imidlertid News Cafe som var arbeidsstedet helt frem til rett før jul. Han drev en periode dobbeltjobbing på New Nordic og News Cafe, noe som tok sin toll. Rett før jul solgte han sin andel av aksjene i News Cafe til en svenske som bor i Pattaya.

Mange nordmenn vil ha møtt på Eliasson enten på News Cafe eller på sjømannskirken. Han er frivillig medhjelper og er med å sørge for grøt på lørdager.

– Jeg tror på gud som alle andre, men det er ikke det som er poenget, sier Eliasson. – Sjømannskirken støtter opp om det norske miljøet her. Det er en oase å komme dit mellom arbeidsøktene.

 

Nye restauranter på New Nordic

Eliasson har hatt ansvaret for å bygge opp fem serveringssteder de siste månedene. Av disse har han nå ansvaret for driften av tre. Han er spesielt stolt av noe han kaller French Cafe, med litt parisisk miljø midt på Pratamnak Hill. Likeledes har han bygget opp en solid vinbeholdning på det som kalles New Nordic Steaks & Grill.

Eliasson er godt fornøyd med sjefen: – Jeg har stor frihet under Kurt (Svendheim). Jeg foreslår nye konsepter og han sier «kjør i vei».

 

Liten konkurranse

Eliasson med sin lange erfaring har ikke så stor respekt for restaurantbransjen i Pattaya: – De fleste av mine konkurrenter er folk som pensjonerer seg her, blir sammen med en thailandsk dame, og trenger noe å gjøre. For mange blir svaret «restaurant». Så overlater de matlagingen til dama og sitter selv og drikker.

Eliasson innrømmer at det også er noen veldig gode restauranter i byen, men føler seg sikker på at han skal klare å konkurrere med disse. Han har jo allerede en god start med kundemasse bosatt på New Nordic-området. Eliasson har også et stort nettverk av kjentfolk i området. De fleste av disse er nordmenn. Eliasson snakker fortsatt svensk, men er mer enn halvveis norsk på innsiden.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge